Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει το ελληνικό ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής, τα ταμεία αδειάζουν, οι προθεσμίες για πληρωμές υποχρεώσεων πλησιάζουν και τα ξένα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να μιλούν για πρόωρες εκλογές και για Grexit, έστω και πολύ δειλά για το τελευταίο.
Όλα θυμίζουν και πάλι το περσινό καλοκαίρι και το θρίλερ που προηγήθηκε της συμφωνίας. Τότε η χώρα είχε οδηγηθεί στο ίδιο αδιέξοδο, τα ταμεία άδειασαν και οι καταθέσεις έκαναν φτερά, και ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε δημοψήφισμα, το οποίος μετέτρεψε από Οχι σε Ναι, υπογράφοντας μια οδυνηρή συμφωνία και ένα 3ο Μνημόνιο.
Αυτή τη φορά, το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ήρθε μετά την απαίτηση των δανειστών να λάβει η κυβέρνηση προληπτικά μέτρα (3,9 δις ευρώ), σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του 3ου Μνημονίου Τσίπρα (5,6 δις ευρώ), κάτι στο οποίο αντιδρά η Αθήνα.
Η άρνηση και το Eurogroup
Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταθέσει το θέμα σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους ηγέτες (όπως έκανε και το 2015) και ζήτησε σύγκλιση Συνόδου Κορυφής.
Στο αίτημά της αυτό εισέπραξε ένα ομόφωνο Οχι.
Μετά από την άρνηση των Ευρωπαίων να γίνει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής- την οποία άκουσε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ντόναλντ Τουσκ αλλά και τη διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας με ένα «ξεκάθαρο όχι» όταν ρωτήθηκε για το θέμα, πλέον η κυβέρνηση στρέφεται στο Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες. Κάτι το οποίο τόνισε και ο Ντόναλντ Τουσκ στις δηλώσεις του.
Χαρακτηριστικό για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής αιφνιδίασε, καθώς το Σάββατο δεν υπήρχαν ελληνικές ενστάσεις για τα έκτακτα μέτρα. Οσο για την απόρριψη του αιτήματος, παραθέτει δήλωση αξιωματούχου, ότι «Η ΕΕ δεν έχει καμία επιθυμία να δώσει ξανά στον Τσίπρα σκηνή για το σόου του», ενώ το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά ζητήματα από την ελληνική οικονομία, δηλαδή το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την έξοδο από την ΕΕ, την προσφυγική κρίση, την αδυναμία της Ισπανίας να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς συνεχίστηκαν το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, για τα προληπτικά μέτρα, με στόχο να γίνουν βήματα προόδου, ώστε να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Παρέμβαση από ΗΠΑ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ έκαναν νέα παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς, τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επιμονή του ΔΝΤ ότι πρέπει να γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις διευκολύνσεις έκτακτου δανεισμού του Ταμείου, στην επόμενη φάση του προγράμματός της.
Νωρίτερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος, δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Από την άλλη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε παράλογα τα προληπτικά μέτρα, αλλά και αντισυνταγματικό αυτό το πακέτο. «Οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα», τόνισε σχετικά με αυτή την απαίτηση του ΔΝΤ, επικρίνοντας τη στάση του Ταμείου στο θέμα.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, τονίζει ξανά ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα του προηγούμενου καλοκαιριού, επαναλαμβάνοντας- διά στόματος Ολγας Γεροβασίλη- ότι περιμένει να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές.
«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», υποστήριξε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
Τα μηνύματα για εκλογές
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Μετά από το Bloomberg χθες- το οποίο ανέφερε ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού είναι η συνθηκολόγηση με επιπλέον μέτρα, οι εκλογές ή το δημοψήφισμα- και η Die Welt σήμερα σε δημοσίευμά της έθετε το ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφύγει σε ελιγμούς προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές και δημοψήφισμα άφησε πάντως και ο Δημήτρης Σεβαστάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Εάν οι απαιτήσεις γίνονται ζημιογόνες δεν ξέρω εάν θα είναι καλό για τον τόπο να κλείσει η συγκεκριμένη αξιολόγηση. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχουν και πολιτικές λύσεις. Αυτές οι λύσεις οι οποίες και παραμένουν ανοιχτές μπορεί να είναι και εκλογές και δημοψήφισμα γιατί η χώρα δεν μπορεί να περπατήσει διαφορετικά. Η συμφωνία σήμερα παραβιάζεται από τους ίδιους τους θεσμούς».
Πηγή: iefimerida.gr
gazzetta.gr
Αφήστε μια απάντηση