Προς ώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση που αφορά στη συνέχιση των -κατά τα άλλα- βελτιωμένων ελληνορωσικών σχέσεων, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία άπτονται της συνολικής στάσης της Ε.Ε. αλλά και των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με το ρωσικό κράτος και επομένως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να κινηθεί έγκαιρα και δυναμικά και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.
Από πλευράς τους, οι Ο.Π. Ημαθίας και Κοζάνης ζήτησαν την νωρίτερη εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για το ροδάκινο, στη περίπτωση που και την επόμενη καλλιεργητική σεζόν χρειαστούν, και μάλιστα νωρίτερα από ότι φέτος προκειμένου να αποσυμφορηθεί ει δυνατόν η κατάσταση των παραγωγών. Μάλιστα, ο Χρήστος Γιαννακάκης τόνισε ότι οι περσινές ζημιές δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν και ακούγονται διαφορετικές απόψεις επί του ζητήματος, ωστόσο θέλοντας να δώσει μία πρώτη εντύπωση σημείωσε ότι πέρσι το ελληνικό ροδάκινο πληρώνονταν στο παραγωγό προς 45 λεπτά το κιλό ενώ φέτος έχει πέσει στα 20-22 λεπτά το κιλό ενώ ταυτόχρονα παρήχθησαν 200.000 τόνοι καλό επιτραπέζιο ροδάκινο. Η ανισοκατανομή αυτή τιμής και ύψους παραγωγής, δεδομένου του υψηλού κόστους, συνεπάγεται ότι φέτος οι παραγωγοί, οι οργανώσεις και η βιομηχανία αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Επιπλέον, ο Χρήστος Γιαννακάκης εξέφρασε τη πικρία ότι οι ομάδες παραγωγών Ημαθίας και Κοζάνης κατατάσσονται στους αδικημένους των έκτακτων πληρωμών ύψους 33 εκατ. ευρώ, που είχε πραγματοποιήσει προεκλογικά και επιλεκτικά ο πρώην υπουργός ΥπΑΑΤ Γιώργος Καρασμάνης, αφού ουσιαστικά οι μόνοι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Ημαθίας που είχαν πληρωθεί τότε ήταν από τον Α.Σ.Νάουσας. Ο κ. Γιαννακάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα και στους υπόλοιπους ροδακινοπαραγωγούς.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ο.Π. Ημαθίας δήλωσε ότι η αγορά της Ρωσίας αποτελεί αναντικατάστατη αγορά-στόχο για τα ελληνικά ροδάκινα, νεκταρίνια, εσπεριδοειδή, κεράσια και ακτινίδια που παράγει η Ο.Π. Ημαθίας, ωστόσο ήδη η Ο.Π. έχει δρομολογήσει συναλλαγές με αραβικές χώρες, συνάπτοντας 3ετές πρόγραμμα συνεργασίας αλλά και με σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία και η Δανία στις οποίες επίσης έχει εξάγει τα προϊόντα του, προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών από το ρωσικό εμπάργκο.
paseges.gr
Αφήστε μια απάντηση