Χιλιάδες υγιείς γυναίκες στη Βρετανία θα μπορούν σύντομα να λάβουν, για πρώτη φορά στην Ιστορία, προληπτική θεραπεία για να μην εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Την εφαρμογή του μέτρου και στην Ελλάδα επιθυμούν Έλληνες ειδικοί.
Οι νέες οδηγίες που πρόκειται να εκδώσει το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Κλινικής Υπεροχής της Βρετανία, αξιοποιούν παράλληλα για πρώτη φορά τις γονιδιακές εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό και…
σε ευρεία κλίμακα.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, όλες οι γυναίκες άνω των 30 ετών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου, θα πρέπει να κάνουν γονιδιακές εξετάσεις (έλεγχο DNA).
Μεγαλύτερο κίνδυνο έχει αποδειχθεί πως έχουν αυτές που είτε έχουν συγγενή που προσβλήθηκε από καρκίνο του μαστού, είτε έχουν κάνει γονιδιακές εξετάσεις και έχει προκύψει πως έχουν ελαττωματικά ογκοκατασταλτικά γονίδια (BRC1, BRC2 TP53), δηλαδή πρόβλημα στα γονίδια που εμποδίζουν τη δημιουργία όγκων.
Μέχρι στιγμής η μόνη πρόληψη που είχαν στη διάθεσή τους αυτές οι γυναίκες, ήταν η αφαίρεση του στήθους τους (και τα δύο). Γι’ αυτό το λόγο δεν ήταν διαδεδομένες και οι γονιδιακές εξετάσεις, διότι ελάχιστες εφάρμοζαν την προληπτική, αλλά «σκληρή» θεραπεία της εκτομής μαστών.
Τώρα, με την επέκταση έγκρισης δύο φαρμάκων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της ταμοξιφαίνη και της ραλοξιφαίνη, οι γιατροί θεωρούν πως έχουν ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο στα χέρια τους. Το πρώτο φάρμακο χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου εδώ και 30 χρόνια και το κόστος του είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πολυεθνικές μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού περίπου 36% με τα αποτελέσματά του να διαρκούν έως και 20 χρόνια.
Στην Ελλάδα
Οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν την προληπτική αγωγή για πέντε χρόνια, είτε πριν είτε μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, όσες είναι μεταξύ 20-49 ετών και φέρουν θετικές γενετικές μεταλλάξεις, θα τους παρέχεται δωρεάν ετήσιος έλεγχος μαγνητικής τομογραφίας.
«Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό το μέτρο, αλλά πιστεύω ότι αν υιοθετηθεί από μία χώρα σαν τη Βρετανία θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής θεραπευτικής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της ογκολογικής μονάδας του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
«Είναι λογικό να δίδονται αυτά τα φάρμακα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι είναι γνωστό πως σε προκαρκινοματώδεις καταστάσεις ή δυσπλασίες ελαττώνεται η επίπτωση του διηθητικού καρκίνου. Επίσης η ταμοξιφαίνη για παράδειγμα έχει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως θετική επίδραση στη μείωση της χοληστερίνης», λέει ο κ. Δημόπουλος.
Όσον αφορά τον γονιδιακό έλεγχο στη χώρα μας, έχει ένδειξη να γίνεται σε άτομα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι ενδέχεται να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Είναι δηλαδή διαθέσιμο σε ευρεία κλίμακα σε περίπτωση που ισχύσει το μέτρο πρόληψης και στη χώρα μας.
tanea.gr
Αφήστε μια απάντηση