Με ξεκάθαρο προβάδισμα φαίνεται ότι μπαίνει στην τελευταία «στροφή» του διαγωνισμού για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος Cristal Union. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank πρόκειται να γνωστοποιήσει (αρχικά στους πέντε διεκδικητές και εν συνεχεία πιθανότατα και στον Τύπο) το…
όνομα του πλειοδότη του διεθνούς διαγωνισμού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη έληξε η άτυπη διορία που είχε δοθεί από τους αξιολογητές για την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προτάσεων και τουλάχιστον τρεις από τους «μνηστήρες» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ανεβάζοντας… κατά τι τις προσφορές τους.
Μεταξύ αυτών φέρεται να βρίσκεται και η γαλλική Cristal Union η οποία, άλλωστε, είχε καταθέσει εξαρχής την υψηλότερη προσφορά δίνοντας συνολικά πάνω από 180 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 82,33 των μετοχών που είναι προς πώληση συν τα 130 εκατ. ευρώ στα οποία εκτιμώνται τα συνολικά δανειακά «βάρη» της ΕΒΖ).
Όμως το οικονομικό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που κάνει αυτή τη στιγμή την Cristal Union να φαντάζει στα… μάτια του εκκαθαριστή και των αξιολογητών ως ο ιδανικός υποψήφιος για την ΕΒΖ. Στα υπέρ των Γάλλων προσμετρούνται και μια σειρά από άλλα ποιοτικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δυναμική της εταιρείας, αλλά και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας – ειδικά αν συγκριθούν με τις προοπτικές που συνοδεύουν τις προτάσεις των υπόλοιπων «μνηστήρων»:
● Πρόκειται για έναν 100% συνεταιριστικό όμιλο ο οποίος, μάλιστα, από το 2011 έχει στο τιμόνι του έναν βοοτρόφο και τευτλοκαλλιεργητή, τον Ολιβιέ ντε Μποάν. Όπως έχει γράψει η Agrenda, η Cristal Union δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών. Σήμερα κατέχει το 21% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης στη Γαλλία.
● Επεκτείνεται διαρκώς και διευρύνει την παραγωγή της εντάσσοντας στο «άρμα» της όλο και περισσότερους τευτλοκαλλιεργητές αλλά και βιομηχανίες. Πρόσφατα ενσωμάτωσε δύο ακόμα μεγάλες ομάδες παραγωγών στη Γαλλία, ενώ την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε την εξαγορά της ζαχαρουργίας Vermandoise, η οποία την καθιστά πλέον την 5η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στην Ευρώπη με τζίρο 1,2 δισ. ευρώ. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι το τίμημα της εν λόγω συναλλαγής έφτασε το 1 δισ. ευρώ, κατανοεί ότι το σενάριο να… δώσει κάτι παραπάνω για την ΕΒΖ, όπως θα επιθυμούσε ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank, δεν είναι καθόλου αβάσιμο.
● Από τις επαφές τους με τον εκκαθαριστή και το σύμβουλο πώλησης (EFG Eurobank), διαφαίνεται ότι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Προτίθενται, μάλιστα, να «μεταφέρουν» την –υψηλή, ομολογουμένως- τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν.
● Έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, ενώ είναι παλιός και δοκιμασμένος συνεργάτης της ΕΒΖ, καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά. Πρόκειται, επίσης, για έναν όμιλο με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων καθώς παράγει επίσης αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, φυσικά συμπληρώματα τροφίμων, επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα.
Από τη δική τους πλευρά, οι Γάλλοι επιθυμούν… σφόδρα να εντάξουν στο δυναμικό τους την ΕΒΖ και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες και την παρουσία τους. Κι αυτό γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν στόχος επιθετικής εξαγοράς από τα υπόλοιπα μεγαθήρια του κλάδου, όπως συμβαίνει άλλωστε την τελευταία πενταετία στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης.
…και οι «άλλοι»
Όσον αφορά τον βασικό ανταγωνιστή της Cristal Union στη μάχη για την ΕΒΖ, την πολωνική Polski Union, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιολογητές είναι το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την ιδιωτικοποίησή της το αργότερο μέχρι το 2014. Κάτι που καθιστά οποιαδήποτε εξαγορά σε αυτή τη φάση αμφιλεγόμενη. Σε οικονομικούς όρους, η προσφορά της Polski Cukier φέρεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη της Cristal Union ενώ οι Πολωνοί εμφανίζονται «ανήσυχοι» και για κάποια από τα χρήματα που η ΕΒΖ έχει λαμβάνειν ορισμένους πελάτες της ζητώντας διασφαλίσεις.
Στην κούρσα παραμένει ακόμα ως αουτσάιντερ η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος του ομίλου Δοντά, ενώ ακόμα μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η σερβική Sunoko (που ενδιαφέρεται κυρίως για τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία) και η βουλγαρική Litex Commerce (που, όπως είχαν αποκαλύψει η Agrenda και το Agronews, έχει ανοικτά μέτωπα με τη δικαιοσύνη της χώρας της).
agronews.gr
Αφήστε μια απάντηση