ΤΟΠΙΚΑ posted by

4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΑΣ

Οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν μόνον όσους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δε διαθέτουν επαρκή περιουσία για την κάλυψη των οφειλών τους. Πιο συγκεκριμένα: 

1. Ρύθμιση στην τράπεζα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζα που έχετε την οφειλή για τη ρύθμιση του δανείου σας. Η τράπεζα μπορεί να μειώσει τις μηνιαίες δόσεις με τους εξής τρόπους: α. Με την παροχή έντοκης περιόδου χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται μόνο τόκους. β. Με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Όσο πιο μεγάλη είναι η διάρκεια, τόσο μικρότερη η μηνιαία δόση. γ. Με την αναστολή πληρωμής των δόσεων για ένα χρονικό διάστημα, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 2 έτη. 
2. Προσφυγή στο Ειρηνοδικείο. Αν δεν καταφέρετε να τα βρείτε με την τράπεζα, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στο Ειρηνοδικείο, ώστε να επιδιώξετε τον δικαστικό διακανονισμό των οφειλών σας. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να αναφέρετε την οικογενειακή κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων, τις απαιτήσεις που έχουν από εσάς οι τράπεζες και ένα σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Τη διαδικασία αυτή μπορείτε να την κινήσετε είτε μόνοι σας ή με τη βοήθεια δικηγόρου και καταναλωτικών οργανώσεων. 
3. Συμβιβασμός. Μετά την υποβολή της αίτησης υπάρχει το ενδεχόμενο τελικώς να τα βρείτε με τις τράπεζες, πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός επιτυγχάνεται με συμφωνία πιστωτών με απαιτήσεις άνω του 51% των συνολικών οφειλών. 
4. Δικαστική απόφαση. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, την απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών θα λάβει ο δικαστής. Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο μετά τον έλεγχο όλων των στοιχείων και εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Με βάση τη νομοθεσία, μπορεί να διαγράψει μέρους του χρέους και να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης του υπολοίπου σε ένα διάστημα έως και 20 έτη, με χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον, μπορεί να παρασχεθεί περίοδος χάριτος έως και 4 έτη.
moneyonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *