
ο ΑγροΤύπος κάνει γνωστό στους αναγνώστες του πως θα λειτουργήσει η χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας του Ομίλου Πειραιώς ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας τα επόμενα συμβόλαια που θα υπογράφουν είναι με παραγωγούς κριθαριού (της Β. Ελλάδας) οι οποίοι εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία με την Αθηναϊκή ζυθοποιία. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers, κ. Θεολόγης Καραΐνδρος, το ύψος των δανείων θα κυμαίνεται περίπου στα 400 ευρώ το στρέμμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αλλά και με βάση όσα ανέφεραν στελέχη της Πειραιώς ΑΤΕ σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια, η χρηματοδότηση των παραγωγών που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή δανεισμού (ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε παραγωγού) μέσω μιας ειδικής κάρτας (χωρίς υποθήκες), με προνομιακό επιτόκιο κάτω από 8% επί του ποσού που λαμβάνεται (που με τη μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να πέσει στο 4%), πράγμα που επιτυγχάνει τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
Όσον αφορά την αποπληρωμή του δανείου τους θα γίνει μέσω της πληρωμής από τον συνεταιρισμό τους, ο οποίος θα έχει αντίστοιχη χρηματοδότηση μέσω της τράπεζας για τον ίδιο σκοπό.
Από 24 λεπτά/κιλό η φετινή τιμή στο συμπύρηνο
Για όλα τα παραπάνω, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers, κ. Θεολόγης Καραΐνδροςο οποίος μας περιέγραψε αναλυτικά πως θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η νέα μορφή χρηματοδότησης που εφαρμόζει η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τον ίδιο: «ο αγρότης υπογράφει με τον συνεταιρισμό ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο παραγωγός θα παραδώσει το προϊόν στον Α.Σ. ενώ καθορίζεται και η τιμή. Για παράδειγμα η τιμή που έχει συμφωνηθεί φέτος σαν βάση είναι τα 24 λεπτά/κιλό ενώ για τα ροδάκινα που οδηγούνται στη χυμοποίηση, η τιμή που συμφωνήθηκε ως βάση είναι τα 12 λεπτά/κιλό».
Τα δικαιολογητικά και η «κάρτα»

Μείωση κόστους καλλιέργειας
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Καραΐνδρος με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός έχοντας ρευστότητα όταν απευθύνεται σε ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων μπορεί να επιτυγχάνει μια σημαντική έκπτωση επί της αξίας η οποία μπορεί να φθάνει και το 20%. «Μάλιστα ήδη έχουν επιλεγεί καταστήματα γεωργικών εφοδίων και πρατήρια καυσίμων που θα συνεργάζονται με την Πειραιώς. Επιπλέον ο παραγωγός έχοντας κάνει αυτή την σύμβαση είναι ασφαλισμένος για κινδύνους στο ποσοστό που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Ο παραγωγός επίσης υπογράφει το συμφωνητικό με την οργάνωση της οποίας είναι και μέλος της και έχει και ποινική ρήτρα, αν για παράδειγμα δεν μας παραδώσει την παραγωγή».
Κάθε χρόνο η χρηματοδότηση
Σε ερώτησή μας αν το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά ο Πρόεδρος της Venus μας ανέφερε ότι «για τα επόμενα χρόνια η χρηματοδότηση θα ξεκινάει από τον Φεβρουάριο αφού οι καλλιεργητικές φροντίδες ξεκινάνε από την περίοδο εκείνη. Το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί φέτος σαν πιλότος και από όσο έχουμε ενημερωθεί από την ερχόμενη χρονιά η χρηματοδότηση θα επεκταθεί και στα επιτραπέζια ροδάκινα αλλά και στις υπόλοιπες οργανώσεις οι οποίες θα θελήσουν να μπουν σε αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης».
Τέλος σε ερώτησή μας αν κάποιος παραγωγός έχει οφειλές στην ΑΤΕ ο κ. Καραΐνδρος μας απάντησε: Οι παραγωγοί που υπογράφουν τα συμφωνητικά έχουν εξεταστεί από την Πειραιώς και δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν μόνο δύο τρεις περιπτώσεις που είναι υψηλού ρίσκου».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr
Αφήστε μια απάντηση