Η βασίλισσα της Αγγλίας έχει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαν λίγο πολύ να πάθουν, αν και οι περισσότεροι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα δεν οδηγούνται και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Οι ειδικοί όμως λένε, πως ανά πάσα στιγμή, ένας ηλικιωμένος ασθενής που νοσεί από αυτή, μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπλοκές.
Ο Δρ Won Kyoo Cho, διευθυντής στο…
τμήμα Γαστρεντερολογίας του MedStar Νοσοκομειακού Κέντρου στην Washington, λέει πως «Όταν πλέον ένας οργανισμός αφυδατώνεται, είναι το σημείο εκείνο όπου η κατάστασή του χειροτερεύει και πρέπει να του παρασχεθούν ενδοφλέβια υγρά, ώστε να αντικατασταθεί το κάλιο, το μαγνήσιο και το φωσφόρο που έχουν μειωθεί. Οπότε μάλλον θα πρέπει να νοσηλευθεί».
Εκ παραλλήλου ο Δρ Corey Siegel, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Dartmouth, αναφέρει ότι, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα, ενώ οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθούν σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας.
Όμως, εφόσον ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή, τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες, λέει ο Cho. Παρακάτω σημειώνονται πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλοι για τη γαστρεντερίτιδα.
1. Αν και συνήθως αναφερόμαστε στην κατάσταση αυτή ονομάζοντάς τη «στομαχική γρίπη», ο όρος δεν είναι ακριβής. Συχνά οφείλεται σε κάποιον ιό, αλλά αυτός δεν είναι της γρίπης. Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή παράσιτα, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι υδαρής διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία ή έμετος και μερικές φορές πυρετός.
2. Σπάνια είναι θανατηφόρα ασθένεια, αλλά σε βρέφη, ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές κυρίως εξαιτίας της αφυδάτωσης.
3. Είναι μια μεταδοτική νόσος και μπορεί να κολλήσει ένας άνθρωπος που νοσεί, κάποιο άλλο υγιή, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί μέσω των τροφίμων (κυρίως θαλασσινών) ή των ποτών που είναι μολυσμένα, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι λιγότερο συχνές. Η πρόληψη είναι το κλειδί, λέει η κλινική Mayo, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν τρόφιμα, νερό ή και σκεύη που υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να έχουν μολυνθεί.
4. Η γαστρεντερίτιδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά – εάν είναι ιογενής- ενώ οι γιατροί δε συνιστούν αντιδιαρροϊκά φάρμακα, επειδή αυτά μπορεί να παρατείνουν τη μόλυνση. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αναπλήρωση των χαμένων υγρών, με ροφήματα ή τροφές που περιέχουν πολλούς ηλεκτρολύτες ή σύνθετους υδατάνθρακες, ενώ συνήθως συνιστάται και μια καλλιέργεια κοπράνων ώστε να εντοπιστεί η αιτία της ασθένειας.
5. Η νόσος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει τον ασθενή.
capital.gr
Αφήστε μια απάντηση