Σε 23 συλλήψεις προχώρησε συνολικά η αστυνομία κατά τη διάρκεια του χθεσινού ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής της Super League μεταξύ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ο οποίος σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και τελικά διακόπηκε στο 83ο λεπτό με σκορ 0-1, υπέρ των φιλοξενουμένων. Πλέον ο Παναθηναίκός απειλείται με βαριά τιμωρία
Οι 23 συνελήφθησαν για κατοχή βομβών μολότοφ, επιθέσεις κατά….
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών κατασχέθηκαν έξω από θύρα τρία δοχεία των 16 λίτρων το καθένα με εύφλεκτο υλικό, τρεις αυτούσιες βόμβες μολότοφ και αρκετά υπολείμματα άλλων, δεκαπέντε βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 20 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Η πιο θλιβερή εικόνα ήταν τα μικρά παιδιά που αποχώρησαν δακρυσμένα, λόγω δακρυγόνων, στις αγκαλιές των πατεράδων τους.
Το χρονικό των επεισοδίων
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα ποδοσφαίρου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα, μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Οι επιθέσεις άρχισαν τουλάχιστον δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και συνεχίστηκαν αυξομειούμενες μέχρι και την οριστική διακοπή του.
Αρχικά, πολυπληθής οργανωμένη ομάδα προσώπων επιτέθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ, φωτοβολίδες, σίδερα, πέτρες καθώς και άλλα αντικείμενα με σκοπό να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Η ομάδα αυτή αποκρούστηκε με τη διάθεση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.
Πριν από την έναρξη του αγώνα άτομα που είχαν εισέλθει μετά από έλεγχο σε ορισμένες κερκίδες βγήκαν από αυτές σπάζοντας τις θύρες επιτιθέμενοι στις αστυνομικές δυνάμεις, ταυτόχρονα με άτομα που περίμεναν να υποβληθούν σε έλεγχο με αποτέλεσμα να εισέλθουν στις κερκίδες άτομα χωρίς να ελεγχθούν.
Στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου έξω από την αθλητική εγκατάσταση σημειώνονταν ρίψεις φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ομάδες ατόμων βγήκαν από κερκίδες του σταδίου, έριξαν φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και με ρίψη βομβών μολότοφ.
Οι επιθέσεις με αντικείμενα συνεχίστηκαν και στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, το οποίο ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου πενήντα 50 λεπτών.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, σπάζοντας τα κιγκλιδώματα και πετώντας εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα.
Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές τόσο στις κερκίδες, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου.
Επισημαίνεται ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν σε έναν αγώνα που δεν υπήρχαν φίλαθλοι της αντίπαλης ομάδας. Ωστόσο, η αστυνομία περίμενε ότι θα γίνουν έκτροπα, γι’ αυτό είχε πάρει δρακόντεια μέτρα, όχι μόνο στο στάδιο, αλλά και σε όλη την Αθήνα.
Όπως ανακοινωθηκε, διατέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις σε σταθμούς μεταφοράς, στις διαδρομές, σε χώρους συνάθροισης οπαδών και φιλάθλων, στους χώρους διαμονής και στις διαδρομές μετακίνησης των αθλητικών αποστολών, ενώ, εντός και περιφερειακά της αθλητικής εγκατάστασης, διατέθηκαν σημαντικές δυνάμεις με ιδιαίτερο προστατευτικό εξοπλισμό.
«Συνεργαστήκαμε σχεδόν έναν μήνα με την Αστυνομία για τα μέτρα, τα οποία όμως δεν απέδωσαν. Οργανωτικά κάναμε ό,τι πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Αστυνομία» ισχυρίστηκε Μιχάλης Αναγνώστου, γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας.
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Κοκκαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, επεσήμανε: «Υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις παντού. Χρησιμοποιήθηκαν αρκετές χιλιάδες αστυνομικών σ’ ένα ματς στο οποίο δεν υπήρχαν οπαδοί των φιλοξενουμένων».
Οι ποινές που προβλέπονται
Αναφορικά με τις ποινές, στην ομάδα του Παναθηναϊκού, όπως προβλέπει ο ΚΑΠ (άρθρο 21), αντιμετωπίζουν το φάσμα του μηδενισμού στο συγκεκριμένο παιχνίδι, την αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και την αφαίρεση δύο πόντων από το επόμενο πρωτάθλημα. Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟ κατηγορείται πλέον για εκτεταμένα επεισόδια, κάτι που «μεταφράζεται» σε ποινή της έδρας του για μία ή δύο αγωνιστικές και πολύ «βαρύ» χρηματικό πρόστιμο. Δεν είναι, βέβαια, υπότροπος, καθώς μέχρι σήμερα έχει τιμωρηθεί μόνο για μεμονωμένα.
Σημειωτέον, ότι το άρθρο 15, παρ. 3, εδάφιο δ. αναφέρει πως για διακοπή λόγω ρίψης αντικειμένων προβλέπεται τιμωρία της έδρας από δύο έως τρεις αγωνιστικές και ποινή 100.000 ευρώ!
ethnos
Αφήστε μια απάντηση