Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που κάνουν την τουαλέτα να μοιάζει αστραφτερή από καθαριότητα
Το WC δεν είναι πιθανότατα ο χώρος που θα επιλέγαμε για να απολαύσουμε το φαγάκι μας και σίγουρα όλο και κάποιος καλός λόγος θα υπάρχει γι’ αυτό.
Κι όμως, μετά τη λίστα μας τα πράγματα θα αλλάξουν ενδεχομένως, καθώς όλοι θα αναφωνήσουμε ότι η λεκάνη δεν είναι το πιο βρομερό μέρος του σπιτιού. Τουναντίον!
Κι αν το κάθισμα της λεκάνης είναι διαβόητο ως το ιδανικό σπίτι βακτηριακών αποικιών και αποικιών, υπάρχουν πράγματι πολύ πιο μολυσμένα πράγματα στο σπίτι μας, αν και τα περισσότερα δεν θα τα σκεφτόμασταν καν.
Δώστε βάση λοιπόν, προς γνώση και συμμόρφωση…
Πάγος
Μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρος και αθώος, δεν είναι όμως, καθώς αποτελεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Αν πιστέψουμε τον Ιατρικό Σύλλογο της Αμερικής (και γιατί όχι άλλωστε;), στο 70% των φορών ο πάγος αποδεικνύεται πιο φιλόξενος σε βακτήρια από τη λεκάνη του σπιτιού! Ιδιαίτερα αν ο πάγος σχηματίζεται από αφιλτράριστο νερό βρύσης, άσε καλύτερα…
Τραπέζια και γραφεία
Είτε μιλάμε για τα θρανία της μαθητιώσας νεολαίας είτε για το γραφείο του επαγγελματία, τα τραπέζια κάθε λογής διαθέτουν 400 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης. Και σαν να μη φτάνει αυτό, στο μέρος που ακουμπάμε τα χέρια μας τα τραπέζια φιλοξενούν κάπου 10.000 μολυσματικούς μικροοργανισμούς, Κι αν αυτό μοιάζει υπερβολή, όλα τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι αποτέλεσμα ερευνών…
Πληκτρολόγια
Αρκεί να γυρίσετε το keyboard σας ανάποδα και να το χτυπήσετε στο γραφείο και θα καταλάβετε! Σύμφωνα με μελέτη, τα πληκτρολόγια περιέχουν 70% περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη μας, κι αυτό γιατί σπάνια καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Το Κέντρο Πρόληψης Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ περιλαμβάνει μάλιστα το πληκτρολόγιο στους Νο 1 κινδύνους για τη δημόσια υγεία…
Κινητά τηλέφωνα
Τα κινητά βγαίνουν συχνά βόλτες εκτός σπιτιού, κι εκεί ακριβώς είναι που μαζεύουν βακτήρια και μικρόβια. Κι εδώ οι έρευνες είναι δηλωτικές: σε 90 συσκευές που ελέγχθηκαν από βρετανικό φορέα υγείας, βρέθηκαν περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη παθογόνων μικροβίων, μεταξύ των οποίων και ο ιδιαίτερα επικίνδυνος σταφυλόκοκκος. Κι επειδή σπανίως τα καθαρίζουμε, κουβαλούν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη μας…
Επιφάνειες κοπής
Αυτό δεν αποτελεί δα έκπληξη, όλα τα υπολείμματα των τροφών που κόβονται πάνω τους όλο και κάτι θα αφήνουν. Αυτό που κάνει ωστόσο εντύπωση είναι τα νούμερα: ο αμερικανικός ΕΟΦ υποστηρίζει ότι οι ξύλινες επιφάνειες κοπής περιέχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια κοπράνων από το κατεξοχήν μέρος που τα συναντάς συνήθως, τη λεκάνη της τουαλέτας! Κάτι που μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι σαφώς πιο υγιεινό να προετοιμάζουμε το κρέας πάνω στο καπάκι της λεκάνης παρά στην ξύλινη αποικία βακτηρίων της κουζίνας…
Οδοντόβουρτσες
Εδώ το πράγμα αρχίζει και γίνεται τρομακτικό, καθώς το βάζουμε στο στόμα μας! Βλέπετε οι οδοντόβουρτσες έχουν την κακιά συνήθεια να συχνάζουν στην τουαλέτα, κάθε φορά λοιπόν που τραβάμε το καζανάκι μαντέψτε τι γίνεται; Αερομεταφερόμενα σωματίδια κοπράνων κατακλύζουν το μπάνιο και φέρνουν την καταστροφή στην οδοντόβουρτσα, σύμφωνα πάντα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Κι έτσι κάπου 10 εκατομμύρια μικροοργανισμοί θρονιάζονται στο βουρτσάκι των δοντιών, με τα νούμερα να λογίζονται απειλητικά για την υγεία μας…
Τηλεχειριστήρια
Για να μη μακρηγορούμε, έρευνα του Πανεπιστημίου του Χιούστον βρήκε ότι στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης φιλοξενούνται 67,6 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό! Γιατί αυτό; Γιατί πόσο συχνά καθαρίζετε και απολυμαίνετε τα τηλεχειριστήρια;
Στρώματα
Ο διαβόητος κακός της οικιακής υγιεινής δεν χρειάζεται συστάσεις. Έπειτα από 10 χρόνια χρήσης ενός στρώματος, έχει αποδειχθεί ότι το παλιό στρώμα ζυγίζει διπλάσια απ’ ό,τι όταν ήταν ολοκαίνουριο. Μαντέψτε τι διπλασιάζει το βάρος του: σωματίδια σκόνης, νεκρά κύτταρα του σώματός μας και αυτοκρατορίες κυριολεκτικά (όχι απλές αποικίες) από παθογόνους μικροοργανισμούς! Κάτι που μπορεί να καταλήξει φυσικά σε ασθένειες που ούτε να φανταστεί δεν μπορεί η λεκάνη μας…
Χρήματα
Η συγκέντρωση βακτηρίων και ιών στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες, με επικίνδυνους μικροοργανισμούς να καραδοκούν διαρκώς. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου βρήκε νοσογόνους οργανισμούς στο 80% των χαρτονομισμάτων που ελέγχθηκαν, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις απειλές που θέτουν τα λεφτά για τη δημόσια υγεία. Και ναι, η λεκάνη είναι κλίβανος μπροστά στα λεφτά!
Σφουγγαράκια κουζίνας
Ερχόμαστε έτσι στον Νο 1 κίνδυνο της οικιακής θαλπωρής, με τους αριθμούς να κάνουν τη μεγάλη διαφορά: κάπου 10 εκατομμύρια βακτηριακοί οργανισμοί ανά τετραγωνικό εκατοστό σπόγγου! Με άλλα λόγια, 200.000 φορές περίπου πιο βρόμικο από τη λεκάνη μας είναι το σφουγγαράκι των πιάτων. Τι γιατί; Γιατί το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε τα πάντα εκτός φυσικά από το ίδιο! Το αλλάζουμε συχνά υποχρεωτικά…
NewsBeast.gr
Αφήστε μια απάντηση