Προσοχή στα στοιχεία (κιλά και ΑΦΜ), που θα αποσταλούν στο τέλος του μήνα, από τα εκκοκκιστήρια στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παραδόσεις βάμβακος, θα πρέπει να δώσουν οι παραγωγοί, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Παραδοσιακά, η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους στις αρχές Μαρτίου. Φέτος το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανέρχεται περίπου στα…
190 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή και πέρσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φέτος η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ανήλθε περίπου στους 750.000 τόνους. Όσον αφορά το θέμα των τιμών αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 38 και 42 λεπτά/κιλό (και σε ελάχιστες περιπτώσεις 45 λεπτά/κιλό).
Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την φετινή χρονιά είναι και αυτό των ποιοτικών προβλημάτων στο βαμβάκι σύμφωνα με όσα μας ανέφερε εκκοκιστής επίσης από τον Θεσσαλικό χώρο. Ειδικότερα, οι βροχές του Δεκεμβρίου είχαν σαν αποτέλεσμα να πλήξουν τις ποιότητες του προϊόντος καθώς τα βαμβάκια έχουν υψηλή υγρασία, γεγονός το οποίο υποβαθμίζει το χρώμα της ίνας, καθιστώντας τη σοδειά υποδεέστερη. Η υγρασία φυσικά χαμηλώνει και τις αποδόσεις στα εκκοκκιστήρια.
2011
Πέρσι η πληρωμή αφορούσε 49.045 δικαιούχους με ποσό πληρωμής 189.432.181 ευρώ.
Η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανήλθε σε 705 ευρώ/εκτάριο (70,5 ευρώ/στρέμμα).
Η ενίσχυση καταβλήθηκε σε όσους δικαιούχους κάλυψαν τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές που υπέστησαν από διάφορα αίτια όπως αυτά σημειώθηκαν από τον ΕΛΓΑ (ζημιές από χαλάζι, πλημύρες, πράσινο σκουλήκι κλπ). Από τους συνολικά 57.108 παραγωγούς που αιτήθηκαν ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2011:
2.290 παραγωγοί δεν παρέδωσαν καμία ποσότητα
5.773 δικαιούχοι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας καταβολής της ενίσχυσης βάμβακος ή έχουν ευρήματα ελέγχου και ως εκ τούτου αυτοί οι δικαιούχοι δεν περιλήφθηκαν στην πληρωμή.
Νέα χρονιά
Μεγάλος χαμένος του 2013 κινδυνεύει να αποδειχτεί το βαμβάκι, αφού αρκετοί παραγωγοί αναμένεται να μειώσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας. Ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση των εκτάσεων του σκληρού σιταριού στη χώρα μας. Πάντως ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη στάση των παραγωγών είναι οι τιμές της αγοράς, που ουσιαστικά έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους της καλλιέργειας βαμβακιού, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί αναγκάζονται να πληρώνουν σοβαρά ποσά για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού.
agrotypos.gr
Αφήστε μια απάντηση