Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη ΜD, MSc
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς (”broken heart syndrome”) πρωτοπεριγράφηκε στην Ιαπωνία το 1990, ενώ η πρώτη αναφορά απο τις ΗΠΑ γίνεται μόλις το 1998. Έκτοτε το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά. Πρόκειται για μια οξεία κατάσταση με κλινική εικόνα που μιμείται το οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.
Πόνος στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα παλμών είναι οι συνηθέστερες εκδηλώσεις, συχνότατα μετά από ένα συναισθηματικά στρεσογόνο συμβάν. Στη συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε γυναίκες (90% των περιπτώσεων) άνω των πενήντα ετών, χωρίς να αποκλείονται και νεαρότερες.
Κατά την διαδρομή της νόσου υπάρχουν κοινές εκδηλώσεις με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως αλλοιώσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μικρή κινητοποίηση των των σχετικών βιοχημικών δεικτών. Η στεφανιογραφία ωστόσο είναι αρνητική για στένωση των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά.
Στον Υπέρηχο καρδιάς θα δούμε το ένα τμήμα της καρδιάς-προς τη βάση της- να συσπάται έντονα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο-προς την κορυφή της-που είναι ακίνητο και διατεταμένο σαν μπαλόνι, δίνοντας την εικόνα ενός ιαπωνέζικου κεραμικού δοχείου,απο όπου πήρε και το όνομα μυοκαρδιοπάθεια ”Tako-Tsubo”.
Η κλινική εικόνα μπορεί να είναι βαριά, καθώς αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και υπόταση μπορεί να επισυμβούν. Ευτυχώς με την κατάλληλη θεραπεία η καρδιακή λειτουργία ανακάμπτει μετά από μερικές μέρες και επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι την αναχώρηση του ασθενούς από το νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση η βλάβη που υφίσταται το θύμα διαφέρει από την εικόνα της νέκρωσης που συναντάμε στο έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Πρόκειται για κάτι διαφορετικό από την καρδιακή προσβολή καθώς δεν υπάρχει θρόμβος που έχει σταματήσει την ροή του αίματος και έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα που αναρρώνουν δεν εμφανίζουν μόνιμη ζημιά της καρδιάς.
Ο ρόλος του στρες
Φαίνεται πως το μυοκάρδιο ορισμένων ατόμων είναι εξαιρετικά ευάλωτο στις ορμόνες του στρες και κυρίως την αδρεναλίνη. Η ”τοξική” επίδραση των ορμονών που κυκλοφορούν σε περίσσεια στον οργανισμό μετά την επίδραση των εκλυτικών παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα τη παροδική δυσλειτουργία του μυοκαρδίου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν την έναρξη της μυοκαρδιοπάθειας προηγείται έντονο συναισθηματικό ή και φυσικό στρες όπως πένθος,φόβος,θυμός (ενδοοικογενειακές διενέξεις),απώλεια εργασίας,διαζύγιο,αναμονή χειρουργικής επέμβασης,χημειοθεραπεία,
Αναγγελία δυσάρεστων νέων, επεισόδια άσκησης βίας μέσα στην οικογένεια έχουν επίσης ενοχοποιηθεί.
Το χρόνιο στρές είναι αδιευκρίνιστο αν μπορεί να προκαλέσει την νόσο, ενώ λόγω της σημασίας του στη παθογένεια της αυτή πήρε το όνομα stress cardiomyopathy και broken heart syndrome.
Με την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία ,σχεδόν όλοι οι ασθενείς επιβιώνουν μετά από μια προσβολή. Παρόλα αυτά, σε ένα ποσοστό 5% ένα δεύτερο ή και τρίτο επεισόδιο μπορεί να ξανασυμβεί, επομένως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι κάποιος που νόσησε μια φορά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το ξαναπάθει. Φάρμακα για την πρόληψη υποτροπών δεν υπάρχουν όπως επίσης δεν είναι γνωστό γιατί το ίδιο στρεσογόνο συμβάν σε μια περίπτωση προκαλεί αυτή την αντίδραση ενώ σε άλλη όχι. Τα θύματα της ”ραγισμένης καρδιάς” που αναρρώνουν έχουν καλή πρόγνωση καθώς η καρδιά τους δεν έχει υποστεί μόνιμη βλάβη, αλλά μια προσωρινή δυσλειτουργία.
Ο Ειδικός Καρδιολόγος Ανεσίδης Μάνος ΜD,MSc, είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολης ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ
Το νέο του ιατρείο βρίσκεται στη Βετσοπούλου 68 στην Αλεξάνδρεια
Τηλέφωνο: 2333400273 και κινητό: 6909940830
Αφήστε μια απάντηση