ΤΟΠΙΚΑ posted by

Πρόταση για το πως να έρθουν τουρίστες στην Αλεξάνδρεια!

Πρόταση για το πως να έρθουν τουρίστες στην Αλεξάνδρεια!

mixalopoulos

Γράφει ο Κώστας Μιχαλόπουλος, Γλωσσολόγος, Καθηγητής Αγγλικών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μιχαλόπουλος, πτυχιούχος στα Linguistics, μεταπτυχιακό στο International Management, μέλος της διεθνούς λέσχης ατόμων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, MENSA.

 

Με έκπληξη και χαρά διάβασα πριν από λίγο καιρό την αξιόλογη πρόταση του αγαπητού φίλου και συμπολίτη μας Νίκου Τάκη περί δημιουργίας μίας τεχνητής λίμνης στην πόλη μας (διαβάστε ΕΔΩ). Θα ήθελα όμως και εγώ να προσθέσω τη δική μου πρόταση.

Τι έχει η πόλη μας; Έχει ένα ιστορικό όνομα και…

μάλιστα είναι η μόνη πόλη στη χώρα μας με αυτό το όνομα. Ακόμη πιο σημαντική είναι η θέση της πόλης μας. Βρίσκεται στο κέντρο του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου και ακόμη καλύτερα, στο μέσο της τουριστικής διαδρομής Βεργίνα (Αιγές) – Πέλλα. Πέρυσι, η Βεργίνα δέχτηκε 180.000 επισκέπτες! Οι χιλιάδες λοιπόν επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα περάσουν αναγκαστικά από την πόλη μας για να πάνε από την Πέλλα στη Βεργίνα και αντίστροφα. Θα έλθουν για να δουν τον Αλέξανδρο. Γιατί να μην σταματήσουν στην ‘Αλεξάνδρεια;’

 

Κατά συνέπεια, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης τουριστών, μαθητών και περαστικών.

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ‘Αρχαίο Μακεδονικό Σπίτι’, ένα ‘Ζωντανό Μουσείο’ ένα Αρχαιο-Ελληνικό Θεματικό Πάρκο στα πρότυπα παλαιάς πρότασης του Βαρλάμη, στο οποίο να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν πως ζούσαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας. Δηλαδή να χτιστούν ομοιώματα οικίας – εγκαταστάσεων με αναπαραστάσεις αλλά και ζωντανά παραδείγματα (με ηθοποιούς) απεικονίζοντας στιγμές της καθημερινής ζωής, της ετοιμασίας του φαγητού, της πολεμικής προετοιμασίας κτλ.

 

Μάλιστα, θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε και τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα, με αναπαράσταση της συνέλευσης της Εκκλησίας του Δήμου, κάτι που από μόνο του θα προκαλούσε Παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού θα έδειχνε στην πράξη την Άμεση Δημοκρατία. Έτσι λοιπόν θα διδάσκουμε Ιστορία αλλά ταυτόχρονα και Δημοκρατία.

Θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη και εργαστήριο παραγωγής ομοιωμάτων αρχαίων πήλινων ή μαρμάρινων προτομών – αγαλμάτων τα οποία φυσικά θα πωλούνται ενώ οι ίδιοι οι τουρίστες και οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά στην κατασκευή τους. Η παράλληλη λειτουργία καφέ, παραγωγής και πώλησης ενθυμίων και αναμνηστικών καθώς και η θεατρική απεικόνιση της ζωής των προγόνων μας θα απαιτούσε ένα σεβαστό αριθμό προσωπικού, μειώνοντας έτσι την ανεργία, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ταυτόχρονα, οι τοπικές επιχειρήσεις δεν θα είχαν τίποτα να χάσουν. Αντιθέτως θα κέρδιζαν. Και θα το σιγουρεύαμε αυτό με το να συνεννοηθούμε με όλα τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά γραφεία ώστε με ένα μικρό τίμημα από το εισιτήριο εισόδου να τους υποχρεώναμε να κάνουν μια στάση στο Μουσείο μας, δημιουργώντας μία ‘winwin’ κατάσταση.

 

Η τοποθεσία του Μουσείου θα μπορούσε να είναι σε μία είσοδο-έξοδο της πόλης, ή κοντά στο γήπεδο ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα επίσκεψης στο Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων, ή στο χώρο του Αμφιθεάτρου ώστε να δημιουργηθεί ένας Πολιτιστικός-Αθλητικός χώρος. Στο συγκεκριμένο σημείο, το Μακεδονικό Σπίτι θα μπορούσε να γίνει στο σημείο όπου βρίσκεται η σκηνή και το προσκήνιο του Αμφιθεάτρου, ώστε να ομορφύνει το μέρος και να φέρει επισκέπτες στις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται.

Παράλληλα, θα βοηθούσε στην υλοποίηση της αναπαράστασης της Άμεσης Δημοκρατίας, αφού μετά την επίσκεψη στο εσωτερικό του Μουσείου, οι επισκέπτες θα κάθονται στο Αμφιθέατρο και μπροστά τους θα ζωντανεύουν σκηνές της Αρχαίας Ελλάδας. Σκηνές που άλλαξαν την πορεία της Ιστορίας.

 

(η μία πλευρά του Αρχαιο Ελληνικού Μουσείου θα μπορούσε να καταλήγει στη σκηνή του Αμφιθεάτρου ώστε να γίνεται άμεση χρήση του)

Το κέντρο της Πόλης (εντός ή όπισθεν του Πολιτιστικού Κέντρου) θα ήταν επίσης μία καλή επιλογή αφού θα βοηθούσε άμεσα τα καταστήματα αλλά θα πρέπει να βρεθεί χώρος στάθμευσης λεωφορείων. Φυσικά θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και τα χωριά μας. Πχ στο Νησί υπάρχουν τα αρχαία Μακεδονικά λουτρά. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και αυτά.

  Φυσικά όλα αυτά είναι λόγια και ιδέες, οι οποίες για μερικούς μπορεί να είναι απλά φαντασία, ειδικά στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Όμως, αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε. Τολμηρές ιδέες που να εκμεταλλεύονται τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να προωθούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, να αφήνουν λεφτά στον τόπο μας και να διδάσκουν Ιστορία και Δημοκρατία. Σίγουρα ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος θα το πραγματοποιούσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *