ΤΟΠΙΚΑ posted by

Πότε το φύσημα στην καρδιά είναι επικίνδυνο;

Πότε το φύσημα στην καρδιά είναι επικίνδυνο;

unnamed (Αντιγραφή)Του Ειδικού Καρδιολόγου Μάνου Ανεσίδη ΜD, MSc

Το φύσημα γενικά είναι ένας ήχος που παράγεται από το στροβιλισμό του αίματος μέσα στις δομές καρδιάς. Τα φυσήματα τα χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες, τα αθώα ή λειτουργικά και τα παθολογικά ή οργανικά. Τα πρώτα είναι αυτά που προκαλούνται λόγω κυκλοφορίας του αίματος στα καρδιακά διαμερίσματα, τα αγγεία ή τις βαλβίδες χωρίς όμως να υπάρχει ανατομική ανωμαλία η δυσλειτουργία των βαλβίδων. Γι’ αυτό τα εν λόγω καρδιακά φυσήματα αποκαλούνται λειτουργικά ή αθώα ή ακόμη φυσιολογικά φυσήματα.Τα περισσότερα φυσήματα που ακούμε σε ένα παιδί είναι αθώα.

Τα λειτουργικά ή αθώα φυσήματα της καρδίας, είναι πολύ συχνά στα παιδιά. Τα φυσήματα αυτά μπορεί να εξαφανίζονται και να επανεμφανίζονται. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών μπορεί να παρουσιάσει λειτουργικό καρδιακό φύσημα σε κάποια στιγμή της ζωής τους.Τα καρδιακά φυσήματα μπορούν επίσης να προκληθούν και από καταστάσεις όπως η αναιμία, η εγκυμοσύνη, ο υπερθυρεοειδισμός και ο πυρετός. 

 Η δεύτερη κατηγορία καρδιακών φυσημάτων είναι αυτά που δημιουργούνται λόγω ανατομικών ανωμαλιών των δομών της καρδίας, στένωσης βαλβίδων ή βαλβιδικής ανεπάρκειας. Τα φυσήματα αυτά είναι οργανικά και σχετίζονται με καρδιακή παθολογία.Μπορεί επίσης να οφείλονται σε παθολογικές επικοινωνίες ανάμεσα στις κοιλότητες της καρδιάς ή προσβεβλημένες βαλβίδες και καθώς το αίμα περνάει μέσα από αυτές παράγει ήχο.

Τα παθολογικά φυσήματα έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και εστίες ακρόασης που μας κατευθύνουν στη διάγνωση.Σε μια κλίμακα 1-6, ο γιατρός κατα την ακρόαση με το στηθοσκόπιο του θα διαπιστώσει πως ένα φύσημα δυνατό, μεγαλύτερο απο 3 μπορεί να υποκρύπτει κάποια καρδιοπάθεια. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται απο ένα ψηλαφητικό αίσθημα (”ροίζος”).  Η απουσία ωστόσο φυσήματος δεν αποκλείει καρδιοπάθεια, καθώς υπάρχουν σοβαρές καρδιοπάθειες που δεν συνοδεύονται από φύσημα.Συχνά συνοδεύονται απο συμπτώματα όπως ζάλη,εύκολη κόπωση,λιποθυμικά επεισόδια ή και πόνο στο θώρακα.Ο υπέρηχος καρδιάς θα θέσει την τελική διάγνωση.Στα παιδιά ή τουε εφήβους,επειδή συνήθως υποκρύπτεται συγγενής καρδιοπάθεια, με κάθε υποψία οργανικού φυσήματος ο νεαρός ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται σε εξειδικευμένο παιδοκαρδιολογικό Κέντρο.

Τι περιλαμβάνει η παιδοκαρδιολογική εξέταση

Παρά το γεγονός ότι πλέον διατίθενται πολλές απεικονιστικές τεχνικές,  η αξιολόγησης των παιδιών με υποψία συγγενούς καρδιοπάθειας δεν παύει να αρχίζει με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, που πολλές φορές από μόνα τους είναι ικανά να θέσουν τη διάγνωση. Η παιδοκαρδιολογική εξέταση ξεκινάει με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από οποίο θα λάβουμε τις πρώτες πληροφορίες για το μικρό ασθενή. Με το ακουστικό θα ακούσουμε τους καρδιακούς τόνους και θα αναζητήσουμε την  ύπαρξη φυσημάτων ανάμεσα σε αυτούς. Από τα χαρακτηριστικά ενός φυσήματος μπορούμε να διακρίνουμε αν το φύσημα που ακούμε ανήκει στα λειτουργικά φυσήματα της παιδικής ηλικίας ή στα παθολογικά φυσήματα που υποκρύπτουν καρδιοπάθεια. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.Το υπερηχογράφημα,τέλος, δείχνει πως είναι δομικά φτιαγμένη η καρδιά. Έλεγχος με δοκιμασία κόπωσης ή Holter ρυθμού είναι αναγκαίος σπανιότερα.Αν ο παιδοκαρδιολόγος διαπιστώσει ότι το καρδιακό φύσημα ενός βρέφους, παιδιού ή εφήβου είναι αθώο, δεν θα χρειαστεί άλλη καρδιολογική παρακολούθηση. Είναι συχνή η παρανόηση ότι όλα τα καρδιακά φυσήματα είναι σοβαρά. Αν το φύσημα είναι αθώο, πρέπει οι γονείς να ακούσουν από τον παιδοκαρδιολόγο με τρόπο σαφή ότι η καρδιά του παιδιού τους είναι εντελώς φυσιολογική και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επανέλεγχο. Επανέλεγχος μπορεί να γίνει μόνο για να απαντηθούν επιπλέον ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι γονείς ή ο γιατρός, ενώ τα παιδιά που είναι σε ηλικία να αντιλαμβάνονται ότι έχουν πράγματι αθώο φύσημα, θα πρέπει να διαβεβαιωθούν και τα ίδια πως δε διαφέρουν από τα άλλα υγιή παιδιά,ώστε να αποφευχθούν το περιττό άγχος και η δαπάνη χρόνου και εξόδων για νοσηλείες ή άλλες εξετάσεις.

Ο Ειδικός Καρδιολόγος Ανεσίδης Μάνος ΜD,MSc, είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολης ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ

Το νέο του ιατρείο βρίσκεται στη Βετσοπούλου 68 στην Αλεξάνδρεια

Τηλέφωνο: 2333400273 και κινητό: 6909940830

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *