Οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και οι κινητές μονάδες εστίασης, τα μπαρ, τα καταστήματα, τα διαφημιστικά γραφεία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι εταιρείες «ενοικίασης» εργαζομένων βρίσκονται στην «κορυφή» της λίστας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν, αλλά και απολύουν τους περισσότερους.
Και αυτό γίνεται είτε για να καλύψουν νέες ανάγκες (λόγω εποχικότητας και…
αυξημένων αναγκών) είτε για να υποκαταστήσουν τους «ακριβότερους» με «φθηνότερους» εργαζόμενους.
Όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας ο κλάδος του Τουρισμού κυριαρχεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (κυρίως σερβιτόρων, υπαλλήλων, μαγείρων και καμαριέρων) υπερκαλύπτοντας, με βάση τα ίδια στοιχεία, τη συνεχιζόμενη, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης από άλλους κλάδους της οικονομίας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τον Απρίλιο αφορούσαν ειδικότητες του συγκεκριμένου κλάδου ενώ το 84,12% των νέων προσλήψεων έγιναν στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη (τουριστικές περιοχές) σε αντίθεση με την Αττική, πρωτεύουσα της ανεργίας, όπου το ισοζύγιο της απασχόλησης (διαφορά προσλήψεων και απολύσεων) ήταν αρνητικό.
Πού γίνονται προσλήψεις
Οι περισσότερο ζητούμενες ειδικότητες για τις οποίες έγιναν οι προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου (9.223), σερβιτόρους (5.954), καμαριέρες ξενοδοχείων (4.723), πωλητές σε καταστήματα (3.341), ανειδίκευτους εργάτες σε μεταποιητικές βιομηχανίες (2.515), μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων (2.433), λαντζέρηδες (1.939) μπάρμαν (1.904), υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών (1.630), υπάλληλους γραφείου (1.577) και εκτός των ξενοδοχείων σερβιτόρους (1.424) και μάγειρες (1.416), σύμφωνα με την Ημερησία.
Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες απολύσεις τον Απρίλιο
1. Υπάλληλοι γραφείου.
2. Ανειδίκευτοι εργάτες ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών.
3. Πωλητές σε καταστήματα.
4. Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών.
5. Συσκευαστές σταφίδας και φρούτων.
6. Σερβιτόροι.
7. Ανειδίκευτοι εργάτες δημοσίων έργων.
8. Λοιποί υπάλληλοι γραφείου.
9. Μπάρμαν.
10. Οδηγοί φορτηγών και βαρέων οχημάτων.
iefimerida.gr
Αφήστε μια απάντηση