Πολικές θερμοκρασίες καταγράφουν το τελευταίο 24ωρο οι ακριτικές περιοχές της Φλώρινας και της Δράμας με το θερμόμετρο να δείχνει και τους μείον 15oC, εξέλιξη που κάνει δύσκολη τη ζωή των κατοίκων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ήδη έχουν καταγραφεί απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο με το γάλα που παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι στις γαλακτοβιομηχανίες να είναι σημαντικά μειωμένο, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στην καλλιέργεια της πατάτας, σε κηπευτικά θερμοκηπίων, σε ελαιώνες και εσπεριδοειδή. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δέχονται συνεχώς κλήσεις για…
ενεργοποίηση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών, ενώ οι αγρότες δίνουν αγώνα να προστατέψουν με κάθε τρόπο το βιός τους.
Πιο αναλυτικά, έντονο πρόβλημα εμφανίζεται στις πατάτες στο Νευροκόπι, τη Φλώρινα και το Αμύνταιο. Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί παραγωγοί της βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν την παραγωγή τους να αχρηστεύεται, λόγω των πολικών θερμοκρασιών. Παρά το γεγονός ότι το προϊόν βρισκόταν σε αποθήκες, δεν ήταν δυνατή η προστασία του, αφού η θερμοκρασία έπεσε ακόμα και κάτω από τους -20 oC.
«Πήραμε δείγματα από τις πατάτες και είδαμε ότι αχρηστεύτηκαν. Οι σπόροι και τα λιπάσματα είναι απλήρωτα, ενώ και τα δάνεια των παραγωγών «τρέχουν», με αποτέλεσμα η απόγνωσή τους να είναι τεράστια» εξηγεί ο υπεύθυνος πωλήσεων πατάτας στην περιοχή, Γιάννης Κοσμίδης, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Αμυνταίου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 καλλιεργήθηκαν στην περιοχή 4.000 στρέμματα πατάτας με 20.000 τόνους, με το μέσο κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 17 λεπτά το κιλό και την τιμή αγοράς από τους εμπόρους να μην υπερβαίνει τα 16 λεπτά το κιλό.
Μάλιστα, η ανησυχία τους εντείνεται ακόμη περισσότερο, γιατί ενώ εδώ και τρεις ημέρες έχει σταλεί σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στους βουλευτές όλων των κομμάτων και τον ΕΛΓΑ, ακόμα δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ζημιά που υπέστησαν. «Ούτε ένα συνεργείο του ΕΛΓΑ δεν έχει έρθει στην περιοχή, προκειμένου τουλάχιστον να εκτιμήσει την κατάσταση και να διαπιστωθεί και από τη δική τους πλευρά το μεγάλο πρόβλημα των πατατοπαραγωγών», τόνισε ο κ. Κοσμίδης.
Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Κύπρο για την πατάτα, καθώς η κακοκαιρία, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ο παγετός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Κύπρο, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν ολική καταστροφή οι φυτείες πατατών στα Κοκκινοχώρια και ιδιαίτερα στην περιοχή Ορμήδειας, Ξυλοφάγου, Αυγόρου και Λιοπετρίου.
Κηπευτικά και θερμοκήπια
Ισχυρό χτύπημα δέχθηκαν, εξαιτίας του παγετού, όπως ήταν αναμενόμενο, τα υπαίθρια λαχανικά, αλλά και τα θερμοκήπια, χωρίς θέρμανση. Οι παραγωγοί προσπαθούν με διπλά νάιλον κάλυψης και συνεχή ποτίσματα να αποφύγουν τις συνέπειες του παγετού, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που νικήθηκαν και είδαν τα φυτά τους «να μαυρίζουν». Γενικά, τα υπαίθρια λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευπαθή, ενώ εκεί που οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές, άμεση συνέπεια για τον παραγωγό είναι η καθυστέρηση της ωρίμανσης.
Έντονες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε υπαίθριες καλλιέργειες με κηπευτικά και στην Πρέβεζα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα των παραγωγών αφορά τώρα η θέρμανση των εντός των θερμοκηπίων καλλιεργειών τους.
agronews
Αφήστε μια απάντηση