ΤΟΠΙΚΑ posted by

Πετυχημένη εκδήλωση των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας για την Κατοχή στην Ημαθία

Πετυχημένη εκδήλωση των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας για την Κατοχή στην Ημαθία

alekosΓέμισε η αίθουσα των Γενικών Αρχείων (ΓΑΚ) Ν. Ημαθίας στη Βέροια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 31/1 με θέμα «Ημέρες κατοχής στην Ημαθία»

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Ελένη Τζαβέλλα υπεύθυνη των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας που αναφέρθηκε στους στόχους και τους τρόπους λειτουργίας των.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Λιόλιος δικηγόρος-συγγραφέας έκανε εισήγηση με θέμα: ”Η Γερμανική Κατοχή στη Βέροια: όψεις μιας δύσκολης καταγραφής”. Ανάμεσα στ’ άλλα υπογράμμισε: «…Παρά την ικανοποιητική εικόνα για τη γερμανική κατοχή στη Βέροια, το κάδρο δεν έχει συμπληρωθεί στο κέντρο του. Η έρευνα σκοντάφτει σε μια βασική και κομβική αδυναμία;

Τις σιωπές ή τα μισόλογα που δεν επιθυμούν να γίνουν πληροφορίες και ως τέτοιες μεθοδολογικά εργαλεία τεκμηρίωσης, αλλά παραμένουν σαν κατακάθια στον πάτο της ατομικής και της συλλογικής μνήμης…Η ιστορία λοιπόν για την εποχή δεν έχει γραφεί οριστικά. Αυτή θα γράφεται και θα ξαναγράφεται ακολουθώντας τους ιδεολογικούς μετασχηματισμούς και τις μεταμορφώσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος που γεννάει και περιβάλλει τον ιστορικό…»

Ο Χρήστος Σκούπρας, φιλόλογος- δρ. Παιδαγωγικών-συγγραφέας έκανε εισήγηση με θέμα: ”Ο Τύπος στη Βέροια από το 1941 έως το 1944”. Ανάμεσα στ’ άλλα σημείωσε: «…Η έκδοση εφημερίδων στη Βέροια συνδέεται αναπότρεπτα με τη συνεργασία με τους κατακτητές και την αντίσταση προς αυτούς. Όπως και σε γειτονικές πόλεις είχαμε και εδώ εφημερίδα που εκδίδονταν με την άδεια της γερμανικής λογοκρισίας καθώς και αντιστασιακές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν με άμεσο κίνδυνο να πάρει φωτιά και το σπίτι και ο αγωνιστής που τις διακινούσε και τις διάβαζε…»

Ο Αλέκος Χατζηκώστας δημοσιογράφος-συγγραφέας παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα: ”Προβλήματα επισιτισμού στην Κατοχική Ημαθία”. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε; «…Ο κατοχικός λιμός είναι σημαντικός δημογραφικός παράγοντας της εποχής που εξετάζουμε μια και οδήγησε στο θάνατο το 5% του τότε πληθυσμού, αν και γι’αυτό υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Φυσικά η διατροφική κρίση βιώθηκε με διαφορετικό τρόπο στις διάφορες περιοχές της χώρας, δηλαδή περισσότερο στα αστικά κέντρα απ’ ότι στην επαρχία, και φυσικά διαφορετικά ταξικά, δηλαδή αυτοί που υπέφεραν ήταν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα και σε ένα βαθμό και τα μεσαία σε αντίθεση με την άρχουσα τάξη, που βγήκε και πάλι κερδισμένη…»

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων πήραν μέρος ο Δ. Διαμαντόπουλος Προϊστάμενος Α’Θμιας Εκπαίδευσης, ο Ο. Σιδηρόπουλος πρώην αντινομάρχης, συγγραφέας, η Δ. Γκέκα δημοτική σύμβουλος Βέροιας κ.α Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε δημιουργικός και πολύωρος διάλογος. Επρόκειτο για μία ξεχωριστή εκδήλωση που φώτισε ουσιαστικά-επιστημονικά και ολόπλευρα πλευρές της Κατοχικής Ημαθίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *