Νέο σοκ για µια πολυπληθή ακόµη κατηγορία αγροτών της χώρας «έβγαλε» συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, µε αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών από τον Τύρναβο. «Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο υπουργός όχι µόνο µας έκλεισε την πόρτα για ανάλογες αντισταθµιστικές στο εµπάργκο αποζηµιώσεις και φέτος, αλλά άνοιξε παράθυρο να ζητήσει πίσω το ελληνικό κράτος και τα χρήµατα που δόθηκαν πέρσι», όπως αποκαλύπτει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Θανάσης Χαλούλης.
Όπως προσθέτει µάλιστα ο συνεταιριστής από τον Τύρναβο, ο Βαγγέλης Αποστόλου άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόµενο, µε την αιτιολογία ότι: «Ο φάκελος των ενισχύσεων ύψους 33 εκατ. ευρώ συντάχθηκε βιαστικά και παρόλο που εγκρίθηκε από την Κοµισιόν, ήταν ελλιπής, µε αποτέλεσµα τώρα οι ροδακινοπαραγωγοί να υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο, να επιστρέψουν τα ποσά».
Σηµειωτέον ότι η καταβολή του πακέτου αποζηµιώσεων ύψους 33 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα µέσα Ιανουαρίου του 2015, λίγο δηλαδή πριν τις εκλογές και αφορούσε παραγωγούς µε ροδάκινα και νεκταρίνια. Σκοπός ήταν τότε ν’ αντισταθµιστούν οι απώλειες εισοδήµατος που είχαν οι αγρότες το 2014 από την πτώση των τιµών, που προκάλεσε η εµπόλεµη κατάσταση στην Ουκρανία.
Φάκελος στην Κοµισιόν
Σε ανακοίνωσή του µάλιστα τότε το αρµόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξηγούσε ότι: «οι αποζηµιώσεις, που αφορούν παραγωγούς εννέα νοµών της χώρας, θα καταβληθούν µε τη µορφή της στρεµµατικής ενίσχυσης ανάλογα µε την τιµή πώλησης των ροδάκινων και των νεκταρινιών και µε βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣ∆Ε) του 2014 για κάθε παραγωγό, µε καθαρό και διαφανή τρόπο.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επιστέγασµα µιας µεγάλης και επίπονης προσπάθειας που καταβλήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασµάνη, η οποία ξεκίνησε από τις 16 Ιουλίου του 2014.
Είχε αποσταλεί εµπεριστατωµένος φάκελος στην Κοµισιόν, στον οποίο ο κ. Καρασµάνης τεκµηρίωνε πλήρως το αίτηµα για αποζηµιώσεις µε στοιχεία που απεδείκνυαν τις χαµηλές τιµές παραγωγού για το 2014 στις κυριότερες παραγωγικές περιοχές ροδάκινων και νεκταρινιών σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια».
Ως 15.000 ευρώ πήρε κάθε εκµετάλλευση
Τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής του 2014, δηλαδή 300.000 τόνοι επί συνόλου 380.000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιµές ως και 75% χαµηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εµπόλεµης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσµα της οποίας ήταν το ρωσικό εµπάργκο, σύµφωνα µε στοιχεία από το φάκελο που πήγε στην Κοµισιόν Οι αποζηµιώσεις είχαν ταβάνι τα 15.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, ενώ ενδεικτικά οι παραγωγοί έλαβαν 220 ευρώ/στρέµµα σε Πέλλα, Λάρισα, 185 ευρώ σε Ηµαθία, Φλώρινα και 165 ευρώ σε Κοζάνη, Αργολίδα, Κόρινθο.
agronews.gr
Αφήστε μια απάντηση