Πράγματι, η κυβέρνηση εκκίνησε από ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο βιώσαμε όλοι πέρυσι με το νέφος της αιθαλομίχλης, που έπνιγε όλη την Ελλάδα, αφού χιλιάδες άνθρωποι έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μη μπορώντας να θερμανθούν με πετρέλαιο ή ηλ.ρεύμα ή φυσικό αέριο.
Οι σκέψεις λοιπόν κάποιων μανδαρίνων από τις γραφειάρες τους στην Αθήνα, έχουν ορθό υπόβαθρο. Όμως, αυτή τη γελοία χώρα, που δεν μπόρεσε να επιβάλλει την απαγόρευση καπνίσματος στα εστιατόρια, θα επέβαλλε την απαγόρευση καύσης ξύλων;;;;;
Έτσι ξεκίνησαν οι εξίσου ανούσιες αντιδράσεις των πολιτών, που από το πρωί λένε τα αναμενόμενα (“μα αν δεν έχω λεφτά για πετρέλαιο θα παγώσει το παιδί μου”) κι άλλα άσκοπα, αφού έτσι κι αλλιώς, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία, μα καμία, πιθανότητα να ελέγξει το κράτος το κάψιμο επιβλαβών υλικών στην πράξη.
Τι θα κάνει δηλαδή το κράτος, στις 7 το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου (π.χ.), όπου θα ανάψουν σόμπες σε 10.000 διαμερίσματα ταυτόχρονα και θα ντουμανιάζει όλη Θεσσαλονίκη; Θα βγουν στο δρόμο οι αστυνομικοί., θα μυρίζουν από πού έρχεται η κάπνα, θα χτυπάνε την πόρτα, θα τους ανοίγουν οι αθίγγανοι εκ Βουλγαρίας, που καίνε μέχρι και σκουπίδια, θα σβήνουν τη σόμπα και θα οδηγούνται για τα περαιτέρω στο τμήμα, όπου θα συντάσσονται μηνύσεις;
Είναι δυνατόν να γίνει τίποτε από αυτά;
Η μη καύση επιβλαβών υλικών, έγκειται στην καλή θέληση των πολιτών. Το κράτος δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει κανέναν έλεγχο. Όλα όσα αφήνεται να εννοηθούν είναι μπαρούφες! Όπως ακριβώς, δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στις 100.001 καφετέριες από τις 100.000 που υπάρχουν και καπνίζουν όλοι. Δεν υπάρχει κράτος. Ποιό κράτος θα κάνει ελέγχους σε σπίτια; Ποιοί δημόσιοι υπάλληλοι θα κάνουν ελέγχους, όταν στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν υπηρεσίες που να βγαίνουν από τα γραφεία τους, πλην της αστυνομίας; Από το γραφείο δεν γίνονται έλεγχοι, ούτε με το iPhone. Πρέπει να αρχίσεις τον ποδαρόδρομο για τέτοιες δουλειές και στην Ελλάδα ο έλεγχος έχει την έννοια μόνο του “προσκομίστε μας δικαιολογητικά να τα ελέγξουμε”.
Ολόκληρη η Ελλάδα βασίζεται στον έλεγχο χαρτιών. Για αυτό απέτυχε τραγικά ο έλεγχος του καπνίσματος. Γιατί κάποιος πρέπει να σηκωθεί από το γραφείο του, να περπατήσει και να πάει σε ένα μαγαζί αυτοπροσώπως να ελέγξει. Στην Ελλάδα των κολλημένων στο γραφείο δ.υ. κανείς έλεγχος δεν μπορεί να γίνει και η αστυνομία, δεν μπορεί να ψάχνει ποιοί καίνε ξύλα και ποιοί πετρέλαιο, είναι γελοίο. Άρα δεν θα εφαρμοστεί απολύτως τίποτε.
Η ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ “ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ”
ΥΠΕΚΑ: Μόνο για ακραίες περιπτώσεις η πρόβλεψη για τα τζάκια
Διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο ΚΥΑ για την αντιμετώπιση επεισοδίων αιθαλομίχλης
Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις αφορά η πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών, διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα για το σχέδιο ΚΥΑ σχετικά με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης επεισοδίων αιθαλομίχλης.
Ειδικότερα, όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρόβλεψη για διακοπή της χρήσης των τζακιών και η σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης, αφορά σε ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων (με βάση την περσινή εμπειρία 1-2 φορές) και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα επίσης με το ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται και πρωτίστως θα εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτήρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών και η αποτύπωση του συγκεκριμένου μέτρου έχει προληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην εφαρμογή αστυνομικών μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η προωθούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση πηγάζει από την ανάγκη ύπαρξης ενός εργαλείου λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού και αποτελεί τη δεξαμενή των μέτρων τα οποία «επιλεκτικά και όχι απαραίτητα σωρευτικά» μπορεί να ληφθούν σε ένα έκτακτο επεισόδιο, ανάλογα με την έντασή του.
Τα επίπεδα για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την υγεία των πολιτών βασίζονται σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, σε επιστημονικό πόρισμα της Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Υγείας.
Με την έκδοση της απόφασης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, επιτυγχάνονται:
– ο καθορισμός των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών,
– ο προσδιορισμός των μέτρων που δύνανται να αποφασίζονται κατά περίπτωση (σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ),
– η ενημέρωση και η προστασία του πληθυσμού για τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της υγείας όλων,
– και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις επεισοδίων.
taxalia.blogspot
Αφήστε μια απάντηση