1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Αφορά στο διάστημα της εμφάνισης των πρώτων ανθέων και των πρώτων καρυδιών και στην οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3 Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στην ανθοφορία και την δημιουργία των πρώτων καρυδιών σε ποσοστό 40 με 50%. Το ύψος των φυτών είναι 60 με 80 εκατοστά.
2.2 Παρατηρήθηκε πολύ μικρός πληθυσμός αλευρώδη.
2.3 Στις φερομονικές παγίδες υπάρχουν πολύ λίγες συλλήψεις ακμαίων του πράσινου σκουληκιού , ενώ εντός των αγρών δεν εντοπίζονται καθόλου προνύμφες κανενός σταδίου του heliothis armigera, σε όλη την έκταση της ΠΕ Ημαθίας
2.4 Σε αρκετά χωράφια και λόγω των καταλλήλων καιρικών συνθηκών παρατηρείται έξαρση των αφίδων
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 3 ημέρες τουλάχιστον και αν σε τυχαίες δειγματοληψίες σε όλη την έκταση του χωραφιού διαπιστωθεί η ύπαρξη 6 με 8 νεαρών προνυμφών ανά 100 φυτά αποτελεί ένδειξη για διενέργεια ψεκασμού.
4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Την περίοδο αυτή συστήνεται χημική επέμβαση με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα μόνο στα βαμβακοχώραφα που υπάρχουν αφίδες. Επίσης ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει με ρυθμιστές να ρυθμίζουν την ανάπτυξη των φυτών ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ισορροπημένης ανάπτυξης των φυτών και αυξημένης καρποφορίας
Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους.
Αφήστε μια απάντηση