Φωτορεπορτάζ: ΣΑΚΗΣ ΧΑΣΑΠΕΤΗΣ
Πραγματοποιήθηκαν χθες – 4/3/2018 – στον Κολινδρό με την πρέπουσα επισημότητα και λαμπρότητα και με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις για την Επανάσταση της 22ας Φεβρουαρίου 1878. Στις εκδηλώσεις, που τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παρευρέθηκαν, επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές του Νομού μας κ. Μπέτυ Σκούφα, Στέλιος Καστόρης, Χάρης Τζαμακλής και Κώστας Κουκοδήμος, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κατερίνης, Κίτρους και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος. Για τη σημασία και την απήχηση της Επανάστασης του 1878 στο μακεδονικό ζήτημα καθώς και για τον ρόλο της Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Παπάζης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προτομή του αντάρτη Επισκόπου Νικολάου Λούση, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πύδνας Κολινδρού καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων.
Στη συνέχεια, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κολινδρού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης και του παρεδόθη το κλειδί της ιστορικής κωμόπολης. Την ομόφωνη απόφαση του Δήμου μας για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος. Στο προοίμιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαγδάρης τόνισε χαρακτηριστικά πως ο τόπος αυτός σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του πολλές φορές υπερασπίστηκε με πάθος την ταυτότητα και την ευγένεια της καταγωγής του, την ιστορική του συνέχεια και τη διάρκεια της ελληνικότητάς του, που δεν είναι όνομα διακοσμητικό αλλά μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, αφού ο Ελληνισμός δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε ιστορία αλλοτριωμένη σε ιδεολόγημα, αλλά στάση και νόημα ζωής με οικουμενικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και χρειάζεται, συμπλήρωσε, αυτές τις κρίσιμες ώρες για το έθνος μας, όπου και πάλι τα σύννεφα πυκνώνουν απειλητικά, να εδραιώσουμε την ενότητά μας και την κοινωνική μας συνοχή διατηρώντας στο ακέραιο την αίσθηση του συλλογικού μας χρέους, ώστε να διασφαλίσουμε «ες αεί» την εθνική μας αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.
Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιφώνησή του και σε μια βαρυσήμαντη ομιλία, που απέπνεε γνώση ιστορικού βάθους και πολιτικής παιδείας, αρχικά αναφέρθηκε στην ηγετική προσωπικότητα του Νικολάου Λούση και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Επανάσταση του 1878 αλλά και γενικότερα η εξέγερση των Ελλήνων της Μακεδονίας στο να αναθεωρηθούν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που έπλητταν τα εθνικά μας συμφέροντα. Έτσι, τόνισε πως η Εξέγερση του Κολινδρού ως επιμέρους έκφραση της Επανάστασης του Ολύμπου αποτέλεσε το προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησαν τελικά στην πολυπόθητη ένωση της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα. Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τις προϋποθέσεις για τη σύναψη και αποδοχή μιας συμφωνίας με τη FYROM, που θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, που, όπως με κρυστάλλινη διαύγεια εξήγησε, περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: α) το όνομα δεν μπορεί να υπονοεί αλλαγή συνόρων, β) το όνομα αυτό δεν νοείται να παραπέμπει σε εθνότητα εκτός των συνόρων και γ) το όνομα επίσης δεν μπορεί να παραπέμπει σε γλώσσα εκτός των συνόρων που θα έθετε και θα διεκδικούσε μειονοτικά δικαιώματα. Τέλος, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας αλλά και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής απαιτούν σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, όπως και πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Λωζάνης, που δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και προπαντός δεν αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών», παρά μονάχα «γκρίζες σκέψεις», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Ύστερα από αυτήν την τελετή ο πρόεδρος παρακάθισε σε γεύμα, όπως και οι λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι, που παρέθεσε ο δήμος προς τιμήν τους στο κέντρο «Τα Πεύκα».
Κλείνοντας, ο κ. Δήμαρχος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους ανεξαιρέτως εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, είτε πρόκειται για το υπαλληλικό προσωπικό και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους του Δήμου μας, είτε πρόκειται για τις αστυνομικές δυνάμεις της Πιερίας, είτε για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων που είχαν ουσιαστική συμβολή στην όλη εκδήλωση. Είναι φανερό ότι ο εορτασμός της επετείου για τα 140 χρόνια από την «Ανταρσία» του Κολινδρού δεν αποτελεί απλώς μια ιστορική εθιμοτυπική απόδοση χρέους για τους αγωνιστές της, αλλά την καθιστά αυτονόητα ένα επικαιρικό και διαχρονικό γεγονός μείζονος σημασίας, αφού ακόμη παραμένουν «ανοιχτά ζητήματα» στον χώρο της πολύπαθης Μακεδονίας μας. Τέλος, το ίδιο το γεγονός, ακούσια αλλά αποφασιστικά, αποτελεί, όπως και άλλα, συνεκτικό στοιχείο για αρμονική συνύπαρξη και πολύμορφη συνεργασία όπως και για τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών στα διάφορα διαμερίσματα του δήμου μας, αφού η κοινή συμμετοχή και συναντίληψη που διαμορφώνεται εξαλείφει ή αίρει προκαταλήψεις και τοπικιστικού χαρακτήρα δυσχέρειες, οι οποίες θα εμπόδιζαν την κοινή μας πορεία για ανάπτυξη και ευημερία.
Αφήστε μια απάντηση