ΤΟΠΙΚΑ posted by

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ψωμί – Ψωμάκι» στο 7ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας (εικόνες-βίντεο)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ψωμί – Ψωμάκι» στο 7ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας (εικόνες-βίντεο)

DSC01665Ο διευθυντής του 7ου Δ.Σ. Αλεξάνδρειας κ. Γρηγόρης Γιοβανόπουλος και οι δασκάλες της ΣΤ΄ και Ε’ Δημοτικού κ. Δημητράκη Δήμητρα και κ. Πασχαλίδου Ευτυχία στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που ανέλαβαν με τίτλο «Ψωμί-ψωμάκι», προσκάλεσαν στο χώρο του σχολείου την κ. Αγορίτσα Δημητράκη και τον κ. Γεώργιο Ντελιόπουλο.

Η κ. Δημητράκη παρουσίασε τον παραδοσιακό τρόπο ζυμώματος του ψωμιού και με τη συμμετοχή των μαθητών ζύμωσαν ψωμάκια για όλο το σχολείο, σπανακόπιτα και τυρόπιτα. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι νοικοκυρές της εποχής προκειμένου να ζυμώσουν και να παράξουν το ψωμί της ημέρας , για το ψωμί του γάμου και για άλλα ήθη και έθιμα αναφορικά με το ψωμί.

Ο κ Γιώργος Ντελιόπουλος λαογράφος της περιοχής μας, μίλησε και έδειξε στα παιδιά το θερισμό, τον παραδοσιακό τρόπο αλωνίσματος και αλέσματος των σιτηρών μέσα από μια σειρά εργαλείων της εποχής από την προσωπική του συλλογή. Οι μαθητές επεξεργάστηκαν τα εργαλεία, χρησιμοποίησαν το χειρόμυλο, άλεσαν σιτάρι, το κοσκίνησαν και απέκτησαν μια πρώτη εικόνα για τον τρόπο παρασκευής του αλευριού.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες αυτές και ευχαριστούν θερμά μαζί με τις δασκάλες τους και τον διευθυντή τους, την κ. Δημητράκη Αγορίτσα και τον κ. Ντελιόπουλο Γεώργιο για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση που τους έγινε.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την εκδήλωση:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ρ.Χ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *