Η σεφταλιά είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό φαγητό το οποίο αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλατιού και μαύρου πιπεριού. Κάποιες παραλλαγές, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, θέλουν να προσθέτουν και άλλα καρυκεύματα, όπως δυόσμο ή ακόμη ψίχα από βρεγμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο.
Ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (σκέπη) (στην κυπριακή διάλεκτο πάννα), περνιέται έπειτα σε σιδερένια μακριά καλαμάκια (στην κυπριακή διάλεκτο σμίλες) και ψήνεται στα κάρβουνα.
Τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τα σουβλάκια, αφού όταν ψηθούν, τότε μπαίνουν σε ζεστή κυπριακή πίτα μαζί με κομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Απαραίτητα στην πίτα τοποθετείται και μισό λεμόνι. Είναι πάρα πολύ διαδεδομένο να σερβίρονται μαζί με τα σουβλάκια, οπότε η παραγγελία σε αυτή την περίπτωση παίρνει το όνομα “μιξ” (ανάμεικτα).
Στο κρεοπωλείο Ο ΤΟΛΗΣ στη δημοτική αγορά της Αλεξάνδρειας μπορείτε να απολαύσετε την παραδοσιακή κυπριακή σεφταλιά, συνταγή της οποίας ακολουθείται πιστά από τους υπεύθυνους του καταστήματος.
Δοκιμάστε την και καλή σας όρεξη!
Αφήστε μια απάντηση