Καταπέλτης ήταν στη Βουλή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος μίλησε για τους αγρότες κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε το κείμενο και δείτε το βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Θεοχαρόπουλου:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και όχι πολιτικές που θα οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο, μεταρρυθμίσεις και όχι αυταπάτες που οδηγούν στην υιοθέτηση άδικων μέτρων.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες είδα στη δημοσιότητα ότι την άνοιξη θα γίνει συζήτηση και θα κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να το καταθέσετε και στη συνέχεια, στο τέλος της τετραετίας, αλλά το θέμα είναι να παράγει και κανένας και να έχει μείνει κάποιος αγρότης στο χωράφι μέχρι τότε.
Χρειάζεται τώρα, λοιπόν, ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε κάνει ξεκάθαρες προτάσεις για την καθετοποίηση της παραγωγής, τη διασύνδεση της έρευνας με την αγροτική παραγωγή, πώς θα λειτουργούν οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί, πώς θα γίνει αυτή η λειτουργία ώστε να επιτευχθούν οι οικονομίες κλίμακος και πώς θα προστατευθούν τα γεωργικά εισοδήματα.
Τα μέτρα που τώρα σκοπεύει να περάσει η Κυβέρνηση θα οδηγήσουν –και αυτό είναι κοινά αποδεκτό- σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων, εκτός αν θεωρείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα και όλη αυτή η επιβάρυνση δεν θα οδηγήσουν κάποιους εκτός παραγωγής, εκτός παραγωγικής διαδικασίας.
Οι αγρότες φορολογούνται –και πρέπει να το πούμε αυτό- ήδη, όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, μετά από την αλλαγή που έγινε το 2013, με τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Σε εκείνη την κοινωνικά δίκαιη αλλαγή δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν απέναντι.
Σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε προς τους Βουλευτές που έχουν καταθέσει την επερώτηση ότι η πρόταση για μη υποχρέωση τήρησης βιβλία εσόδων-εξόδων τούς δίνει βορά στους μεσάζοντες. Εμείς συμφωνούμε με τα βιβλία εσόδων-εξόδων και ήταν δική μας πρόταση εκείνη την περίοδο και προχώρησε, αλλά δεν είχατε την ίδια άποψη εκείνη τη χρονική περίοδο.
Βλέπω εδώ ότι πέρυσι στις προγραμματικές δηλώσεις στις 11 Φεβρουαρίου, όταν εγκαινιάζατε στη Λάρισα την Πανελλαδική Αγροτική Έκθεση, λέγατε για δύο από τα μέτρα: «όχι στη δημιουργία βιβλίων εσόδων-εξόδων» και «μείωση της τιμής του πετρελαίου έως τη δημιουργία αγροτικού πετρελαίου».
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι εκείνη η αλλαγή η οποία είχε γίνει ήταν η ορθή και κατοχύρωνε να μην υπάρχουν όλα αυτά τα οποία αναφέρατε πριν από λίγο σε σχέση με τους μεσάζοντες.
Προχωράτε στη φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων, που φτάνει στο τέλος να είναι στο 26%. Έχουμε πάρει 19 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη επταετία, δηλαδή αυτή που «τρέχει», που έχει ξεκινήσει, στην οποία τότε λέγατε ότι είναι σημαντική η μείωση, η οποία μείωση βέβαια δεν ήταν σημαντική. Δεν υπήρχε ουσιαστικά μείωση, ήταν ελάχιστη λόγω του ότι είχαν μπει άλλες χώρες και η «πίτα» είχε ανοίξει. Ήταν 19 δισεκατομμύρια τα οποία τώρα φορολογείτε με 26%.
Να ξεκαθαρίσουμε το εξής για όλα τα μέτρα σε σχέση με τις ενισχύσεις και για τον προτεινόμενο συμψηφισμό οφειλών με ενισχύσεις που άκουγα πριν από λίγο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τις ενισχύσεις στους αγρότες όλων των χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει ισότιμος κοινοτικός ανταγωνισμός. Δεν μπορεί μια χώρα να υπερφορολογεί τις κοινοτικές ενισχύσεις περισσότερο από όλες τις άλλες ή μια χώρα να συμψηφίζει περισσότερο από όλες τις άλλες και να δημιουργεί τέτοια ζητήματα.
Πρόσφατα, στην προηγούμενη περίοδο, είχε έρθει ο προηγούμενος Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσιόλος -και αυτό που σας λέω είναι υποστηρικτικό της διαπραγμάτευσής σας, δεν είναι αντίθετο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση- και είχε πει ότι δεν μπορεί η κάθε χώρα να δημιουργεί και να συμψηφίζει και να φορολογεί περισσότερο από τις άλλες χώρες, γιατί είναι εκτός του κοινοτικού ανταγωνισμού.
Χρησιμοποιείστε τουλάχιστον αυτά τα οποία είχαν επιτευχθεί σε εκείνη τη διαπραγμάτευση και τα οποία τώρα βλέπουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται.
Προχωρήσατε σε αύξηση του ΦΠΑ των γεωργικών εφοδίων από το 13% στο 23%. Είναι πρωτοφανής για όλη την Ευρωζώνη. Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει ούτε 13%. Όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση λέγατε «γιατί δεν μειώνεται;» και ήρθατε και το πηγαίνετε από το 13% στο 23%.
Γενική κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο. Είπαμε ότι είναι άδικη. Όπως είδατε, για καθένα από αυτά τα μέτρα έχουμε λύση για μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά την κατάργηση, δηλαδή, της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η κατάργηση -και το έχουμε πει- αρκεί να θεσπιζόταν αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταθέσαμε στις 3 Νοεμβρίου τροπολογία με την οποία ζητούσαμε συγκεκριμένα να καθιερωθεί από 1 του Γενάρη του 2016 Κάρτα Αγροτικού Πετρελαίου, στην οποία θα ενσωματώνεται η ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο κάτοχος. Λέγαμε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι με βάση τα κριτήρια -αντικειμενικά, στρέμματα, είδος καλλιέργειας και βεβαίως, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ κατά είδος καλλιέργειας, έκταση και ζωικό κεφάλαιο. Δεν την κάνατε αποδεκτή και έρχομαι να σας πω ότι, αν προχωρούσατε τότε και βλέπατε αυτές τις ρυθμίσεις τον Νοέμβριο, δεν θα είχαμε αυτά τα γεγονότα τώρα. Διότι οι αγρότες θα έβλεπαν δίκαιες αλλαγές μπροστά τους και θα μπορούσαν, βεβαίως, να επωμιστούν και κάποια μέτρα, αν είχαν δει τέτοιες κοινωνικά δίκαιες αλλαγές. Σας το λέγαμε, σας το ζητούσαμε. Δεν την κάνατε δεκτή στο νομοσχέδιο.
Πρόσφατα, λοιπόν, έχουμε καταθέσει όλες τις προτάσεις μας σε σχέση με αυτά τα θέματα στα οποία δεν έχετε προχωρήσει.
Ακούσαμε πριν από λίγο ότι κάνετε ή θέλετε να κάνετε μια μάχη κατά της διαπλοκής που λυμαίνεται τον χώρο.
Γάλα: Να σας πω ένα παράδειγμα ως προς το γάλα; Στο γάλα η Έκθεση του ΟΟΣΑ μιλάει κυρίως για τα υψηλά περιθώρια κέρδους στις αλυσίδες λιανικής πώλησης παρά για την αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος.
Εμείς, λοιπόν, τότε είχαμε προχωρήσει στην υποστήριξη αρχικά των πέντε ημερών. Στη συνέχεια, αυξήθηκαν από πέντε σε επτά ημέρες και βεβαίως, δεν είχε ανοίξει ποτέ σε 11 ημέρες.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, το εξής: Θα φέρετε υπουργική απόφαση με την οποία θα αφήνετε ανοικτές τις ημέρες στη διάρκεια ζωής του γάλακτος; Διότι εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο είπατε, το 1 προς 7. Εδώ και έναν χρόνο σάς έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε για το 1 προς 7, σχέση τιμής παραγωγού με τιμή καταναλωτή. Το θέμα είναι: Τι κάνουμε, όμως; Τι κάνει η Κυβέρνηση για το 1 προς 7; Το διαπιστώνουμε και ερχόμαστε κάθε λίγους μήνες εδώ πέρα, σε κάθε συζήτηση και λέμε για την απόσταση μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή;
Είπατε ότι έγιναν εξαντλητικοί διάλογοι με αγρότες. Αν έγιναν, σημαίνει ότι κάποιος έχει πρόβλημα. Αν θεωρείτε ότι έχουν πρόβλημα οι αγρότες και δεν καταλαβαίνουν, να το πείτε. Αλλιώς, υπάρχει το πρόβλημα στην πλευρά του Υπουργείου.
Φέρατε το παράδειγμα της Γαλλίας και είπατε πώς συζητούν και πώς συνομιλούν στην Γαλλία. Γιατί δεν φέρνετε το παράδειγμα της Γαλλίας και στο τι συμβαίνει σε όλα αυτά τα ζητήματα, όμως, τα οποία συζητούμε σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο, σε σχέση με τη φορολόγηση; Εμείς τα έχουμε τα στοιχεία. Να δούμε σε σχέση με τους αγρότες τι συμβαίνει σε αυτά τα θέματα στη Γαλλία και τι συμβαίνει στη χώρα μας;
Έχετε μιλήσει, πράγματι, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Όμως, επειδή φέρνετε και ξαναφέρνετε το θέμα της φοροδιαφυγής, θα ήθελα να σας πω κάτι. Αν υπάρχει φοροδιαφυγή, όπως και σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις και στους αγρότες, να την καταπολεμήσει η Κυβέρνηση. Και αυτό δεν αφορά μόνο το δικό σας Υπουργείο. Να την καταπολεμήσει.
Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε συλλήβδην για τους αγρότες και την παραγωγική διαδικασία, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι και συνεπείς φορολογικά και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν. Ούτε βέβαια μπορούμε –γιατί έχω ακούσει κυβερνητικά στελέχη να χρεώνουν όλους τους παραγωγούς σε ακροδεξιές ομάδες, αν είναι δυνατόν ποτέ…
Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε εδώ ότι οι παραγωγοί και οι παραγωγικές ομάδες οι οποίες διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή, έχουν αιτήματα τα οποία είναι λογικά.
Βεβαίως, όταν υπάρχουν αυτά, θα πρέπει να καταδικάζονται, αλλά να είναι συγκεκριμένα.
Είπατε ότι δεν έχετε καταλογισμούς γι’ αυτό το έτος στο οποίο αναφερθήκατε. Κοιτάξτε, οι περισσότεροι καταλογισμοί –και το ξέρετε καλά- έρχονται μετά από δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρετε καλά τη διαδικασία για τους περισσότερους και όσον αφορά τα πρόστιμα. Συνεπώς, επειδή εδώ υπάρχουν χρόνια προβλήματα –δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα- ας περιμένουμε να δούμε τις διαδικασίες και το πώς η κάθε αρχή διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τέλος, θα ήθελα να πω κάτι ακόμα σε σχέση με την επερώτηση, επειδή την επερώτηση την έχουν καταθέσει οι Βουλευτές του ΚΚΕ. Εγώ σέβομαι την άποψή τους να βγούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βγούμε εκτός ευρώ ή από την Κοινή Αγροτική Πολιτική γιατί έχει αυτά τα μειονεκτήματα. Είναι μία ξεκάθαρη άποψη που εν πάση περιπτώσει είναι και σταθερή διαχρονικά.
Όμως, διαβάζοντας την επερώτηση και εγώ κάποιες στιγμές είχα κάποιες απορίες. Για παράδειγμα, αναφέρετε στην επερώτηση ότι είστε απέναντι στις περικοπές των ενισχύσεων. Μα, με βάση την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεν θα υπάρχουν ενισχύσεις. Άρα, η μείωση των περικοπών των ενισχύσεων εδώ πέρα είναι κάτι το οποίο έπεται και το οποίο φαντάζομαι ότι δεν έχει καμία σημασία. Το λέω απλώς γιατί μου έκανε εντύπωση και γιατί γνωρίζω καλά τη σταθερότητα των συγκεκριμένων θέσεών σας. Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ περισσότερα, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες να μιλήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα.
Θα ήθελα, τέλος, να θυμίσω –και μ’ αυτό θα ολοκληρώσω- τις εξής δηλώσεις: «Μόλις γίνουν εκλογές, ξεχνάνε τις υποσχέσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες με τα ΜΑΤ», «Έπρεπε να έρθει στα μπλόκα ο Πρωθυπουργός να συζητήσει με τους αγρότες», «Αν δεν ανασυγκροτήσουμε την αγροτική παραγωγή, θα είμαστε για πάντα αποικία χρέους», «Αν δεν υπάρξει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και ρευστότητα, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί η αγροτική οικονομία», «Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και οι αγρότες να πληρώνουν».
Ποιος τα δήλωσε; Τα δήλωσε ο κύριος Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Εδώ μόνο αρκεί το απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά όχι πολλούς για πάντα».
Αφήστε μια απάντηση