Εννέα στους δέκα Αμερικανούς ενήλικες καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλατιού και ενώ κάποιος θα ενοχοποιούσε τα πατατάκια ή το ποπ κορν, η αλήθεια είναι ότι «φταίνε» οι φέτες ψωμιού, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των Η.Π.Α..
Συγκεκριμένα, το 44% του αλατιού που καταναλώνεται συνδέεται με δέκα τύπους τροφίμων. Το ψωμί βρίσκεται στην κορυφή της…
λίστας, ακολουθούμενο από το επεξεργασμένο κρέας, την πίτσα, τα πουλερικά, τις σούπες, τα σάντουιτς, το τυρί, τα ζυμαρικά και τα σνακ, όπως τα πρέτσελ (ψωμάκια) και τα πατατάκια.
Μπορεί μια φέτα ψωμιού να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού, αλλά πολλές φέτες στη διάρκεια της μέρας αυξάνουν την καθημερινή πρόσληψη αλατιού. Μια μόνο φέτα άσπρου ψωμιού μπορεί να περιέχει μέχρι και 230 μιλιγκράμ αλατιού.
Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση–ένας στους τρεις Αμερικανούς είναι υπερτασικός– γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει καθημερινά 3.266 μιλιγκράμ αλατιού, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά το αλάτι που προσθέτει στα τρόφιμα ο ίδιος –ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από την προτεινόμενη των 2.300 μιλιγκράμ.
Ακόμη και τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, όπως το cottage cheese, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, επισημαίνουν τα Κέντρα. Ακόμη και το ωμό κοτόπουλο και το ωμό χοιρινό συχνά περιέχουν αλάτι.
agronews
Αφήστε μια απάντηση