Τούτο σημαίνει ότι το μεν αφορολόγητο δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης και συνεπώς δεν θα υλοποιηθεί άμεσα ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα υλοποιηθεί μερικώς για τα εισοδήματα του 2015 και σταδιακά μέχρι το 2018, η δε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα τεθεί στο τραπέζι συνεκτιμώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ως πιο πιθανή εξέλιξη προβάλλει η επιβολή ενός νέου τέλους σε όλα τα ακίνητα, πλην την πρώτης κατοικίας (θα ληφθεί υπ΄όψιν το μέγεθος και η αξία), ώστε το Δημόσιο να εξακολουθεί να εισπράττει σημαντικού ύψους έσοδα, ελάχιστα μειωμένα σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ.
Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις, με την ταυτόχρονη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τον Ιούνιο βάσει σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η χθεσινή αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα επιχειρηθεί, σε προσεχείς συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, να συγκεραστεί η προεκλογική δέσμευση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους!
Σύμφωνα με το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, σε περιορισμό των απαλλαγών από τον ΦΠΑ και σε εξάλειψη των περιπτώσεων εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα κριθούν «παράλογες».
Πρόκειται για εκφράσεις και διατυπώσεις παρόμοιες με αυτές που είχαν περιληφθεί στα τελευταία δυο αναθεωρημένα Μνημόνια τα οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, οι υπεσχημένες από τον κ. Βαρουφάκη παρεμβάσεις στον ΦΠΑ θυμίζουν τα όσα είχε «υποσχεθεί» στην τρόικα ο προκάτοχός του Γκ. Χαρδούβελης με το περίφημο e-mail, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει ως «απαράδεκτο».
Αν και γενικόλογες, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στον ΦΠΑ παραπέμπουν ευθέως στις «εξειδικευμένες» εισηγήσεις του κ. Χαρδούβελη προς την τρόικα των δανειστών για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%, καθώς και για επανεξέταση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
Επιπλέον, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ αφήνουν περιθώρια στους δανειστές να επιβάλουν, στο πλαίσιο των «διαπραγματεύσεων» που θα ακολουθήσουν, αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και για πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. για την εστίαση, τις επισκευές παλαιών κατοικιών, τις εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, τα εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών θεαμάτων, ίσως δε και ακόμα και περιπτώσεις κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης (εισιτήρια μεταφορών, κόμιστρα ταξί, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.).
Ουσιαστικά, από τη διατύπωση του κειμένου προκύπτει ότι όλες οι εκπτώσεις και εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο! Σήμερα, στην ελληνική φορολογική νομοθεσία ισχύουν 81 περιπτώσεις απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ που κοστίζουν συνολικά 969,73 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το τι ακριβώς θα γίνει μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες και θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» (τρόικα).
paseges.gr
Αφήστε μια απάντηση