Το ιδιαιτέρως δημοφιλές ενημερωτικό site Αλεξάνδρεια- Γίδας έκανε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κίνηση πριν λίγο καιρό . Αποφάσισε κατά τη διάρκεια που θα παρέμενε κλειστό λόγω διακοπών να αφήσει να ¨τρέχει¨ ένα γκάλοπ με πέντε ερωτήματα. Η ενεργεία αυτή των υπευθύνων ήταν εκτός από πετυχημένη αφού κράτησε ουσιαστικά ενεργό το ενδιαφέρον του κόσμου για το site, αφετέρου δε τροφοδότησε έναν νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με της υποψηφιότητες των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στην Αλεξάνδρεια.
Αφού βεβαία διευκρινίσουμε- όπως και το ίδιο το site έκανε-ότι το γκάλοπ στερείται επιστημονικής βάσης και δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή καταγραφή απόψεων των αναγνωστών του, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση των ευρημάτων.
Εκείνο που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση κατά την γνώμη μου δεν είναι η φθορά του δήμαρχου, ούτε η παράλληλη αποδοκιμασία του κόσμου σε διοίκηση αλλά και αντιπολίτευση, ούτε καν η αποδοκιμασία του έργου της ανάπλασης, που βάση λογικής ένα τέτοιο έργο τέτοιας κλίμακας θα έπρεπε να ήταν αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα πάντα κατά τη προσωπική μου άποψη αυτής της δημοσκόπησης είναι η απάντηση που δίνουν οι επισκέπτες του site στην ερώτηση ΄΄ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για δήμαρχο ?΄΄, όπου μεταξύ και των πέντε υποψήφιων ή φερόμενων ως υποψήφιων δημάρχων, νικητής με διάφορά αναδεικνύεται ο …άλλος!
Η απάντηση αυτή δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει αφού όπως προκύπτει από το αμέσως προηγούμενο ερώτημα της δημοσκόπησης είναι πως ο κόσμος είναι απογοητευμένος από διοίκηση και αντιπολίτευση στο δήμο μας, με δεδομένο ότι και οι τρεις από τους πέντε προαναφερόμενους ανήκουν στη σύνθεση του σημερινού δημοτικού μας συμβουλίου Για τους άλλους δύο που δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι υπάρχουν δυο πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες που συντελούν στην χαμηλή τους αποδοχή. Για τον έναν το γεγονός ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πολιτική ως σήμερα, ούτε καν σε κάποιον σύλλογο, ενώ για τον δεύτερο εδώ και χρόνια δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει ούτε μια λέξη του δημόσια, ποιος είναι ,τι σκέφτεται ,τι οραματίζεται.
Απόλυτα λογική λοιπόν κατά τη γνώμη μου η απαίτηση των πολιτών για νέο πρόσωπο.
Τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στο δημοτικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό κατεστημένο του τόπου, που όσο και να έχει φθαρεί εξακολουθεί να παρουσιάζει δυναμική, έχει ενταθεί ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της συνάντησης των τριών υποψήφιων, όπου σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις απέβη καταστροφική για το ήδη πληγωμένο προφίλ και των τριών.
Το να προσπαθήσει κάνεις να αναλύσει τα χαρακτηριστικά του “αλλού” που ζητεί η κοινωνία είναι πολύ δύσκολο και αρκετά επικίνδυνο. Νομίζω όμως ότι σύντομα θα αρχίσει να αχνοφαίνεται μια πρώτη κοινή συνιστώσα των απόψεων των πολιτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν να έχει το πρόσωπο αυτό.
Με αφορμή το σημείωμα αυτό θα ήθελα να καταθέσω τις δίκες μου σκέψεις για το πως θα επιθυμούσα τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο.Ο υποψήφιος δήμαρχος κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
Κατ’ αρχήν να μην είναι πρόσωπο απολίτικο με ανύπαρκτη συμμέτοχη στα κοινά. Οι αυτόκλητοι σωτήρες που αφήνουν την θαλπωρή του γραφείου τους ή την θέση τους στο τραπέζι της μπιρίμπας, καλά θα είναι να καθίσουν σπίτι τους, κάτι τέτοιοι έχουν αρκετές φόρες κατά το παρελθόν αποδειχθεί καταστροφικοί.
Επίσης οι κομματικοί και άλλοι παράγοντες που αποτελούν προσωποποίηση του κατεστημένου που έφτασε την χωρά αλλά κατ’ επέκταση και τον τόπο σε αυτή την αθλία κατάσταση αποκλείονται χωρίς δεύτερη σκέψη.Το ίδιο ισχύει και για κομματικούς παράγοντες κόμματων που δεν κυβέρνησαν αλλά αντιπροσωπεύουν σήμερα την έκφραση του κατεστημένου.
Αφού λοιπόν αποκλείσαμε αρκετούς δεν μένει παρά να προσθέσουμε μερικά χαρακτηριστικά τα οποία κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα για όποιον επιχειρήσει να ηγηθεί ενός νικηφόρου σχήματος στις προσέχεις δημοτικές εκλογές.
Νέος άνθρωπος αλλά όχι κατ ‘ανάγκη νεαρός, με εμφανή τα δείγματα ανάμειξης του στα κοινά τα προηγούμενα χρόνια, ανοιχτούς ορίζοντες,προοδευτική σκέψη, ηθική, εργατικότητα, συνεργατικότητα αλλά και ψυχική δύναμη να μπορέσει να τα βάλει σε μια σειρά καθεστωτικές πρακτικές και αντιλήψεις.
Στην ερώτηση που ευλόγα θα κάνει κάποιος διαβάζοντας αυτές τις γραμμές αν υπάρχουν πρόσωπα με αυτά τα χαρακτηριστικά η απάντηση είναι: Ναι, σαφώς και υπάρχουν. Αρκεί να το τολμήσουν. Αρκεί να το τολμήσουμε και εμείς οι πολίτες.
Νίκος Λιολιόπουλος
Μέλος της Δράσης
Αφήστε μια απάντηση