Το κάπνισμα φαίνεται πως επιταχύνει την εξασθένηση της μνήμης, της σκέψης, της μάθησης και της επεξεργασίας των πληροφοριών στους άντρες, αλλά όχι στις γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.
Ειδικός δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για διακοπή του καπνίσματος.
Ο Dr. Marc Gordon, του Zucker Hillside Hospital στο Glen Oaks, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για τον…
εγκέφαλο και ότι στη μέση ηλικία αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου με μέγεθος επίδρασης που ισοδυναμεί περίπου με 10 χρόνια γήρανσης, στο ρυθμό νοητικής εξασθένησης.
Η ερευνήτρια Severine Sabia, από το University College London, ανέλυσε στοιχεία 5.100 αντρών και περισσότερων των 2.100 γυναικών που υποβλήθηκαν σε 3 αξιολογήσεις πνευματικής λειτουργίας όπως μνήμη, μάθηση και επεξεργασία σκέψεων, σε 10 χρόνια, και 6 αξιολογήσεις καπνιστικών συνηθειών σε 25 χρόνια. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 56 χρόνια κατά την πρώτη αξιολόγηση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για τους άντρες, το κάπνισμα συνδεόταν με περισσότερο ταχεία πτώση στις συγκεκριμένες ιδιότητες. Επιπλέον, μεγαλύτερη πτώση σε όλες τις δοκιμασίες σημειώθηκε στους άντρες που συνέχισαν να καπνίζουν κατά την περίοδο επανεξέτασης.
Ωστόσο η διακοπή δεν βοηθούσε απαραίτητα αμέσως. ‘Αντρες που διέκοψαν 10 χρόνια πριν την πρώτη αξιολόγηση διέτρεχαν ακόμα κίνδυνο για περισσότερη νοητική εξασθένηση ,ιδιαίτερα στην εκτελεστική λειτουργία, που περιλαμβάνει πολύπλοκες πνευματικές διεργασίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός στόχου.
Ωστόσο, οι άντρες που ήταν μακροχρόνια πρώην καπνιστές δεν εμφάνισαν ταχύτερη εξασθένηση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Archives of General Psychiatry’.
Ενώ η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της πνευματικής εξασθένησης στους άντρες, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Ο Gordon συμφώνησε ότι παραμένουν ερωτήσεις για την ακριβή σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της εγκεφαλικής υγείας. Ο μηχανισμός του πώς το κάπνισμα οδηγεί σε αυξημένη πνευματική πτώση παραμένει ασαφής, δήλωσε. Στην παρούσα έρευνα η επίδραση δεν εξηγήθηκε από καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη ή βλάβες στην πνευμονική λειτουργία.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της πτώσης στις νοητικές ικανότητες των γυναικών. Οι αιτίες για τη διαφορά ανάμεσα στα 2 φύλα δεν είναι σαφείς, αλλά το γεγονός ότι οι άντρες τείνουν να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα από τις γυναίκες μπορεί να αποτελεί μια εξήγηση.
Σύμφωνα με τον Gordon, το μέγεθος του δείγματος της έρευνας ενδεχομένως αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα. Υπήρχε μικρότερο ποσοστό γυναικών στην ομάδα και υψηλότερο ποσοστό αυτών δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
iatronet.gr
Αφήστε μια απάντηση