ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Προκαταβολή στους παραγωγούς τεύτλων πριν την έναρξη της φετινής καμπάνιας

Προκαταβολή στους παραγωγούς τεύτλων πριν την έναρξη της φετινής καμπάνιας

agro«Ζεστή» στο να «βάλει πλάτη» στο αίτηµα παραγωγών και µηχανατόρων και να τους δώσει µια οικονοµική «ένεση», µε τη µορφή προκαταβολής, για να πληρώσουν υποχρεώσεις τους, ενόψει τόσο της καµπάνιας, που θα αρχίσει την 1η Σεπτεµβρίου, όσο και της νέας καλλιεργητικής περιόδου, εµφανίζεται η ΕΒΖ ΑΕ.

Το θέµα που «καίει» όλους τους εµπλεκόµενους µε την τευτλοκαλλιέργεια, συζητήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα και φάνηκε να αναγνωρίζεται από τη βιοµηχανία ως πραγµατική η ανάγκη, για την εξόφληση καυσίµων, ενοικίων χωραφιών, ηλεκτρικού, λιπασµάτων, σπόρου και φυτοπροστασίας, αλλά και του κόστους εξαγωγής και συγκοµιδής των τεύτλων.

Για τις δύο τελευταίες εργασίες, µάλιστα, η ηµερήσια δαπάνη, για µια µηχανή δύο σειρών ξεπερνά τα 500 ευρώ, µόνο για καύσιµα, ενώ αν πρόκειται για την αντίστοιχη των έξι σειρών, το ποσό προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ. Μαζί δε, µε τα µεταφορικά, το συνολικό κόστος για τα περίπου 75.000 στρέµµατα που έχουν σπαρθεί φέτος, είναι στα σχεδόν 1,6 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Agrenda, µετείχαν εκ µέρους της ΕΒΖ ΑΕ ο διευθύνων σύµβουλος, Λάµπρος Χαραλάµπους, ενώ τους τευτλοπαραγωγούς και τους µηχανάτορες εκπροσώπησαν οι Θεόδωρος ∆αλακούρας, από το σύλλογο µηχανατόρων Λάρισας, Παύλος Μπογιαννίδης και Θανάσης Πίππας, από το σύλλογο Κ. Μακεδονίας. Συγκεκριµένα ποσά για το ύψος και το χρόνο καταβολής της προκαταβολής, δεν «έπεσαν» στο τραπέζι, µε τον κ. Χαραλάµπους να δεσµεύεται για νέα συνάντηση µετά τις 22 Αυγούστου.

«Θα γίνει Τέξας, αν…»

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών πάντως αν και εµφανίζονται ικανοποιηµένοι από τη θετική στάση της ΕΒΖ, φρόντισαν να καταστήσουν σαφές στο συνοµιλητή τους πως χωρίς αυτή την οικονοµική βοήθεια δεν θα µπορέσουν να συγκοµίσουν τη φετινή παραγωγή τεύτλων -κάτι που θα τινάξει στον αέρα την επερχόµενη καµπάνια- και δεν πρόκειται να καλλιεργήσουν ούτε στρέµµα για την νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Πριν την έναρξη της καµπάνιας θα κατέβουµε µε µαύρες σηµαίες έξω από το εργοστάσιο στο Πλατύ και θα το κλείσουµε. Θα γίνει Τέξας, αν δεν δώσετε την προκαταβολή, γιατί όλοι έχουµε υποχρεώσεις», φέρεται να είπε στον διευθύνοντα της ΕΒΖ ΑΕ, ο κ. Πίππας.

Άλλα θέµατα που εξετάστηκαν, τέλος, αφορούσαν στον τρόπο µε τον οποίο θα γίνεται η εξαγωγή των τεύτλων (σ.σ. προτεραιότητα στα ασθενικά, τα αποµακρυσµένα και για τα υπόλοιπα χωράφια ανάλογα µε την σπορά),  αλλά και την ανάγκη να µπει από την αρχή το εργοστάσιο του Πλατέος σε φουλ παραγωγή, ώστε έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει τελειώσει η καµπάνια, για να µειωθεί το κόστος λειτουργίας και δη εκείνο της ενέργειας προς τη ∆ΕΠΑ.

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *