ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΥΓΕΙΑ: ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΚΡΥΩΜΑ, ΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ

Ακόμα και αν όλοι τριγύρω σας βήχουν και φτερνίζονται μπορείτε να θωρακιστείτε απέναντί τους και να ρίξετε πόρτα στην εποχιακή γρίπη ή σε ένα απλό κρύωμα. Απλά χρειάζεται στρατηγική. Πώς θα καταστρώσετε το σχέδιό σας;
Πλύνετε τα χέρια σας: H επαφή με τα μικρόβια σίγουρα κάνει καλό στο οργανισμό και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι χειραψίες όμως όχι. Τι σημαίνει αυτό; Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην πρόληψη ενός κρυώματος. Σκεφτείτε ότι είναι δυσκολότερο να κολλήσετε μικρόβια φιλώντας κάποιον που είναι ήδη άρρωστος, από το να κάνετε μαζί του μια χειραψία και στη συνέχεια να τρίψετε τα μάτια ή τη μύτη σας. Γι’αυτό λοιπόν φροντίστε να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας. Δεν χρειάζεστε απαραίτητα κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι, και το απλό αρκεί.

Hot tip: Καθαρίστε με τα ειδικά πανάκια κατά των μικροβίων, επιφάνειες και αντικείμενα τα οποία τα χρησιμοποιείτε συχνά ή δεν τα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά εσείς. Π.χ. το τηλέφωνο στο γραφείο, την επιφάνεια του γραφείου σας, το πληκτρολόγιο, κάποιο πόμολο πόρτας, κλπ.

Eφοδιάστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και βότανα: Mπορεί η βιταμίνη C, να μην βοηθά απαραίτητα στην πρόληψη ενός κρυώματος, μπορεί όμως και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα της γρίπης. Εάν λοιπόν διακρίνετε στον οργανισμό σας τις γνωστές πρώτες ενδείξεις, εμπιστευτείτε τη γνωστή και θαυματουργή βιταμίνη C, πιείτε πορτοκαλάδες ή σπεύστε στο φαρμακείο. Επίσης η echinacea θεωρείται ένα βότανο «θαυματουργό», ιδανικός σύμμαχος στη μάχη κατά των κρυωμάτων. Μπορείτε να τη βρείτε και στο φαρμακείο, καθώς το εκχύλισμά της έχει τοποθετηθεί σε βιταμίνες, σιρόπια, καραμέλες, κλπ.

Γυμναστείτε: Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα να μην παραδίνεται άνευ όρων σε μια εποχιακή γρίπη, τις περιόδους που κουράζεται ή βιώνει συνθήκες έντονου στρες. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε, καθώς η υπερβολική άσκηση μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Φροντίστε η γυμναστική σας να μην ξεπερνά τη μισή ώρα καθημερινά. Ασχοληθείτε με ότι σας ευχαριστεί περισσότερο. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, κλπ.

Πάρτε μια ανάσα: Όταν ήμαστε κουρασμένες ή πιεσμένες γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε κάποιο κρύωμα ή γρίπη, όπως ίσως ήδη να έχετε διαπιστώσει. Το στρες απελευθερώνει στον οργανισμό την κορτιζόλη, ορμόνη η οποία έχει απευθείας αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προσπαθήστε να φέρετε σε μια ισορροπία ψυχή και σώμα, κάνοντας ίσως γιόγκα, ή ένα μικρό διαλογισμό καθημερινά, ή βρείτε λίγο χρόνο και πάρτε μερικές βαθιές, αργές αναπνοές αποσυμπιέζοντας έτσι τον οργανισμό σας.

Ο καθένας τα δικά του: Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα ίδια ποτήρια, πιρούνια, κλπ, ακόμα και με τα μέλη της οικογένειάς σας. Καθένας πρέπει να έχει και να χρησιμοποιεί τα δικά του. Μην ξεγελιέστε. Ακόμα και αν κάποιος αισθάνεται καλά, μπορεί να κουβαλά και να διαδίδει μικρόβια, πολύ πριν εκδηλωθεί η γρίπη στο δικό του οργανισμό.

Κοιμηθείτε: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα εκείνα τα οποία δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, παρουσιάζουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ανήμπορο να πολεμήσει οποιοδήποτε μικρόβιο βρεθεί μπροστά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξυπνάτε το μεσημέρι. Απλά φροντίστε να κοιμάστε πιο νωρίς τα βράδια, κατά προτίμηση την ίδια περίπου ώρα.
jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *