Η ταραμοσαλάτα έχει την τιμητική της σήμερα και υπάρχουν πολλές συνταγές.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Αρχιμ. Δοσιθέου, από το βιβλίο ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, από τις εκδόσεις της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΤΑΡΝΗΣ…
Υλικά:
– 800 γρ λάδι
– 1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο κατά προτίμηση σταρένιο ή ανάλογα παξιμάδια σταρένια
– 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
– 2-3 λεμόνια αναλόγως μεγέθους ή εποχής
– 2 κουταλιές ξύδι
– ελιές ξιδάτες
– κάπαρη
Εκτέλεση
– Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί
– Κόβουμε χοντρές φέτες. Μουσκεύουμε το ψωμί ή παξιμάδια τόσο ώστε να τραβήξουν νερό μέχρι μέσα.
– Κατόπιν λίγο – λίγο το στύβουμε με το χέρι καλά να μη μείνει νερό γιατί αραιώνει κατόπιν η ταραμοσαλάτα.
– Περνάμε κατόπιν την στυμμένη ψίχα από το πολύ ψιλό του μύλου των λαχανικών μέσα σ’ ένα βαθύ μπολ
– Τρίβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα στο ίδιο δοχείο.
– Ρίχνουμε και τον ταραμά. Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ ρίχνοντας λίγο – λίγο το λάδι, το λεμόνι και το ξύδι. Χτυπάμε αρκετά ώστε να γίνει αφράτη αλοιφή. Το πόσο ξινή την θέλουμε, εξαρτάται από τα γούστα μας. Προσθέτουμε όσο εμείς θέλουμε. Μπορούμε ακόμη να μειώσουμε το λάδι, αλλά εις βάρος της ποιότητας.
– Αν δεν υπάρχει αναμείκτης (στα νεο€λληνικά το λένε πια μίξερ), το χτύπημα γίνεται με το χέρι σε ξύλινο γουδί. Χτυπάμε με το γουδόχερο πολλή περισσότερη ώρα όμως.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, κάπαρη και ελιές ξιδάτες που τους έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι.
meacolpa
Αφήστε μια απάντηση