Τα καρδιακά επεισόδια φαίνεται πως δεν πτοούν τους Έλληνες καπνιστές. Αν και το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο η πλειονότητα των καπνιστών που έχουν εκδηλώσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (δηλαδή έμφραγμα ή ασταθή στηθάγχη) διακόπτουν το κάπνισμα παροδικά, για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά το συμβάν, και δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς…..
Το ποσοστό της υποτροπής του καπνίσματος μετά το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (οξύ καρδιακό επεισόδιο) είναι ανησυχητικά υψηλό στον ελληνικό πληθυσμό, επισημαίνεται σε μελέτη με θέμα «Η συμπεριφορά των Ελλήνων καπνιστών μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο» που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και θα παρουσιαστεί στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Οι ειδικοί (Α. Παντζαρίδου, Σ. Πήττα, Ι. Νταπσεβιτς, Π.Γκίκα, Α, Κοτσάνη, Ι. Βογιατζή) που εκπόνησαν τη μελέτη αυτή τονίζουν ότι οι καπνιστές μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκεφτούν Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και να ενταχθούν σε εξειδικευμένα αντικαπνιστικά προγράμματα, διότι η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής του καπνίσματος.
Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 420 ασθενών (320 άνδρες- 100 γυναίκες, ηλικίας 58,2+14,3 χρόνων) οι οποίοι ήταν ενεργοί και βαριά καπνιστές. Με τη βοήθεια εξειδικευμένης βοήθειας από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος όλοι οι ασθενείς διέκοψαν το κάπνισμα σε διάστημα που κυμαινόταν από 3-12 μήνες. Συγκεκριμένα το 53,1% των ασθενών σταμάτησαν το κάπνισμα μέσα στους πρώτους 3 μήνες μετά το επεισόδιο και το 61,43% μέσα στους 12 μήνες. Στο 90% από αυτούς η κατανάλωση νικοτίνης ήταν λιγότερη μετά το επεισόδιο απ΄ ότι πριν.
express.gr
Αφήστε μια απάντηση