Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκαν και μάλιστα ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, γεννούν αυτόματα μία και μόνο ερώτηση: υπάρχει τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος;
Με απλά λόγια υπάρχουν μερικές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών συσκευών, που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στα…
οικονομικά του σπιτιού.
Θέρμανση
Εάν είστε από τους τυχερούς της αυτόνομης θέρμανσης, μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το πόσο πετρέλαιο θέρμανσης, για παράδειγμα καταναλώνετε. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση και να διατηρήσετε τη θέρμανση, είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία μόλις 1 °C. Αυτή η ανεπαίσθητη διαφορά θα σας ωφελήσει κατά 10% στον λογαριασμό της θέρμανσης.
Για να διατηρήσετε τη θέρμανση στο σπίτι σας και να μην έχετε απώλειες ζέστης, πρέπει να κάνετε μία πολύ καλή μόνωση. Αυτό μπορεί να κοστίζει αλλά η απόσβεση είναι σίγουρη. Προσέξτε βέβαια, εκτός από τη μόνωση σε ταράτσες και υπόγεια και τις «κρυφές» τρύπες σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και σωληνώσεις. Στην περίπτωση των τζαμιών μάλιστα, τα διπλά τζάμια εγγυώνται να κρατήσουν μέσα στο σπίτι περισσότερη ζέστη.
Επιπλέον, θυμηθείτε ότι όταν τοποθετείτε έπιπλα μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ, στην ουσία χαλάτε τζάμπα ρεύμα, καθώς εμποδίζετε την ελεύθερη διέλευση της θερμότητας.
Ημέρες που έχει ζέστη, ανοίξτε τα παραθυρόφυλλα και επιτρέψτε να περάσει ο ήλιος στο σπίτι ζεσταίνοντας τον χώρο. Εγκλωβίστε τη ζέστη κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες, αρχικά. Κατόπιν, ανοίξτε επιτρέποντας σε ολόκληρο το σπίτι να ζεσταθεί …δωρεάν.
Ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας
Στην περίπτωση του ψυγείου, η αλήθεια είναι ότι καταναλώνετε ενέργεια χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Με απλά λόγια, ανοιγοκλείνοντας το ψυγείο και κρατώντας το ανοιχτό, κάθε φορά που σκέφτεστε «τι θέλω να φάω» δεν ωφελεί καθόλου την τσέπη σας, γιατί το ψυγείο στη συνέχεια, πρέπει να υπερ-λειτουργήσει για να αντικαταστήσει τη χαμένη ενέργεια, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα. Ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, είναι να αποφασίζετε από πριν τι θέλετε και να βγάζετε όλα τα υλικά μαζί.
Για το πλυντήριο πιάτων, από την άλλη, περιμένετε να γεμίσει ολόκληρο και αποφύγετε να πλένετε λίγα και ογκώδη κουζινικά σκεύη, τα οποία καλύπτουν ολόκληρο τον χώρο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πλύνετε μία κατσαρόλα στο χέρι και να μην επιλέξετε να τη βάλετε στο πλυντήριο. Στη θέση της μπορούν κάλλιστα να μπουν αρκετά άλλα, μικρότερα πιάτα και κουζινικά.
Επιπλέον, ένας καλός και εύκολος τρόπος να εξοικονομήσετε από τις πλύσεις του πλυντηρίου είναι να μουλιάζετε τα πιάτα σας, ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα «μεγάλα» και χρονοβόρα προγράμματα στο πλυντήριο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πλύνετε αλλά να μη στεγνώσετε τα πιάτα σας. Κάντε το με μία καθαρή πετσέτα και κερδίστε χρήματα.
Στην περίπτωση της ηλεκτρικής κουζίνας, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε πάντα κατσαρόλες, που είναι μικρότερες από τις εστίες κάνοντας έτσι το μαγείρεμα πιο γρήγορο. Επιπλέον, όταν θέλετε να βράσετε οτιδήποτε και χρησιμοποιείτε νερό, μειώστε την ποσότητα του νερού, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
Μάλιστα εναλλακτικά για το νερό, μπορείτε να το βράσετε σε έναν βραστήρα και να το τοποθετήσετε έτοιμο στην κατσαρόλα. Κλείστε τις εστίες 5 λεπτά, πριν γίνει το φαγητό και αφήστε το, ώστε να συνεχίσει να μαγειρεύεται με την ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία.
Αν και όλοι μιλούν για προθερμασμένο φούρνο, πριν τοποθετήσετε το φαγητό μέσα, προσπαθήστε να το αποφύγετε, για να γλυτώσετε ενέργεια. Μαγειρεύετε στην ένδειξη του «αέρα» (όπου επιτρέπεται) και χρησιμοποιείστε το φούρνο για να μαγειρέψετε αρκετές φορές ή να ζεστάνετε φαγητό, όσο είναι ακόμα ζεστός. Όταν μάλιστα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, κλείστε το φούρνο 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό και αφήστε το να συνεχίζει να ψήνετε στην ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία, όπως και με τις εστίες.
Επιπλέον, για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερη ενέργεια προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων και όχι τον κανονικό, όπου φυσικά είναι δυνατόν.
Τηλεόραση, υπολογιστές και μικροσυσκευές
Μία βασική αρχή για να καταναλώνετε λιγότερο ρεύμα είναι να βγάζετε τις συσκευές από τις πρίζες. Για παράδειγμα, βγάλτε από την πρίζα τον φορτιστή του κινητού σας αφού το έχετε φορτίσει, τον βραστήρα, την καφετιέρα, τους αποχυμωτές κλπ.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την τηλεόραση. Ακόμα και όταν η τηλεόρασή σας είναι σβηστή, καταναλώνει ρεύμα, το οποίο μπορείτε πολύ απλά να εξοικονομήσετε βγάζοντας την από την πρίζα. Στην περίπτωση του φορητού υπολογιστή μάλιστα, καλύτερα να χρησιμοποιείτε την μπαταρία του, εφόσον είναι φορτισμένη φυσικά και έπειτα να τον ξαναφορτίζετε μέχρι την επόμενη χρήση του.
Λάμπες
Μία καλή εναλλακτική με τις λάμπες είναι να χρησιμοποιείτε τις ειδικές οικολογικές, που εγγυώνται λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση μάλιστα μπορείτε απλά να σβήσετε το φως, δημιουργώντας μία πιο «κινηματογραφική» αίσθηση και εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια.
Οι λάμπες δαπέδου με ρυθμιζόμενο φως είναι ακόμα πιο οικονομικές από τους συμβατικούς λαμπτήρες και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Για πολύ ριζοσπαστικές λύσεις μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια κεράκια για πιο …ρομαντική διάθεση. Ό,τι και αν επιλέξετε να θυμάστε πάντα να σβήνετε τους διακόπτες μόλις βγαίνετε από ένα δωμάτιο.
Αφήστε μια απάντηση