Την πρόεδρο και ιδρυτή του φιλοζωικού συλλόγου Αλεξάνδρειας Ε.Φ.ΑΛ. φιλοξενήσαμε το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του Αλεξάνδρεια-Γιδάς.
Όπως γράψαμε προχτές, η κ. Ολυμπία Σταφυλίδου μας παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με ένα επίκαιρο θέμα στην πόλη της Αλεξάνδρεια, αυτό με τα αδέσποτα ζώα.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Ερ.: Πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος Ε.Φ.ΑΛ. της πόλης μας;
Απ.: Το σύλλογο τον ξεκίνησα τον Αύγουστο του 2013. Αφορμή ήταν ένα γεγονός όταν έχασα ένα αδέσποτο σκυλί με άσχημο τρόπο. Το είχα βάρος στη συνείδησή μου και είχα πει πως πρέπει να κάνω κάτι για τα αδέσποτα. Έτσι έκανα κάποιες κοινοποιήσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχε ανταπόκριση, μαζεύτηκαν κάποια άτομα και έτσι πήρε σάρκα και οστά ο Ε.Φ.ΑΛ. Πλέον ο σύλλογος μετράει πάνω από 50 εγγεγραμμένα μέλη. Βέβαια δεν μπορεί να είναι όλα τα μέλη ενεργά και ο καθένας βοηθάει όπως μπορεί.
Ερ.: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του συλλόγου αυτού;
Απ.: Αυτό έχει παρερμηνευτεί λίγο και νομίζουν κάποιοι ότι ο σύλλογος είναι ο “μπόγιας” της Αλεξάνδρειας, το τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ένας φιλοζωικός σύλλογος υπάρχει σε φυλλάδιο και θα μοιραστεί σε λίγες ημέρες στην Αλεξάνδρεια.
Τι μπορεί:
Να ασκεί πίεση και να συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ζώων και την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που τα αφορούν. Χρησιμοποιώντας την πείρα των διεθνών ζωοφιλικών οργανώσεων των οποίων είναι μέλος, να πραγματοποιεί εκστρατείες υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και να συμβάλλει σε αυτές με παντός είδους δραστηριότητες
Επίσης να περιθάλπει αδέσποτα αδέσποτα ζώα που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.
Να εκτυπώνει και να εκτελεί προγράμματα ελέγχου γεννήσεων (στείρωση) και υγείας (εξετάσεις, εμβολιασμοί κτλ) αδέσποτων σκύλων καθώς και έλεγχο συμπεριφοράς επιθετικών σκύλων προς ανθρώπους ή άλλα ζώα. Είχαμε ένα περιστατικό στην Κυψέλη όπου σκύλος παρουσίασε επιθετική συμπεριφορά και ο ιδιοκτήτης τηλεφώνησε σε κατάστημα με κτηνιατρικά φάρμακα στην Αλεξάνδρεια για να ζητήσει φόλα. Έτυχε να βρίσκομαι στο κατάστημα και με την βοήθεια της αστυνομίας βρήκαμε το σπίτι και το επισκεφτήκαμε. Προτρέψαμε τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν σε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων και στη συνέχεια αν ο σκύλος δεν σταματούσε να παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά να γίνει η ευθανασία, σίγουρα πάντως όχι με φόλα.
Να προωθεί με όλες τις δυνάμεις του την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
Σώζοντας ένα αδέσποτο, σώζεις μια ζωή.
Τι δεν μπορεί:
Να περισυλλέγει αδέσποτα ζώα αν ο δήμος στον οποίο βρίσκονται δεν έχει συνάψει συνεργασία μαζί της (σύμφωνα με τον Ν.3170 / 2003) να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα των απελπισμένων ζωόφιλων πολιτών για βοήθεια πάσης φύσεως αδέσποτα ζώα εφόσον ουδέποτε επιδοτήθηκε από το κράτος. Εμείς δεν συνάψαμε ποτέ καμία συνεργασία με τον δήμο και συν το γεγονός ότι ο δήμος μας δεν έχει ειδικό χώρο για κάτι τέτοιο.
Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι καταφυγή σε διανυκτερεύοντα – εφημερεύοντα κτηνιατρικά κέντρα.
Να βρίσκει οικογένειες για αυτά που είναι στο δρόμο και επιστρέφουν πάλι εκεί.
Γι’ αυτό δυστυχώς και αναγκαστικά τα περισσότερα επιστρέφουν στο σπίτι στο φυσικό τους περιβάλλον στους δήμους και τις γειτονιές από τις οποίες παρελήφθησαν με τις γνωστές σε όλους μας αγωνίες για την τύχη τους
Με τη δική σας ουσιώδη συμβολή μπορεί ένα αδέσποτο να βρει οικογένεια και να μην ξαναβρεθεί στο δρόμο.
Δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις αναφορές κακοποίησης ζώων.
Εξάλλου, η κακοποίησή ζωών αντιμετωπίζεται πλέον από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστές αρχές.
Μπορεί όμως να παρέμβει ενεργά σε αδιαμφισβήτητες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.
Ερ.: Έχετε πάρει επιδοτήσεις από το κράτος ή από τον δήμο;
Απ.: Ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι. Έχουμε ζητήσει από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αλεξάνδρειας σχετικό έγγραφο το οποίο σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε για να μην νομίζει ο κόσμος ότι σπαταλάμε τα χρήματά τους.
Ερ.: Αν υπήρχε σύναψη συμφωνίας με τον δήμο Αλεξάνδρειας και αν όντως γίνει ο χώρος για τα αδέσποτα στα παλιά σφαγεία στην πόλη μας, ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του συλλόγου σας;
Απ.: Υποχρεώσεις δεν έχουμε. Όπως έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 4039/2012, η περισυλλογή και η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι καθαρά υποχρέωση των δήμων. Εμείς μπορούμε να πηγαίνουμε και να βοηθάμε στον καθαρισμό του χώρου, στη σίτιση και εννοείται πως θα βοηθάμε στις υιοθεσίες των ζώων.
Ερ.: Πριν από λίγες ημέρες ο σύλλογός σας δημοσίευσε ένα SOS σχετικά με τις επιθέσεις που γίνονται στην πόλη από τα αδέσποτα. Μαθαίνουμε από τον δήμο Αλεξάνδρειας ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων στους πολίτες. Τι συμβαίνει; Γιατί τόσες επιθέσεις τελευταία;
Απ.: Όπως ξέρουμε τα θηλυκά αυτήν την εποχή βρίσκονται σε οίστρο. Είναι μία φυσική εξέλιξη τους είδους τους. Τα αρσενικά σαν κυρίαρχοι προσπαθούν να κατακτήσουν τη θηλυκιά με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικά και μεταξύ τους και προς ανθρώπους που με λάθος κινήσεις αντί να τα αποφύγουν τα εξαγριώνουν περισσότερο.
Ερ.: Μπορεί αυτό να αποδοθεί και στο γεγονός ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί τα αδέσποτα στην πόλη μας;
Απ.: Βεβαίως. Καθημερινά βρίσκονται κουτάβια παρατημένα στους δρόμους. Έχουμε ακούσει ότι έρχονται και από άλλες πόλεις και μας αφήνουν αδέσποτα επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχει φιλοζωικός σύλλογος στην πόλη και έχουν την εντύπωση ότι εμείς θα τα μαζέψουμε.
Όλα αυτά συμβαίνουν από την ανευθυνότητα κυρίως των ιδιοκτητών οι οποίοι δεν φροντίζουν να στειρώσουν τα ζώα τους και τα αναπαράγουν με σκοπό το κέρδος. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί αν υπήρχε κάποια επιτροπή η οποία θα μπορούσε να κάνει ελέγχους στους ιδιοκτήτες και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα, γιατί αν δεν έχεις άδεια εκτροφής, δεν μπορείς να αναπαράγεις το ζώο σου.
Ερ.: Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα για να μην αιωρούνται διάφορα. Ο σύλλογός σας δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από τον δήμο ούτε έχει επιδοτηθεί από οποιονδήποτε φορέα;
Απ.: Ποτέ. Ο σύλλογός μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να επιδοτηθεί από κανέναν φορέα και από κανέναν δήμο. Όλα γίνονται εθελοντικά από εμάς, από τις συνδρομές μελών που μαζεύουμε (2,50 ευρώ τον μήνα), από χορηγίες, από δωρεές και από διάφορα bazaar που κάνουμε.
Ερ.: Πως βλέπετε την κίνηση του δήμου Αλεξάνδρειας να δημιουργήσει κυνοκομείο στα παλιά σφαγεία Αλεξάνδρειας;
Απ.: Αυτό έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια.
Ερ.: Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;
Απ.: Θα βοηθήσει αν αναλάβουν σωστά τις ευθύνες τους. Δημιουργούν ένα καταφύγιο, εύχομαι να μην καταντήσει να είναι κολαστήριο. Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται βάσει νόμου και εννοείται πως δεν θα φορτωθούμε εμείς όλη την ευθύνη. Θα πρέπει να προσληφθεί κτηνίατρος για να ελέγχει τα ζώα, να γίνονται προγράμματα στείρωσης γιατί υπάρχουν ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα και να μπει προσωπικό εκεί το οποίο θα φροντίζει τον χώρο. Στις προθέσεις μας είναι να βοηθήσουμε, όχι να αναλάβουμε όλο το καταφύγιο.
Ερ.: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στα αδέσποτα και το ανάποδο. Δηλαδή, μπορώ εγώ να ταΐσω ένα αδέσποτο; Μπορώ να το χτυπήσω αν μου επιτεθεί; Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;
Απ.: Επιτρέπεται από τον νόμο η σίτιση των αδέσποτων, βέβαια όχι σε χώρους δίπλα σε σχολεία, εκκλησίες και οτιδήποτε έχει να κάνει με κόσμο. Η κακοποίηση σαφώς και διώκεται από τον νόμο. Τώρα αν κάποιο αδέσποτο επιτεθεί, δεν είναι η λύση να το σκοτώσουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποφυγής, με τον πιο γνωστό αυτόν της απώθησης με την χρήση του νερού.
Ερ.: Μία τελευταία κουβέντα που θέλετε να πείτε στους πολίτες, φιλόζωους και μη.
Απ.: Λόγω δύο παραιτήσεων που είχαμε από το Δ.Σ., θα πρέπει να κάνουμε ξανά εκλογές. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στον σύλλογό μας, είναι καλοδεχούμενος. Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε την ακριβή ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής των εκλογών.
Ερ.: Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ.
Απ.: Ευχαριστούμε και εμείς το Αλεξάνδρεια-Γιδάς που στηρίζει την προσπάθεια που κάνουμε και μας δίνει βήμα για να ενημερώνεται πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών που το διαβάζει καθημερινά.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προέδρου του ΕΦΑΛ Ολυμπιας Σταφυλίδου στις εικόνες που ακολουθούν:
Όταν γίνει αυτό…
Γίνεται αυτό…και..
Αυτό είναι το αποτέλεσμα…
Μία είναι η λύση ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Αφήστε μια απάντηση