Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη συμφωνία, σημειώνει ο Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στον Guardian με τίτλο «Για να νικήσει τη λιτότητα η Ελλάδα πρέπει να ελευθερωθεί από το ευρώ», ενώ υπογραμμίζει ότι για να αποφύγει o ΣΥΡΙΖΑ την κατάρρευση ή την πλήρη παράδοση “θα πρέπει να είμαστε πραγματικά ριζοσπαστικοί”.
Η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα και τη ΕΕ μετά από τρεις εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτεύχθηκε κάτω από οικονομική πίεση, αναφέρει ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
“Η μόνη της αξία για την Ελλάδα είναι ότι έχει κρατήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και ικανή να πολεμήσει μια άλλη ημέρα. Αυτή η μέρα δεν είναι μακριά. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης τον Ιούνιο, και έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους για να κάνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά τους προσεχείς τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανωθεί και να διαπραγματευθεί για τα εν λόγω εμπόδια και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της. Η ευρωπαϊκή αριστερά έχει ένα μερίδιο στην ελληνική επιτυχία, αν είναι να καταπολεμήσει τις δυνάμεις της λιτότητας που σήμερα στραγγαλίζει την ήπειρο.
Σημειώνει ακόμη ότι το Φεβρουάριο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έπεσε σε δύο παγίδες. Η πρώτη ήταν η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ για ρευστότητα, χωρίς την οποία θα σταματήσουν να λειτουργούν. Ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, ενέτεινε την πίεση σφίγγοντας τους όρους για την παροχή ρευστότητας. Ανήσυχοι για τις εξελίξεις, οι καταθέτες απέσυραν κεφάλαια: προς το τέλος των διαπραγματεύσεων οι ελληνικές τράπεζες έχαναν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ρευστότητα την ημέρα.
Η δεύτερη ήταν η ανάγκη της ελληνικής πολιτείας για χρηματοδότηση προκειμένου να εξυπηρετεί τα χρέη και να πληρώνει μισθούς. Καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν, υπήρξε μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας. Η ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, περίμεναν με κυνικότητα μέχρι η πίεση στις ελληνικές τράπεζες να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δεχτεί μια συμφωνία ή να αντιμετωπίσει χαοτικές οικονομικές συνθήκες την επόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη.
Η συμφωνία που προέκυψε οδήγησε σε επέκταση της δανειακής σύμφωνίας, δίνοντας στην Ελλάδα τέσσερις μήνες εγγυημένης χρηματοδότησης, υπό την αίρεση της αξιολόγησης από τους θεσμούς ήτοι: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η χώρα υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της “πλήρως και εγκαίρως”.
Αφήστε μια απάντηση