Οι εκλογείς θα μπορούν να δουν τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου 2014 για την εκλογή των Τοπικών αρχόντων αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η ψήφος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωτική με εξαιρέσεις όμως που έχουν καθοριστεί με εγκύκλιο.
Ειδική εφαρμογή έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Ο εκλογέας μόνο με το όνομα του το επώνυμο αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και για στις Ευρωεκλογές.
Έτσι μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” και να δώσετε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε.
Εδώ μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή: http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm
Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Για τις εκλογές 2014, σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια.
Για οποιαδήποτε μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμος σας για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών και εκδίδεται σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο. Οι εκλογικοί κατάλογοι μετά την οριστικοποίησή τους δεν επιδέχονται μεταβολές.
Εαν είστε εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο δύο ή περισσοτέρων Δήμων, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας για τη σχετική διόρθωση, ώστε να παραμείνει ισχυρή η μία και νόμιμη εγγραφή στα δημοτολόγια.
Εφόσον όμως διαπιστώσετε τη διπλή εγγραφή σας στους εκλογικούς καταλόγους μετά την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, διότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού ή ότι δεν προτίθεστε να ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν.
Με αυτή τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μη ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά. Να επισημάνουμε ότι εφόσον δεν βρίσκετε το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσετε θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα να πρέπει να δοκιμάσετε σε λίγες ημέρες.
Αναλυτικές οδηγίες για να ξέρετε πώς θα ψηφίσετε και πόσους σταυρούς έχετε δικαίωμα να βάλετε στο ψηφοδέλτιο Δημοτικές εκλογές Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, επίσης, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.
Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.
Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.
Περιφερειακές εκλογές
Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:
• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.
• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.
• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και
• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.
Ευρωεκλογές
Επισημαίνεται ότι η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης.
Συνεπώς, στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
newsbomb.gr
Αφήστε μια απάντηση