ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Παροχή νυχτερινού τιμολογίου στις αγροτικές εγκαταστάσεις μελετά η κυβέρνηση

Παροχή νυχτερινού τιμολογίου στις αγροτικές εγκαταστάσεις μελετά η κυβέρνηση
dei 7Εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας, εκπτώσεις από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για σειρά παραγωγικών κλάδων, προκειμένου να μην μετακυληθούν οι αυξήσεις στην τελική αξία των προϊόντων και καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά, ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Απαντώντας, σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως το…

υπουργείο Ενέργειας, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, «ώστε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος σε διάφορες κατηγορίες, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στην αγορά και να κρατήσουν και τις θέσεις εργασίας».
 
Οι συνεννοήσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγεωργίου, αφορούν κυρίως την «αγροτική βιομηχανία» κι αυτό «που πρέπει να βρούμε, είναι ο τρόπος να ισοφαρίσουμε το κόστος», ανέφερε.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για την κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου από το ερχόμενο καλοκαίρι, διευκρίνισε κατ αρχήν πως η απόφαση αυτή δεν ανήκει στη ΔΕΗ, αλλά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ.
 
Πρότεινε δε τη χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου στους αγρότες, «καθώς η βασική κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος είναι το πότισμα».
 
«Αυτά συμβαδίζουν. Το να γίνεται το πότισμα το βράδυ είναι βοηθητικό για την εξοικονόμηση του νερού. Οι εικόνες που έχουμε περνώντας από διάφορους κάμπους, με τα ποτιστικά σε φουλ λειτουργία μέρα μεσημέρι, νομίζω από πολλές απόψεις, πως δεν είναι σκόπιμο να υπάρχουν», παρατήρησε ο κ. Ζερβός.
 
Σταθεροποιούνται οι οφειλές προς τη ΔΕΗ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των κατηγοριών προς την επιχείρηση ανέρχονται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ – αν και το φαινόμενο παρουσιάζει «σταθεροποίηση» τους τελευταίους μήνες, με άλλες κατηγορίες να παρουσιάζουν αύξηση και άλλες μείωση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
 
«Το 2011 κάναμε περίπου 400.000 διακανονισμούς και το 2012 ξεπεράσαμε τις 700.000. Εξ ου και οι ουρές στα καταστήματα».
 
Απέναντι δε στις κατηγορίες κατά της εταιρείας για «αναλγησία», ο κ. Ζερβός παρατήρησε πως «για μένα η μεγαλύτερη αναλγησία ως πρόεδρος της ΔΕΗ, θα είναι να μην μπορώ να δώσω ρεύμα σε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας.»
 
»Απ αυτήν την αναλγησία προσπαθώ να προστατευτώ. Αρα, δεν μπορώ να αφήσω την επιχείρηση να καταρρεύσει, το οποίο θα σημαίνει ότι δεν θα έχει ρεύμα κανένας στη χώρα».
 
«Η ΔΕΗ δεν είναι ανάλγητη, αλλά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, που περνά από το χέρι της, μέσα στις συνθήκες στις οποίες λειτουργεί και έχοντας πάντα την κοινωνική διάσταση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα, σε προτεραιότητα στις αποφάσεις που παίρνει.»
 
“Εξ ου και το κοινωνικό τιμολόγιο, που ήταν απόφαση του υπουργείου σε συνεννόηση μαζί μας: τα τιμολόγια που είχαμε, μέχρι στιγμής, επιδοτούσαν τη δεύτερη και τρίτη κατοικία. Γιατί να επιδοτείται η δεύτερη και η τρίτη κατοικία, από 0 έως 800 κιλοβατώρες και όχι εκείνος που έχει πραγματικά ανάγκη; Εκείνος πρέπει να επιδοτείται – και όχι κάποιος που απλώς καίει λίγο, για τους άλφα ή βήτα λόγους”, σχολίασε ο κ. Ζερβός.
 
«Την 1η Ιανουαρίου του 2012, ένας που κατανάλωνε 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλήρωνε συνολικά 83,6 ευρώ. Ενώ τώρα θα πληρώνει 115,1 ευρώ. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία» ,αντέταξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
 
«Έχετε δίκιο – αλλά αυτό δεν είναι το κοινωνικό τιμολόγιο», απάντησε ο κ. Ζερβός.
 
«Είναι οι 800 κιλοβατώρες του προηγούμενου κοινωνικού τιμολογίου και οι 200 με τα νέα τιμολόγια. Τα κοινωνικά τιμολόγια έχουν μηδέν αυξήσεις και επεκτείνονται και μέχρι τα 1500 κιλοβάτ», συμπλήρωσε.
sofokleous10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *