ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΣΤΟ..ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ “ΣΦΥΡΙ” 500.000 ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Διέξοδο στο Internet αναζητούν μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών οι έμποροι αυτοκινήτων οποίοι έχουν τουλάχιστον 500.000 Ι.Χ. στα… αζήτητα. Το ενδιαφέρον των ξένων εμπόρων τα τελευταία χρόνια για τα αδιάθετα μεταχειρισμένα Ι.Χ. της Ελλάδας είναι έντονο, ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν ώστε….
οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες να είναι διασφαλισμένοι και τα αυτοκίνητα που «χτυπούν» να είναι αξιόπιστα και η αξία τους να είναι πραγματική και όχι πλασματική.

Επομένως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αυτοκινήτων μπορούν να δώσουν ένα «φως στο τούνελ» της αγοράς ενώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΗτΣ», ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) σχεδιάζει άμεσα και την υλοποίηση δημοπρασιών Ι.Χ. και για ιδιώτες καταναλωτές μέσω των εμπόρων του Συνδέσμου! Στο πλαίσιο αυτό «απόβαση» στην Ελλάδα πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών δημοπρασιών αυτοκινήτων, η δανεζική Autorola.
Διέξοδος…
Τα στελέχη της Autorola στην Ελλάδα παρουσίασαν στα μέλη του ΣΕΕΑΕ την ηλεκτρονική δημοπρασία ώστε έμποροι αυτοκινήτων να βρουν ένα νέο κανάλι διάθεσης των οχημάτων τους που δεν μπορούν να πουλήσουν εντός συνόρων κυρίως λόγω υψηλού κυβισμού και τεκμηρίων αλλά και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.
Ο διευθυντής της Autorola Αυστρίας και νοτιοανατολικής Ευρώπης Rene Buzek κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η εταιρεία τους διακινεί περισσότερα από 270.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο και ήδη πάνω 70.000 Ευρωπαίοι έμποροι Ι.Χ. είναι συνδεδεμένοι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Ο πωλητής πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας έχει ήδη συμφωνήσει με την Autorola το ποσό που επιθυμεί να «πιάσει» ώστε να δώσει το αυτοκίνητο. Βέβαια αν η εταιρεία εκτιμήσει πως ο πωλητής υπερεκτιμά το μοντέλο που θέλει να δημοπρατήσει τότε απλά το συγκεκριμένο Ι.Χ. δεν βγαίνει προς δημοπράτηση. Αν το αυτοκίνητο κατά τη εκπνοή της δημοπρασίας δεν έχει «πιάσει» το ποσό που ζητά ο πωλητής τότε ερωτάται αν επιθυμεί να το δώσει χαμηλότερα και εν τέλει αποφασίζει ο ίδιος το ποσό που θέλει.
Ο κ. Buzek μιλώντας στην «ΗτΣ» τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Autorola ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους εμπόρους να πουλήσουν τα αυτοκίνητα που έχουν στις εκθέσεις τους σε καλές τιμές και όχι όσο όσο σε επιτήδειους που κοιτούν απλά να εκμεταλλευτούν την κρίση που πιθανόν να έχει πλήξει κάποιους επαγγελματίες του κλάδου».
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ Απόστολος Πετιμεζάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. τόνισαν τόσο στον κ. Buzek όσο και στον αντιπρόσωπο της Autorola για την Ελλάδα Γιάννη Μπίρη την ανάγκη εισαγωγής και ιδιωτών καταναλωτών στις δημοπρασίες αυτοκινήτων -έστω και κάτω από την «ομπρέλα» του Συνδέσμου- ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να πουλήσουν σε καλές τιμές τα αυτοκίνητά τους και ίσως τα αντικαταστήσουν με άλλα μικρότερα και φθηνότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Πετιμεζά, η κίνηση αυτή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων καταναλωτών οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν τα αυτοκίνητά τους ενώ παράλληλα θα τους ξαναφέρει στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων που αυτή τη στιγμή είναι ερμητικά άδεια.
Ο αντιπρόσωπος της Autorola για την Ελλάδα, κ. Μπίρης δήλωσε στην «ΗτΣ»: «Η οικονομική κρίση που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά αυτοκινήτου η οποία για να επιβιώσει έχει ήδη στραφεί στο διαδίκτυο. Ηδη πολύ μεγάλα ονόματα από το χώρο του αυτοκινήτου στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως εργαλείο πώλησης καινούριων και μεταχειρισμένων ΙΧ. Τώρα και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και οι ιδιώτες τις online δημοπρασίες δεν θα τις αντιμετωπίσουν μόνο ως εργαλείο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ως «σανίδα σωτηρίας» για την επιχείρησής τους».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο οι έμποροι όσο και οι ιδιώτες καταναλωτές αργότερα έχει να κάνει με την πιστοποίηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και όπως τόνισε ο κ. Buzek οι ξένοι έμποροι τηρούν μια επιφυλακτική στάση έναντι των Ελλήνων συναδέλφων τους καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν συμβεί πολλά ευτράπελα ενώ παράλληλα η οικονομική κρίση που έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ τους έχει φοβίσει ακόμη περισσότερο.
Η λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα βρίσκεται στην έκδοση πιστοποιητικού για κάθε αυτοκίνητο που διατίθεται online μέσω μεγάλων εταιρειών όπως είναι η SGS Hellas ή η TUV SUD τα οποία αποδέχονται ως πολύ έγκυρα όλοι οι έμποροι Ι.Χ. της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο οι αγοραστές αισθάνονται ασφαλείς πως το αυτοκίνητο που βλέπουν στην οθόνη τους διαθέτει αυτά που ισχυρίζεται ο πωλητής, δεν παρουσιάζει δυσλειτουργίες κ.ά.
Συνεργάζεται με εμπόρους από 26 χώρες
Μέχρι πρότινος η μοναδική εταιρεία online δημοπρασιών στην Ελλάδα ήταν η Autobid η οποία σε συνεργασία με Ελληνες εμπόρους πραγματοποιεί εκποιήσεις οχημάτων, ωστόσο, για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει σε αυτές έπρεπε να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Η δραστηριοποίηση της Autorola αλλάζει τα δεδομένα. Η εταιρεία που ξεκίνησε από τη Δανία έχει θυγατρικές σε 16 χώρες της Ευρώπης ενώ συνεργάζεται με εμπόρους από 26 χώρες. Παράλληλα δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία.
Στις δημοπρασίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι έμποροι αποστέλλοντας στοιχεία της εταιρείας τους και πλέον το κατάστημά τους αλλά και τα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους από την Αθήνα ή όποιο άλλο μέρος βρίσκονται διατίθενται σε όλη την Ευρώπη και είναι διαθέσιμα σε 70.000 εμπόρους! Προσωρινά οι δημοπρασίες των Ελλήνων εμπόρων πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας Autorola.eu. Πέραν όμως των εμπόρων η Autorola Ελλάδος έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τις μεγαλύτερες εταιρείες χρονομίσθωσης αυτοκινήτων ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει για τις online δημοπρασίες και οι τράπεζες αλλά και εισαγωγικές εταιρείες καινούριων αυτοκινήτων.
alfavita

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *