ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΤΕΛ

Σε καταγγελίες κατά των ιδιοκτητών ΚΤΕΛ για μπαράζ απολύσεων και τιμωριών εις βάρος των εργαζομένων των μεταφορικών επιχειρήσεων προχώρησε τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), η οποία προχωρά σε απεργία την Πέμπτη, καλώντας τους ιδιοκτήτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας….
Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). 
Oπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ, κ. Βασίλης Δημητρόπουλος, πολλά ΚΤΕΛ έχουν προχωρήσει σε απανωτές απολύσεις σε Κόρινθο, Λάρισα, Φωκίδα, Ιωάννινα, Χαλκιδική και Ηγουμενίτσα, ενώ οι ιδιοκτήτες των μεταφορικών οργανισμών κατήγγειλαν «μονομερώς και αναιτίως», όπως είπε, την ΣΣΕ του 2009 και σήμερα προτείνουν μειώσεις μισθών έως και 30%.
«Την ίδια στιγμή, όλοι οι ισολογισμοί τους έχουν άνοδο και τα κέρδη τους είναι υπερβολικά»σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «δεν ζητάμε να μοιραστούμε κέρδη, αλλά μόνο την ησυχία μας», ζητώντας να παραμείνει ως έχει η ΣΣΕ του 2009.
Επίσης, ο κ. Δημητρόπουλος κάλεσε το υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών να ελέγξουν που έχουν κατευθυνθεί οι αναπτυξιακές επιδοτήσεις των ΚΤΕΛ για την ανανέωση του στόλου. «Να ελεγχθεί που πήγαν οι επιδοτήσεις. Δεν είναι πολλοί αυτοί που τις πήραν. Οι περισσότεροι μέτοχοι είναι ταλαίπωροι σαν κι εμάς» υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε, η απεργία της Πέμπτης θα προχωρήσει κανονικά και θα συνοδευτεί με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους σταθμούς του Κηφισού και των Λιοσίων. «Έχουμε θέσει σε τρεις υπουργούς Μεταφορών τα προβλήματά μας, αλλά δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ» είπε και πρόσθεσε ότι ο κανονισμός λειτουργίας των ΚΤΕΛ άλλαξε το 2006 μονομερώς και δημιούργησε μία «βιομηχανία επιβολής προστίμων στους εργαζομένους, τα οποία γίνονται έσοδα του οικείου ΚΤΕΛ, αντί της Εργατικής Εστίας, όπως ίσχυε παλιά».
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, η εν λόγω απεργία δεν θα επηρεάσει τα δρομολόγια, καθώς το 90% των οδηγών είναι και μέτοχοι σε ΚΤΕΛ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΟΦΑΕ), κ. Γιάννης Παπαδάκης σημείωσε ότι οι οδηγοί των φορτηγών δημοσίας χρήσης θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμό λιμανιών, διαμαρτυρόμενοι για την μονομερή καταγγελία της ΣΣΕ από το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ), που ζητά μειώσεις μισθών κατά 22%.
tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *