Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη ΜD, MSc
Πολύ συχνά ο καρδιολόγος είναι ο πρώτος ιατρός που έρχεται αντιμέτωπος με τις αγχώδεις εκδηλώσεις. Το άγχος, που είναι μια σωματική-συναισθηματική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε πραγματικούς ή και λιγότερο πραγματικούς κινδύνους, ταυτόχρονα αποτελεί έναν κώδωνα κινδύνου για ανάγκες του οργανισμού, βιολογικές και συναισθηματικές, που δεν ικανοποιούνται. Στις πιο ακραίες μορφές εμφανίζεται με τη μορφή παροξυσμών, γνωστές και ως κρίσεις πανικού. Η κρίση πανικού είναι μια περίοδος πολύ έντονου φόβου, που εμφανίζεται ξαφνικά, διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά και περιλαμβάνει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι: ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού, πόνος στο στήθος, ναυτία, ενόχληση στην κοιλιά, αίσθημα ζάλης, μουδιάσματα, ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης και φόβος του ατόμου ότι τρελαίνεται ή ότι πεθαίνει. Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού όλα τα παραπάνω συμπτώματα, αφού συνήθως εμφανίζονται κάποια από αυτά. Μετά από μία προσβολή πανικού το άτομο νιώθει εξαντλημένο και εξουθενωμένο.Γιατί όμως όσοι υποφέρουν επισκέπτονται τόσο συχνά πρώτα τον καρδιολόγο;
Τα συμπτώματα μιμούνται εκείνα ενός καρδιακού επεισοδίου επειδή είναι πολύ έντονα κι έτσι το άτομο νιώθει ότι πεθαίνει αφού το αίσθημα είναι πραγματικό.Το σώμα αντιδράει σε μια μη απειλητική κατάσταση,σαν να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κι έτσι ένα αίσθημα δυσφορίας προκαλείται κυρίως από την λαθεμένη σωματική αντίδραση σε μια ενδεχόμενη απειλή.Σημαντικός είναι ο ρόλος του Νευρικού Συστήματος(Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα).
Η αναπνοή, μπορεί να ελεγχθεί με τη θέλησή μας, αλλά όμως μπορεί να επηρεαστεί ερήμην μας και από άλλους παράγοντες, όπως συναισθήματα, το στρες, το άγχος. Οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν και επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο αναπνοής όσων υποφέρουν από προσβολές πανικού, δημιουργώντας τους την τάση να αναπνέουν γρήγορα, επιπόλαια και βαθιά. Υπέρπνοια ονομάζεται το φαινόμενο που παρατηρείται όταν το ποσό του εισπνεόμενου αέρα που προσλαμβάνει ο οργανισμός μια δεδομένη στιγμή υπερβαίνει το ποσό που όντως του χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του αυτή τη δεδομένη στιγμή. Φυσικά εάν οι ανάγκες του οργανισμού για οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα αυξηθούν, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή όταν κινδυνεύουμε πραγματικά και πρέπει να δώσουμε μάχη ή να τραπούμε σε φυγή, ο ρυθμός και το βάθος της αναπνοής μας θα αυξηθεί κατάλληλα.
Έτσι, προκαλούνται σωματικά συμπτώματα από την μείωση του οξυγόνου σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου, όπως ζάλη, «ελαφρύ κεφάλι», θολή όραση, σύγχυση, αίσθηση μη πραγματικού, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση πνιγμονής – κόμπου στο λαιμό, αύξηση των παλμών της καρδιάς, μούδιασμα – μυρμήγκιασμα, σφίξιμο των μυών , υγρά – ιδρωμένα χέρια.Οι άνθρωποι που υπεραναπνέουν χρησιμοποιούν περισσότερο το στήθος και τον θώρακα από το διάφραγμά τους. Αυτό επιφέρει σφίξιμο και κούραση στις προαναφερθέντες μυικές ομάδες, έχοντας ως αποτέλεσμα συμπτώματα βάρους ή / και πόνου στο στήθος.
Επομένως, η υπέρπνοια είναι μία εσωτερική – φυσιολογική λειτουργία, που συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις όπου ο οργανισμός πρέπει να δώσει μάχη ή να τραπεί σε φυγή. Το σώμα μας είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να μας προστατεύει από τους κινδύνους και αντιδρά αυτόματα όταν το άτομο νιώσει μια αντικειμενική απειλή τροποποιώντας τον ρυθμό της ανάσας του και τις λοιπές προαναφερθέντες σωματικές λειτουργίες, ώστε να δραπετεύσει ή να παλέψει για να σωθεί. Η εκδήλωση των κρίσεων πανικού είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Συσσώρευση άγχους, στρεσογόνα γεγονότα (π.χ. μια πρόσφατη απώλεια ή ένας χωρισμός), καθημερινά προβλήματα (οικογενειακά, οικονομικά, επαγγελματικά κτλ.), χρόνια προβλήματα υγείας στο άμεσο περιβάλλον, αλλά και η μεγάλη κατανάλωση καφέ, η κακή διατροφή ή μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν προσβολές πανικού. H ύπαρξη αναιμίας και η διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία που με τη σειρά της προκαλεί αυτοτροφοδοτούμενο άγχος στο άτομο. Έτσι, οποιαδήποτε ιατρική αιτία θα πρέπει να αποκλείεται πριν φτάσουμε στη διάγνωση αυτής της ψυχολογικής διαταραχής. Άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την εκδήλωση τέτοιων κρίσεων είναι η κληρονομικότητα, μια ξαφνική αλλαγή ζωής αλλά και η χρήση ουσιών και ναρκωτικών καθώς και ορισμένων φαρμάκων.
Παρόλα αυτά, είναι αρκετοί οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν έγκαιρα βοήθεια, είτε γιατί αρνούνται ότι τα αίτια των συμπτωμάτων τους είναι ψυχολογικά, είτε γιατί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτά, είτε γιατί εσφαλμένα θεωρούν ότι πρέπει να το ξεπεράσουν μόνοι τους. Η θεραπεία των κρίσεων αυτών μπορεί να είναι ψυχιατρική που σημαίνει τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων. Είναι σημαντικό λοιπόν το άτομο κατ’ αρχάς να ενημερωθεί, να κατανοήσει και αποδεχθεί τι ακριβώς είναι αυτό που του συμβαίνει,ενώ ο ιατρός πρέπει να προβεί σε μια πλήρη σωματική εξέταση αφου τόσο οι αγχώδεις εκδηλώσεις όσο και τα καρδιολογικά προβλήματα είναι πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό,συνεπώς μπορεί να συνυπάρχουν.
Ο Ειδικός Καρδιολόγος Ανεσίδης Μάνος ΜD,MSc, είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολης ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ
Το νέο του ιατρείο βρίσκεται στη Βετσοπούλου 68 στην Αλεξάνδρεια
Τηλέφωνο: 2333400273 και κινητό: 6909940830
Αφήστε μια απάντηση