ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Κερδισμένοι οι παραγωγοί που επέλεξαν να καλλιεργήσουν τεύτλα φέτος

Κερδισμένοι οι παραγωγοί που επέλεξαν να καλλιεργήσουν τεύτλα φέτος
teytlaΠολύ καλές αποδόσεις σε ποιοτικό, όσο και σε ποσοτικό επίπεδο, φαίνεται πως επιφύλαξε η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς της χώρας, που επέλεξαν να καλλιεργήσουν τεύτλα, όπως προκύπτει από τις πρώτες παραδόσεις του προϊόντος στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ.
Η καμπάνια βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες και οι γεωπόνοι της ζαχαροβιομηχανίας μιλούν για τεύτλα με υψηλό ζαχαρικό τίτλο (POL) και ικανοποιητική στρεμματική απόδοση. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν υψηλότερα έσοδα και για τον αγρότη, αφού η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας είναι κλιμακωτή και συνδέεται άμεσα και με την ποιότητα της παραγωγής.
Το κακό, βέβαια, είναι ότι την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη θα την καρπωθούν ελάχιστοι, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων αγροτών, που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια φέτος, ήταν αισθητά μικρότερος, απ’ ό,τι στο παρελθόν και την ευθύνη για αυτό τη φέρουν οι ατυχείς χειρισμοί από το υπουργείο με το Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της καλλιέργειας, όσο κι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν την περίοδο της σποράς του φυτού.
Για το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης πάντως, και τα χρήματα που εκκρεμούν προς τους δικαιούχους παραγωγούς, οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι σε θέση να ανακοινώσει λύσεις.
Άρχισαν να καπνίζουν οι καμινάδες στα εργοστάσια
Στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας, στο Πλατύ Ημαθίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο από τα τρία εργοστάσια που διαθέτει η βιομηχανία στην Ελλάδα, οι φούρνοι καίνε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ στις Σέρρες οι καμινάδες της μονάδας άρχισαν να καπνίζουν την περασμένη εβδομάδα.
Όσο για την Ορεστιάδα το τοπικό εργοστάσιο, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις επόμενες ημέρες.
Με δεδομένο ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν για το 2012 ήταν πολύ λίγα, εκτιμάται ότι η καμπάνια θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Οκτώβρη και αναμένεται να συνοδευτεί, εκτός απροόπτου, με μια συνολική παραγωγή ζάχαρης λίγο κάτω από τους 40.000 τόνους, (έναντι 58.000 τόνων πέρυσι), που θα την κατατάσσει στις χειρότερες χρονιές της ιστορίας της ΕΒΖ, από άποψη όγκου τελικού προϊόντος.
Με φασόν ζάχαρη η κάλυψη των κενών
Το κενό εξάλλου των περίπου 120.000 τόνων, που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων ζάχαρης, η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας ακολουθώντας την πεπατημένη πρακτική των τελευταίων χρόνων, θα το καλύψει με την παραγωγή φασόν ζάχαρης, την οποία θα αναλάβουν για λογαριασμό της ΕΒΖ, επιχειρήσεις από τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία, με τις οποίες έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν η εισηγμένη.
Ο κύκλος των σχετικών διαπραγματεύσεων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Agronews, δεν έχει ανοίξει ακόμη για την ανάθεση της φασόν παραγωγής, καθώς προς το παρόν υπάρχει ικανό απόθεμα ζάχαρης, αλλά είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το management έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στα σερβικά εργοστάσια της ΕΒΖ η καμπάνια για την επεξεργασία της τευτλοπαραγωγής του 2012 ξεκίνησε και εκεί την περασμένη εβδομάδα και εξελίσσεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ποιοτικά και ποσοτικά και θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχυ της φετινής παραγωγής στα επίπεδα των περίπου 120 – 125 χιλ. τόνων ζάχαρης, έναντι περίπου 100 χιλ. αντίστοιχα πέρυσι.
Προβλέψεις και λίγες πωλήσεις η αιτία για τις ζημιές στην ΕΒΖ
«Πικρή» γεύση αφήνουν τα αποτελέσματα που εμφάνισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, καθώς από τροχιά κερδοφορίας, τόσο στον όμιλο, όσο και στην εισηγμένη, επέστρεψε σε ζημίες μετά φόρων, ύψους 10,73 εκατ.
Αυτό το πισωγύρισμα ουσιαστικά, δηλαδή επιδείνωση κατά 13 εκατ. ευρώ περίπου στα αποτελέσματα μέσα σε ένα μόλις χρόνο, όπως εξηγούν πηγές της διοίκησης, οφείλεται στις αυστηρές προβλέψεις που διενεργήθηκαν έναντι επισφαλών απαιτήσεων και στη μείωση των διεθνών τιμών της ζάχαρης, η οποία έχει χάσει περίπου 100 ευρώ τον τόνο, τους τελευταίους μήνες.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιχείρηση, δεδομένου ότι σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα, την 1η Νοεμβρίου, εκπνέει και η νέα προθεσμία, η τρίτη κατά σειρά που έχει ανακοινώσει ο ειδικός εκκαθαριστής, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο για την εξαγορά του 82,33% της ζαχαροβιομηχανίας, καθιστώντας την όλη διαδικασία- και κυρίως, την εξασφάλιση ικανοποιητικού αντιτίμου- ακόμη πιο δύσκολη.
Επιπλέον, η εγχώρια αγορά παραμένει δύσκολη, λόγω της κρίσης και πολλές βιομηχανίες, όπως είναι τα κομποστάδικα (που επηρεάστηκαν και από τη μειωμένη παραγωγή ροδάκινων), αλλά όχι μόνο, μείωσαν τη ζήτησή τους για ζάχαρη, γεγονός που είχε αντίκτυπο στην ΕΒΖ, που διατηρεί το μερίδιό της σε ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 60% της εγχώριας αγοράς.
Τυπικές οι τροποποιήσεις άρθρων του καταστατικού
Την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, εν τω μεταξύ, η εισηγμένη εταιρεία έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με σκοπό να τροποποιήσει μια σειρά από άρθρα του καταστατικού της.
Στόχος, όπως εξηγήθηκε στο Agronews είναι να προσαρμοστούν τα επίμαχα άρθρα με την υπάρχουσα νομοθεσία, μέσα από μια τυπική διαδικασία. «Η μόνη ουσιαστική τροποποίηση αφορά στη θέση του προέδρου, η οποία, με την αλλαγή που θα επέλθει στη συνέλευση, δεν θα είναι υποχρεωτικά θέση εκτελεστικού μέλους, όπως είναι τώρα, αλλά εφεξής θα μπορεί να είναι κι εκτελεστικού.
Θα έχει δηλαδή προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα», εξηγεί πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα και τονίζει πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι φήμες που συνδέουν την εξέλιξη αυτή με τη νέα απόπειρα του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ να πωληθεί το 82,33% της ΕΒΖ.
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *