ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Τέλος στο «φρέσκο» γάλα – Διαβάστε τις νέες ρυθμίσεις

Τέλος στο «φρέσκο» γάλα – Διαβάστε τις νέες ρυθμίσεις

milkkkΜε φόντο τις αντιδράσεις των «ανταρτών» βουλευτών για το γάλα και ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα σε νέες ρυθμίσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες. Αυτές θα είναι το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.

Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών.

Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.

Οι σχετικές αλλαγές συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και εγκρίθηκαν από την τρόικα.

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά, από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ’ αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:

«Το “γάλα ημέρας” αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. ‘Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

 Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου “φρέσκο”, θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η “ψυκτική αλυσίδα”, καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την “ΕΒΓΑ της γειτονιάς”.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *