Στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ημαθίας και Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας του φορολογικού Νομοσχεδίου, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο κ. Βεσυρόπουλος, βασικός Εισηγητής του Νομοσχεδίου, παρουσίασε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει…
ζητήματα φορολογίας, ανέπτυξε τις θέσεις του για την οικονομία και τόνισε τη συμβολή του εν λόγω νομοσχεδίου, στην προσπάθεια που καταβάλλετε από την Κυβέρνηση συνεργασίας, για να αλλάξει σελίδα η Χώρα.
Κατά την ομιλία του, ανέφερε, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, εμπεριέχει αλήθεια, τόλμη, ρεαλισμό και ευαισθησία, στο πλαίσιο του εφικτού. Μάλιστα, τόνισε ότι, αποτελεί, την πρώτη σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια επιμερισμού των φορολογικών βαρών, με όρους δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας το μεγάλο έλλειμμα φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευθύνης.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, υποστήριξε πως, το φορολογικό σύστημα, είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει, προκειμένου να κυριαρχήσει η φορολογική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευθύνη. «Κοινωνική δικαιοσύνη, δεν είναι τα προνόμια των συντεχνιών, ούτε η επιβάρυνση των ίδιων πάντα κοινωνικών τάξεων. Κοινωνική ευθύνη, δεν είναι η αποφυγή των υποχρεώσεων προς το Κράτος, ούτε η άκριτη υιοθέτηση παροχών και διεκδικήσεων. Γιατί φορολογική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει, όταν τα βάρη σηκώνουν οι ίδιες κοινωνικές τάξεις, οι ίδιοι άνθρωποι. Γιατί κοινωνική ευθύνη, δεν υπάρχει, όταν κυριαρχεί και δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.
Ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βασιζόμενος σε επίσημα στοιχεία, αναφέρθηκε και στα όσα «παράλογα» συνέβαιναν μέχρι σήμερα, από την ύπαρξη ενός περίπλοκου φορολογικού συστήματος, με αποτέλεσμα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, να ήταν αυτοί, που σήκωναν το βάρος της φορολογίας. «Καθίσταται σαφές, ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ήταν αυτοί που σήκωναν το βάρος, ήταν οι μοναδικοί, που δεν μπορούσαν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους. Αναγκάζονταν, να σηκώσουν το βάρος, λόγω της αδυναμίας του Κράτους, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, λόγω του φόβου μπροστά στο λεγόμενο πολιτικό κόστος, λόγω της ατολμίας για μία δίκαιη κατανομή των βαρών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βεσυρόπουλος.
Ενισχύοντας τη θέση του για φορολογική δικαιοσύνη και κοινωνική ευθύνη και επιμερισμό των φορολογικών βαρών δίκαια, στην κοινωνία, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε, πως για πρώτη φορά, και με αυτό το νομοσχέδιο, επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία, από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, καταργείται το ειδικό φορολογικό καθεστώς, για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές ανώνυμες εταιρείες και φορολογούνται πλέον και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, με τον ίδιο τρόπο, που φορολογούνται και οι ανώνυμες εταιρείες. Αυξάνεται από 35% σε 40%, ο φόρος για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, επιβάλλεται φορολογία στα πλοία με αλλοδαπή σημαία, που η έδρα της εταιρείας ή η διαχείρισή τους, γίνεται στην Ελλάδα, προβλέπεται, η φορολόγηση του κέρδους, που προκύπτει από την πώληση ακινήτων, με συντελεστές που καθορίζονται από το χρόνο διακράτησης, από το χρόνο δηλαδή, που μεσολαβεί ανάμεσα στην αγορά και την πώληση, με τη συγκεκριμένη διάταξη να ισχύει από 1.1.2013.
Παράλληλα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε τους στόχους του εν λόγω Νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλοι από την φορολογική δικαιοσύνη και την ελάφρυνση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων, που μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Έτσι, αναφερόμενος στις βασικές αλλαγές, που επιφέρει η φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε, ότι πρώτος στόχος, είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να συνεισφέρουν όλοι στο μέτρο που τους αναλογεί. Δεύτερος στόχος, είναι ο διαχωρισμός και η πλήρης διάκριση εισοδημάτων, από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τρίτος στόχος, η απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Τέταρτος στόχος, ο εξορθολογισμός του φόρου εισοδήματος κεφαλαίου, η ενιαία και ισότιμη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πέμπτος στόχος, η διεύρυνση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπου στη δήλωση, θα αναγράφονται, όλα τα εισοδήματα και τα φορολογητέα και τα αφορολόγητα.
Όσον αφορά στην υποτιθέμενη κατάργηση του αφορολογήτου, κατέστησε σαφές πως με την έκπτωση φόρου, που ξεκινά από 2.100 ευρώ, για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και στη συνέχεια, βαίνει κλιμακούμενη σε μικρότερα ποσά, στην ουσία καθιερώνεται ένα αφορολόγητο ατομικό εισόδημα, της τάξης των 9.545 ευρώ. «Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από 1.5 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα είναι οι ωφελούμενοι, αφού δεν θα πληρώσουν φόρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα «μπλοκάκια», κατέστησε σαφές, ότι δεν θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφ΄ όσον το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους, προέρχεται από τον ίδιο εργοδότη και εφ΄ όσον το συνολικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο. Παράλληλα, τόνισε, ότι δεν θα ισχύσει η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, για όσους αμείβονται με μπλόκ παροχής υπηρεσιών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου που προβλέπεται για άτομα με αναπηρία 67% ή για φορολογούμενους που έχουν, ως προστατευόμενα μέλη, άτομα με αναπηρία, καθώς και στην απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία, από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης.
Ακόμη, πρόσθεσε, ότι αναγνωρίζονται οι αποδείξεις και εκπίπτουν οι δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων, ανταλλακτικά και επισκευές αυτοκινήτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες για καύσιμα αυτοκινήτων, για πρώτη φορά. Καταργείται επίσης το μέτρο της αντικειμενικής δαπάνης των 3 και 5 χιλιάδων ευρώ, που οδήγησε ακόμα και ανέργους, να πληρώσουν φόρο πέρυσι, ακόμα και πεντακοσίων ευρώ. «Καμία φορά χρειάζεται όχι μόνο η επίκληση αλλά και η εφαρμογή του αυτονόητου, της κοινής λογικής» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Κατά την ομιλία του, άσκησε έντονη κριτική, σε όσους διακινούσαν σενάρια για υπερφορολόγηση των οικογενειών με παιδιά, διαψεύδοντας μία ευτελή προπαγάνδα, που αναπτύχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Υπάρχει ελάφρυνση και στήριξη των οικογενειών με παιδιά και το αποδεικνύουμε με στοιχεία» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος και συνέχισε αναφέροντας πως, «το νομοσχέδιο, προβλέπει ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ, για κάθε παιδί, ενώ για πρώτη φορά, καθιερώνεται μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ από το πρώτο παιδί. Αυτό σημαίνει, ότι μία τρίτεκνη οικογένεια, με εισόδημα 21.000 ευρώ, θα εισπράττει 2.460 ευρώ το χρόνο, αντί των 1.584 που έπαιρνε σήμερα. Κέρδος 876 ευρώ σε ετήσια βάση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.
Σε ότι αφορά τους αγρότες, ανέφερε, ότι η φορολόγηση τους με συντελεστή 13%, θα γίνει από το 2014 ενώ φέτος, θα φορολογηθούν με τα κλιμάκια των μισθωτών και συνταξιούχων και πρόσθεσε, πως με την εφαρμογή του άτυπου αφορολόγητου των 9.545 ευρώ, ουσιαστικά απαλλάσσετε η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, από την καταβολή φόρου ή επιμερίζει ελάχιστο φόρο.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και στη μέχρι τώρα στάση τους, που δεν είναι άλλη από την άρνηση, τις υπεκφυγές και την αδυναμία να διατυπώσουν προτάσεις ρεαλιστικές, τους προέτρεψε, να αφήσουν στην άκρη τον καταγγελτικό λόγο που χρησιμοποιούν διαρκώς και να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό την πραγματικότητα, καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις που βοηθούν τη Χώρα. «Κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν πολιτικές πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών. Αυτές πληρώνει σήμερα η χώρα. Η Ελλάδα των συντεχνιών, των παροχών με δανεικά, η Ελλάδα που αδιαφορούσε για τον παραγωγικό της ιστό, η οικονομία σοβιετικού τύπου, το δυσκίνητο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό Κράτος, είναι εικόνες μιας άλλης εποχής. Αυτές τις εικόνες, τις αφήνουμε πίσω μας, ανήκουν σε ένα παρελθόν, που ναρκοθέτησε το παρόν αλλά δεν θα του επιτρέψουμε, να υπονομεύσει και το μέλλον. Απέναντι στο ”Δεν πληρώνω” κάποιων, εμείς προτάσσουμε το ”Πληρώνω Δίκαια” για τη χώρα μου. Για να υπάρχει ένα Κράτος Δικαίου και Ευθύνης. Για να κερδίσουμε την ελπίδα και το αύριο. Για να σηκωθεί ξανά ψηλά η Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Αφήστε μια απάντηση