Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη ΜD, MSc
Συχνά γίνεται λόγος για τον ευεργετικό ρόλο της φυσικής άσκησης στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η φυσική δραστηριότητα έχει θέση τόσο στη πρόληψη, όσο και στην αποκατάσταση των καρδιοπαθειών, αποτελώντας μια πολύ χρήσιμη παρέμβαση δεδομένου και του μηδαμινού κόστους της.
Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεων της άσκησης σε ολόκληρο τον οργανισμό, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα οφέλη στον μεταβολισμό(βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη), στο μυοσκελετικό σύστημα (ενδυνάμωση των μυών), καθώς και στο μεταβολισμό των λιπιδίων του αίματος. Η άσκηση είναι ο μοναδικός πρακτικός τρόπος που ξέρουμε, μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, για να αυξήσουμε την ποσότητα της «καλής», HDL χοληστερίνης στο αίμα μας, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρογένεσης που είναι η αιτία της στεφανιαίας νόσου(στηθάγχη και έμφραγμα μυοκαρδίου).
Ευεργετική είναι επίσης η επίδραση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ενώ μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης της ίδιας της υπέρτασης. Η βελτίωσης της διάθεσης και η βοήθεια στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης είναι δεδομένη.
Αναφορικά με τη συχνότητα της άσκησης, φαίνεται πως 3-4 φορές την εβδομάδα απο 40 λεπτά, αρκούν. Η βέλτιστη συχνότητα της καρδιακής λειτουργίας κατα την άσκηση είναι 60-70% της προβλεπόμενης για την ηλικία μέγιστης καρδιακής συχνότητας, την οποία την υπολογίζουμε αν αφαιρέσουμε την ηλικία μας απο το 220. Για παράδειγμα, η βέλτιστη συχνότητα κατα την άσκηση σε ένα άτομο 40 ετών είναι περίπου 0.7(220-40)=126 σφύξεις το λεπτό.
Tο είδος της άσκησης: Mιλώντας για το καρδιαγγειακό σύστημα, αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στην αερόβια άσκηση, η οποία φυσικά μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: κολύμπι, περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδηλασία, πεζοπορία. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από ηπιότερες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση και το ποδήλατο, σε μέτρια ένταση και να συνεχίσουμε με άλλα είδη άσκησης, που πιθανόν να είναι πιο αγαπητά, προσθέτοντας έτσι μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμά μας.
Ανάλογα με το πού έχει κλίση ο καθένας μας είναι καλό να καλλιεργεί αυτό τον τύπο άσκησης, διότι θα είναι πιο συνεπής να τον εκτελεί μακροχρόνια και έτσι να απολαμβάνει τα οφέλη που απορρέουν από την χρόνια άσκηση.
Γενικά δεν υπάρχει κανόνας. Ότι αρέσει εμάς, αρέσει και στην καρδιά μας. Ωστόσο, το βάδισμα επειδή είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση, ως πιο φυσική άσκηση ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους και μπορεί να γίνεται καθημερινά χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η ευνοϊκότατη επίδραση της άσκησης στο στρες, η γενικότερη συμβολή της στην διάθεση, καθώς και στην επίδραση που έχει σε καπνιστές, βοηθώντας τους να κόψουν το κάπνισμα, αλλά και να μην υποτροπιάσουν μετά την διακοπή του καπνίσματος, στα πλαίσια πάντοτε μιας γενικότερης αλλαγής τρόπου ζωής.
Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί αν κατά την διάρκεια της άσκησης ο ασκούμενος νιώσει:
α) δυσφορία στο άνω μέρος του σώματος, όπως τον θώρακα, στα χέρια, στο λαιμό, στη γνάθο. Η δυσφορία αυτή μπορεί να ποικίλει σε ένταση και να είναι σαν πόνος, κάψιμο, σφίξιμο ή πίεση.
β) Αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία κατά ή μετά την άσκηση αποτελούν λόγους διακοπής της άσκησης. Η συχνότητα και το βάθος των αναπνοών φυσικά αυξάνονται με την άσκηση αλλά δεν θα πρέπει να προκαλείται δυσχέρεια στην ομιλία ή βήχας, ο δε ρυθμός της αναπνευστικής λειτουργίας πρέπει να αποκαθίσταται σε λίγα λεπτά μετά την διακοπή της άσκησης. Είναι αυτονόητο πως στις ανωτέρω καταστάσεις η άσκηση διακόπτεται και ζητείται επειγόντως Ιατρική συμβουλή.
Ο Ειδικός Καρδιολόγος Ανεσίδης Μάνος ΜD,MSc, είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολης ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ
Το νέο του ιατρείο βρίσκεται στη Βετσοπούλου 68 στην Αλεξάνδρεια
Τηλέφωνο: 2333400273 και κινητό: 6909940830
Αφήστε μια απάντηση