ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων Μαρτίου για τα ροδάκινα

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων Μαρτίου για τα ροδάκινα

peach1Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε το παρακάτω δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τα ροδάκινα για τον Μήνα Μάρτιο:

Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο (εικόνα 1) είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι (εικόνα 1) και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη. •

Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.

• Οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια. Ο βροχερός καιρός ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις. Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων στο στάδιο από την ρόδινη κορυφή έως 5% άνθησης (στάδιο D – E, εικόνα 2).

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (4), Copper hydroxide (4), Copper oxychloride (4), Cyproconazole (3), Cyprodinil (2), Cyprodinil + Fludioxonil (1), Dithianon (2), Fenbuconazole (4), Fluopyram + Tebuconazole (2), Iprodione (2), Prochloraz (3), Propiconazole (3), Thiophanate-methyl (1), Thiram (3), Ziram (3).

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

• Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στους βλαστούς των δέντρων και εάν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25% (εικόνα 3), να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής (στάδιο D – E, εικόνα 2) με θερινά λάδια.

• Η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετράνυχου και τα αυγά αφίδων.

• Εάν στην παραπάνω επέμβαση χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Chlorpyrifos (1-2), Chlorpyrifos-methyl (2), Fatty acid potassium salt (4), Paraffin oil (4).

• Το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά. Συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil). Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις (εικόνα 4).

 

 

H Προϊσταμένη Τμήματος

Νικολάου Σταυρούλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *