ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΦΡΑΠΕΣ VS FREDDO

Λίγο πολύ όλοι πίνουμε καφέ σε καθημερινή βάση. Άλλοι έναν, άλλοι 2 και άλλοι πολύ περισσότερους καφέδες τη μέρα.Υπάρχουν αρκετά είδη καφέ που που μπορεί να πιει κάποιος , αλλά φίλοι μου δύο είναι οι καφέδες που κυριαρχούν..ο Φραπές και ο Freddo! Σίγουρα έχεις πιει έστω και μία φορά στη ζωή σου αυτούς τους δύο καφέδες..Ποιος από τους δύο όμως είναι καλύτερος, ποιος κατέχει τη νούμερο 1 θέση στην καρδιά μας..
Ας ξετυλίξουμε σιγά σιγά το κουβάρι…

Ο Φραπές…
Και ποιος δεν έχει πιει Φραπέ.Εδώ και πάρα πολλά χρόνια κυριαρχεί στις καρδιές τον Ελλήνων.Γενιές και Γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει πίνοντας φραπέ.Από τη μέρα που ο Δημήτριος Βακόνδιος τυχαία τον εφηύρε το 1957 κατά τη διάρκεια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης έχει γίνει η αγαπημένη συνήθεια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Ας πούμε δύο λογάκια για το πως φτιάχνετε ο Φραπές.Είναι πάρα πολύ απλή υπόθεση να φτιάξεις έναν καλό Φραπέ..Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο νερό , παγάκια , Νes , ένα σέικερ ή mixer (πολύ καλύτερα αποτελέσματα) και ένα καλαμάκι.Η ζάχαρη και το γάλα είναι προαιρετικά.Μέσα σε μισό λεπτό τον έχεις έτοιμο και μπορείς να τον απολαμβάνεις για ώρες.Αυτή είναι η μαγεία του Φραπέ!Για τους μερακλήδες του είδους παραθέτω και την επιστημονική άποψη του Φραπέ..

Γιατί ναι…ο Φραπές έχει την δική του εξίσωση..Ο Freddo έχει;;;Για να δούμε..

Ο Freddo…
Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την προέλευση του Freddo.Σίγουρα κατάγεται από τη γειτονική Ιταλία , αλλά στην τελειοποίησή του πιθανότατα να βοήθησε και το πανούργο μυαλό του Έλληνα..
Tα τελευταία χρόνια ο Freddo (espresso και cappuccino) έχει γίνει πολύ της μόδας στην χώρα μας και έχει κερδίσει με το σπαθί του μία θέση στην καθημερινότητα των Ελλήνων.Είναι κυρίως συνήθεια των νότιων περιοχών της χώρας να πίνουν Freddo ( στην Αθήνα ιδίως έχει εκτοπίσει για τα καλά τον Φραπέ) , καθώς στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη ο Φραπές παραμένει ο Νο 1 καφές στις καρδιές των Ελλήνων (Γεια σου Σαλονίκη Φραπεδομάνα!).Και όσοι πάει όλο και περισσότεροι Έλληνες εθίζονται στον Freddo.
Για να δούμε τώρα πως φτιάχνετε ένας Freddo.
Φτιάχνετε στην εσπρεσιέρα ένα διπλό espresso.Tον ρίχνετε σε ένα σέικερ με 4-5 παγάκια , (τριμμένο πάγο κατά προτίμηση) , ζάχαρη, αν θέλετε, και χτυπάτε καλά. Τέλος, αδειάζετε το μείγμα σε ένα γυάλινο ψηλό ποτήρι και ο Freddo espresso σας είναι έτοιμος.Ο Freddo cappuccino είναι ακριβώς ο ίδιος καφές με τη διαφορά ότι προσθέτουμε γάλα το οποίο έχουμε χτυπήσει με παγάκια για να πάρει κρεμώδη υφή , το γνωστό σε όλους αφρόγαλα.Σχετικά απλή διαδικασία , αλλά όχι όσο του Φραπέ.

Τhe Showdown…
Ποιος καφές από τους δύο είναι τελικά ο καλύτερος;Ποιον από τους δύο προτιμούν να πίνουν οι Έλληνες;

1) Ποιος είναι πιο υγιεινός;
Σε αυτό το κομμάτι οφείλω να παραδεχτώ ότι ο Freddo υπερτερεί του Φραπέ.Και αυτό γιατί ο Freddo φιλτράρεται..Αλλά όποιον καφέ και να πίνεις , αν τον πίνεις με μέτρο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα..και αντίστοιχα αν το παρακάνεις με οποιοδήποτε είδος καφέ θα υπάρξουν επιπτώσεις (νεύρα , καρδιά , στομάχι κλπ).

2) Ποιος καταναλώνεται περισσότερο;
Για να πω την αλήθεια ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν.Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Νότια Ελλάδα ο Freddo καταναλώνεται περισσότερο , ενώ στη Βόρεια ο Φραπές έχει την τιμητική του..Επίσης , οι γυναίκες προτιμούν τον Freddo , ενώ οι άνδρες τον Φραπέ.

3) Ποιος έχει τους πιο ”φανατικούς οπαδούς”;
Θέλει και ερώτημα;Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε μία παρέα και όταν παραγγέλνεις Freddo ακούς κάποιον να λέει ”Τι Freddo ρε..στην Ελλάδα είσαι.Φραπεδιά και Άγιος ο Θεός!”
Ο Φραπές έχει φανατικούς οπαδούς.Για αυτούς ο Φραπές είναι κάτι σαν ναρκωτικό , δεν κόβεται με τίποτα.Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο για όσους πίνουν Freddo..Ή μήπως κάνω λάθος;;

4) Ποιος φτιάχνεται πιο εύκολα;
Νικητής σε αυτή την κατηγορία είναι , φυσικά , ο Φραπές..Και αυτό γιατί φτιάχνεται παντού , δεν χρειάζεται ούτε μηχανή του καφέ , ούτε μπρίκια , ούτε καν mixer..Άλλωστε ο ανδρικός πληθυσμός γνωρίζει την κίνηση του ”φτιάχνειν φραπέν” από αρχαιοτάτων χρόνων (αν με πιάνεις) !

Ποιος είναι , συνεπώς , ο μεγάλος νικητής;
Λοιπόν φίλε/η μου αυτό όσο και να θέλω δεν μπορώ να το απαντήσω..Είναι στην κρίση του καθενός.Πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου και να δώσεις μία απάντηση..

frappedoupoli

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *