Σε μια περιοχή του εγκεφάλου, τον θάλαμο, οφείλεται ο βαρύς ή ελαφρύς ύπνος στον άνθρωπο. Ανάλογα με την λειτουργία του, άλλοι ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο και άλλοι δεν ξυπνάνε ακόμα και αν «βαράνε» κανόνια.
Όταν η περιοχή αυτή είναι υπεραπασχολημένη ο άνθρωπος αποκόπτεται από το περιβάλλον του και δεν ξυπνάει.
Αντίθετα οι άνθρωποι στους οποίους…
παρατηρείται χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα του θαλάμου, ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο, επειδή ο εγκέφαλός τους δεν αποκόπτει τα ηχητικά εξωτερικά ερεθίσματα την ώρα του ύπνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη το μήνυμα είναι ελπιδοφόρο για όσους ξυπνούν με το παραμικρό: αν μελλοντικά η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά με φάρμακα, ηλεκτρονικές συσκευές ή συμπεριφορικές τεχνικές, τότε ο ύπνος τους θα βελτιωθεί.
Σύμφωνα με το BBC οι ερευνητές μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα 12 εθελοντών που υποχρεώθηκαν να περάσουν τρεις νύχτες θορυβώδους ύπνου στο εργαστήριο. Αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές είχαν πιο «ενεργούς» εγκεφάλους, ήταν πιο ανεκτικοί στους νυχτερινούς θορύβους.
Τα «ξεσπάσματα» ή «εκρήξεις» ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας συνίστανται σε εγκεφαλικά κύματα 12-14 Hz που διαρκούν τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο το καθένα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα κύματα μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους και τους εμποδίζουν να φθάσουν στον εγκεφαλικό φλοιό, να γίνουν αντιληπτοί και να ξυπνήσουν κάποιον.
Οι επιστήμονες πάντως δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν στον ύπνο τους περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρικά κύματα και άλλοι λιγότερα, ούτε με ποιον ακριβώς μηχανισμό αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα ασκεί την προστατευτική επίδρασή της.
madata
Αφήστε μια απάντηση