Στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ, τοποθετήθηκε στη συζήτηση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων, για το φορολογικό των αγροτών ο βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:
Οι προτάσεις που καταθέσαμε αποτελούν τη βάση μιας Νέας Συμφωνίας Αλήθειας.
Κυρίως όμως, αποτελούν τη βάση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου της Νέας Δημοκρατίας με τον αγροτικό κόσμο.
Τη Συμφωνία Αλήθειας για το φορολογικό των αγροτών αλλά και για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα την διαμορφώσουμε όλοι μαζί.
Οι βασικές αρχές της φορολογικής μας πολιτικής για τους αγρότες ειναι:
Η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί, ως θέση, τη φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 13%. Η θέση αυτή, μας διαφοροποιεί από το Σύριζα, που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε μέτρα που ανεβάζουν τη φορολογία των αγροτών σε ποσοστά από 22 έως 45%.
Ο φορολογικός συντελεστής 13%, πρέπει να ισχύει για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Όχι για όσους παράλληλα με άλλα εισοδήματα, έχουν και ένα εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.
Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, θα πρέπει να έχουν ένα σχετικά υψηλό αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις, που όμως θα είναι συνδεδεμένο με εισοδηματικά κριτήρια.
Εκτιμούμε επίσης, ότι πρέπει σταδιακά να υπάρξει αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν το κόστος παραγωγής για τον αγρότη.
Όπως γνωρίζετε με το Νόμο 4336 που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, τα αγροτικά εφόδια υπάχθηκαν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% και από τις επόμενες ημέρες στο 24%.
Η πρόταση μας, είναι η σταδιακή μετάταξη των αγροτικών εφοδίων στο 13% για τους αγρότες.
Επίσης, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ριζική απλούστευση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες.
Έχουμε καταστήσει επίσης, σαφές, ότι πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός αλλά και δικαιοσύνη στη φορολογική αντιμετώπιση, όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλων των πολιτών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά.
Σημαίνει ότι θα πρέπει να αναγνωρίζονται πραγματικές δαπάνες, οι οποίες σήμερα δεν αναγνωρίζονται.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι αμοιβές των αλλοδαπών εργατών. Με την απλοποίηση της διαδικασίας για την καταβολή του εργόσημου στον ΟΓΑ και των αμοιβών τους μέσα από τραπεζικό λογαριασμό, οι δαπάνες αυτές θα νομιμοποιούνται και θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Σε ότι αφορά στις αποσβέσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού αλλά και στις κτιριακές υποδομές υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
α. Για τα μηχανήματα 5ετίας υπάρχει σχετική πρόβλεψη για απόσβεση 10% στο άρθρο 24 παρ. 4 του 4172.
β. Για τις κτιριακές υποδομές που σχετίζονται με την αγροτική δραστηριότητα, η πρόταση μας είναι η απόσβεση με συντελεστή από 3 έως 4% με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και την αντικειμενική αξία.
Θεωρώ επίσης, ότι σταδιακά, πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος που επιβλήθηκε στο ελληνικό κρασί και αποτελεί βαρίδι για την ανταγωνιστικότητα του, τις εξαγωγές αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου.
Αφήστε μια απάντηση