Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης Αλεξάνδρειας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» και ο Δήμος Αλεξάνδρειας παρουσιάζουν το βιβλίο του Θεόδωρου Μ. Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Γεώργιος Χαλκιάς, Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξάνδρειας.
Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, Διευθυντής 7ου Δημοτικού Σχολείου, Ιστορικός – Ερευνητής
Θεόδωρος Μ. Γιαννακός, Συγγραφέας του βιβλίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ευθυμία Γώτη, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αφηγηθεί ο Δημήτρης Αβούρης, αφηγητής παραμυθιών
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα ανακοινωθεί η δωρεά ενός βιβλίου σε κάθε δημοτικό σχολείο του Ν. Ημαθίας
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Χρόνια και ζαμάνια περιπλανιόνταν στα βουνά και τους κάμπους της πατρίδας μας και των Βαλκανίων οι νομάδες Σαρακατσιαναίοι. Από τον Μοριά ως τον Αίνο και τη Μικρασία. Χαρά τους ήταν τα βουνά. Κι αυτά τους καρτερούσαν. Ίσκιωναν τα βουνά, μέρευαν. Ολάκερη Ρωμιοσύνη ζούσε κι ανάσαινε ψηλά στα κορφοβούνια.
Αυτόν τον κόσμο τον παλιό ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου του « Ο Καλυβοδάσκαλος » ο Θόδωρος Γιαννακός. Κόσμο αφκιασίδωτο. Κόσμο που έκρυβε στα φυλλοκάρδια του αρχοντιά και Ελλάδα˙ τον πανάρχαιο ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος πάντα θωράκιζε την ελληνικότητα απέναντι στην αλλοτρίωση και τη φθορά.
Ο συγγραφέας, για να μας πει αυτά που θέλει, χρησιμοποιεί ως όχημα το δασκαλοκάλυβο, το «Κρυφό Σχολειό» των βουνών. Ίσως το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον τόπο μας.
Οι καλυβοδάσκαλοι, με τις μικρές τους δυνάμεις, ήταν η χαραμάδα μέσα από την οποία περνούσε, σαν αύρα, η ανάσα του έξω κόσμου και μπόλιαζε την πρωτόγονη γνώση αυτών των απλών και περήφανων ορεσίβιων Ελλήνων.
Βιογραφικό Σημείωμα Θεόδωρου Γιαννακού
O Θεόδωρος Γιαννακός γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1958 στο Ζαγοροχώρι των Ιωαννίνων Ανθρακίτη, γενέτειρα του μεγάλου Διδάσκαλου του Γένους – περίφημου μαθηματικού- Μεθόδιου Ανθρακίτη.
Εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς ως εκπαιδευτικός. Η σύζυγός του είναι δασκάλα και η κόρη του φιλόλογος.
Βίωσε την ποιμενική ζωή των προγόνων του νομάδων Σαρακατσιαναίων μέχρι την πρώτη του εφηβεία. Τραχιά ζωή που, μέσα στη σκληράδα της, έκρυβε μοναδικές πινελιές ομορφιάς.
Άλλα έργα του:
Σαρακατσιάνικη λαλιά
Τα Φέγινα πουλιά
Αφήστε μια απάντηση