Μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι για να μάθουν οριστικά σε ποια σχολή θα εισαχθούν, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως φέτος οι βάσεις εισαγωγής θα πάρουν την κατηφόρα και μάλιστα σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Συγκεκριμένα, σημαντική πτώση αναμένεται σε όλα σχεδόν τα περιζήτητα τμήματα και των πέντε…
επιστημονικών πεδίων (Νομικά, Ψυχολογίας, Ιατρικής, Πολυτεχνικά και Οικονομικά), ενώ υποχώρηση των βάσεων θα παρατηρηθεί και σε σχολές μεσαίων βαθμολογιών, δηλαδή όσες απαιτούν 14 με 15 χιλιάδες μόρια.
Αντίθετα, στις Στρατιωτικές Σχολές αναμένουμε άνοδο των βάσεων, κυρίως λόγω της μείωσης των εισακτέων κατά 30%, γεγονός που θα φέρει τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το «Έθνος», οι μαθητές με βαθμολογία από 18 ως 20 στη θεωρητική κατεύθυνση ήταν φέτος λίγο πάνω από 2.200 ενώ πέρυσι περισσότεροι από 3.000. Έτσι αναμένεται και μια πτώση σε σχολές όπως η νομική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη της τάξης των 200 μονάδων. Αντίθετα η σχολή της Κομοτηνής αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα ή να πέσει λιγότερο η βάση της.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι έγραψαν κάπως καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στη βαθμολογική κλίμακα από το 14 ως το 17 και έτσι οι βάσεις αναμένεται να μείνουν στα ίδια επίπεδα ή να υπάρξουν αυξομειώσεις ανάλογα με το που βρίσκεται η κάθε σχολή. Σε σχολές όπως Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας αναμένεται πάντως οι βάσεις να πέσουν κάπως καθώς αυξήθηκαν οι υποψήφιοι. Η μείωση ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο η μεγάλη πτώση της βαθμολογίας στα μαθήματα της Βιολογίας και της Χημείας αναμένεται να φέρουν μκαι μεγάλη πτώση των βάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά το 192 αναμένεται πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές, ακόμη και σε αυτή της Αθήνας κάτω από τα 19.000 μόρια.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο μεγάλη αναμένεται να είναι η πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση του ΕΜΠ μπορεί να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια, ενώ το πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να πέσει κάτω από τις 17.450 μονάδες. Αντίθετα η μείωση στις βάσεις των ΤΕΙ του τέταρτου πεδίου δεν θα είναι μεγάλη.
Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται κατάρρευση των βάσεων στις οικονομικές σχολές, σημαντική θα είναι η μείωση των βάσεων και στις σχολές με μεσαία βαθμολογία, όμως και εδώ η μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ θα συγκρατήσουν τις βάσεις.
newpost.gr
Αφήστε μια απάντηση