Ρεπορτάζ – συνέντευξη στο istoriesadespoton.gr
H Wednesday, μια παράλυτη σκυλίτσα που βρήκαν τυχαία στο δρόμο, στάθηκε η αφορμή για να αρχίσουν να κατασκευάζουν αφιλοκερδώς αναπηρικά αμαξίδια κυρίως για σκύλους, η ιδρύτρια του φιλοζωικού συλλόγου «Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας» κα Ολυμπία Σταφυλίδου και ο σύζυγός της κ. Παρης Γκουντρουμπής.
Τα αναπηρικά αμαξίδια, τα οποία φέρουν την έκκριση ορθοπεδικού κτηνίατρου της Κτινιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ., κατασκευάζονται μετά από παραγγελία και προορίζονται είτε για δεσποζόμενους σκύλους με κινητικά προβλήματα είτε για αδέσποτους που φιλοξενούνται σε καταφύγια ή σπίτια εθελοντών φιλοζωικών σωματείων. Δίνονται σε πολύ χαμηλή τιμή που καλύπτει μόνο το κόστος των υλικών κατασκευής. Αυτά τα χρήματα κατατίθενται στο λογαριασμό του κτηνίατρου με τον οποίο συνεργάζεται ο φιλοζωικός σύλλογος «Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας» για να καλυφθούν τα έξοδα περίθαλψης ζώων που έχουν ανάγκη κτηνιατρικής φροντίδας.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί η κα Σταφυλίδου αναφέρει ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα όταν βλέπει μαζί με τον σύζυγό της χαμόγελα που προέρχονται από τη δική τους προσφορά. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση και χαρά όταν ένα ζώο που πριν λίγη ώρα σερνόταν να περπατάει ξανά» επεσήμανε η κα Σταφυλίδου, προσθέτοντας ότι μόνο με τον εθελοντισμό μπορεί αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος.
Ιστορίες Αδέσποτων: Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να κατασκευάζετε αφιλοκερδώς αναπηρικά αμαξίδια για ζώα με κινητικά προβλήματα;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια όταν αποφάσισα να ιδρύσω στην πόλη μου τον φιλοζωικό σύλλογο «Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας». Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου Παρης Γκουντρουμπής από μικρά παιδιά είχαμε ζώα. Ακόμα θυμάμαι την αντίδραση της μητέρας μου κάθε φορά που της έφερνα στο σπίτι κάποιο κουτάβι ή γατάκι που έβρισκα στο δρόμο.
Μια σκυλίτσα, η Wednesday όπως την είχαμε ονομάσει, την οποία βρήκαμε παράλυτη στο δρόμο στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθούμε με την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων με στόχο να προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα εκείνα τα ζώα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ο κτηνίατρος που καλέσαμε να την περιθάλψει, μας προέτρεψε να κοιμίσουμε τη Wednesday με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο ζώο δεν μπορεί να επιβιώσει στο δρόμο.
Χωρίς δεύτερη σκέψη αρνηθήκαμε να γίνει ευθανασία στη σκυλίτσα κι αρχίσαμε έναν αγώνα ώστε αυτό το πλάσμα που πέρασε τόσα δεινά εκεί έξω στους δρόμους να κερδίσει ξανά τη ζωή του. Στην αρχή η Wednesday ακολούθησε ειδική φαρμακευτική αγωγή φιλοξενούμενη σε ασφαλή χώρο. Έπειτα τη μεταφέραμε στην Κτηνιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. όπου της έγιναν οι απαραίτητες ακτινογραφίες, οι οποίες έδειξαν ότι φέρει μια σφαίρα σφηνωμένη στον νωτιαίο μυελό. Κάποιος εγκληματίας την είχε πυροβολήσει. Οι κτηνίατροι δεν μας έδιναν καμία ελπίδα ότι θα περπατήσει ξανά. Σε μια ύστατη προσπάθεια η Wednesday υποβλήθηκε σε μια εξειδικευμένη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση, αλλά το τραύμα μολύνθηκε και δυστυχώς τη χάσαμε.
Βλέποντας καθημερινά στο διαδίκτυο ανάπηρα ζώα νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για να τα βοηθήσουμε. Το είχαμε χρέος για τη μνήμη της Wednesday.
Μετά από πολύ μελέτη και δουλειά αρχίσαμε πριν από 4 μήνες ο Πάρης κι εγώ να κατασκευάζουμε αφιλοκερδώς αναπηρικά αμαξίδια. Τα πρώτα αμαξίδια έλεγξαν ο κτηνίατρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε κι ένας ορθοπεδικός κτηνίατρος από την Κτηνιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. Με βάση τις δικές τους παρατηρήσεις και επισημάνσεις προχωρήσαμε στις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε τα αναπηρικά αμαξίδια που κατασκευάζουμε να είναι απόλυτα ασφαλές για τα ζώα.
Ιστορίες Αδέσποτων: Ποιά είναι η φιλοσοφία που διέπει την εθελοντική δράση σας και που στοχεύει;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Η φιλοσοφία μας είναι ότι όλα τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή κι εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους την αφαιρούμε. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κηδεμόνες, αλλά και φιλοζωικά σωματεία και καταφύγια που φιλοξενούν παράλυτα ζώα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εργοστασιακά αναπηρικά αμαξίδια καθώς οι τιμές τους είναι απλησίαστες.
Ιστορίες Αδέσποτων: Για ποια ζώα κατασκευάζετε αναπηρικά αμαξίδια;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Κατά κύριο λόγο κατασκευάζουμε αναπηρικά αμαξίδια για σκύλους. Έχουμε όμως φτιάξει και για γάτες, αλλά και για ένα παράλυτο κουνελάκι. Θέλω επίσης να σας πω ότι δεχθήκαμε τηλεφώνημα κι από έναν ιππικό όμιλο για ένα παράλυτο άλογο, αλλά σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ειδική κατασκευή λόγω βάρους.
Ιστορίες Αδέσποτων: Μέχρι στιγμής πόσα αμαξίδια φτιάξατε; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να κατασκευάσετε ένα αναπηρικό αμαξίδιο στα μέτρα του ζώου;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Έχουμε κατασκευάσει 20 συνολικά αναπηρικά αμαξίδια χωρίς να έχουμε βάλει στην τσέπη μας ούτε ένα ευρώ. Το μόνο που ζητάμε είναι το κόστος των υλικών, το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό (30 ευρώ για μικρόσωμα, έως 100 ευρώ για μεγαλόσωμα). Αυτά τα χρήματα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό του κτηνιάτρου με τον οποίο συνεργάζεται ο φιλοζωικός σύλλογος «Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας» για να καλυφθούν τα έξοδα περίθαλψης ζώων που βρίσκονται υπο τη φροντίδα του.
Η διαδικασία που ακολουθούμε για να κατασκευάσουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο είναι η εξής: Εάν το ζώο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση εμείς οι ίδιοι πηγαίνουμε στο σπίτι του και παίρνουμε κάποιες συγκεκριμένες διαστάσεις ώστε να το φτιάξουμε στα μέτρα του. Σε διαφορετική περίπτωση η συνεννόηση αυτή γίνεται τηλεφωνικά καθοδηγώντας τον κηδεμόνα του ζώου ώστε να μας δώσει τις σωστές μετρήσεις. Ανάλογα με το μέγεθος του ζώου χρησιμοποιούμε το κατάλληλο υλικό και τις κατάλληλες ρόδες.
Ιστορίες Αδέσποτων: Τι σημαίνει για εσάς να βλέπετε ένα παράλυτο ζώο να περπατάει ξανά χάρη στο αμαξίδιο που του φτιάξατε χωρίς να έχετε κανένα οικονομικό όφελος;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση και χαρά όταν βλέπουμε ένα ζώου που πριν λίγη ώρα σερνόταν να περπατάει ξανά σαν να μην υπάρχει αναπηρία. Δεν περιγράφεται το συναίσθημα και για μας και για τους κηδεμόνες τους, αλλά κυρίως για τα ζωάκια. Κάποιες φορές δεν πετυχαίνει πάντα καθώς ορισμένα ζωάκια έχουν και αυτά τις παραξενιές τους και δεν δέχονται το αναπηρικό αμαξίδιο.
Ιστορίες Αδέσποτων: Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση; Πώς μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Από τη μέρα που έγινε γνωστή η προσφορά μας διαπιστώσαμε ότι τελικά υπάρχουν πολύ περισσότερα ανάπηρα ζώα από ό,τι πιστεύαμε. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με ευαισθησίες που αναλαμβάνουν την ευθύνη της φροντίδας τους, αρνούμενοι να καταφύγουν στην εύκολη λύση της ευθανασίας.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης δημιουργήσαμε μια Σελίδα στο facebook με την ονομασία Animal’s Wheelchairs όπου εκεί έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για το έργο μας. Επίσης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του προσωπικού μας προφίλ στο facebook Ολυμπία Σταφυλιδου Πάρης Γκουντρουμπης ή μέσω της Σελίδας του φιλοζωικού συλλόγου «Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας». Για ακόμα πιο άμεση επικοινωνία μπορεί να καλέσει τον Πάρη Γκουντρουμπή στον αριθμό κινητού τηλεφώνου 6985664687.
Ιστορίες Αδέσποτων: Τι σημαίνει για εσάς να είσαι εθελοντής;
Ολυμπία Σταφυλίδου: Για εμάς ο εθελοντισμός έχει γίνει τρόπος ζωής. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα όταν βλέπουμε χαμόγελα που προέρχονται από τη δική μας προσφορά.
Αφήστε μια απάντηση